A hasazás olykor hálátlan feladatnak tűnhet, hiszen, ha rosszul csinálod, hiába gyakorolod szorgalmasan, csak nagyon lassan, vagy egyáltalán nem mutatkozik meg az eredménye. Ez lehet az oka!

Bár a zsírpárnák elsősorban a kardió edzésektől mozdulnak meg, a hasizmok lokális fejlesztése nélkül, nem lesz szép feszes és lapos a hasfal. Muszáj beiktatni hasprés gyakorlatokat, melyek összehúzzák, majd kinyújtják, ezáltal erősítik az izmokat. Az izomfejlesztés ugyanis jó hatást gyakorol a zsíranyagcserére is, ezáltal kevésbé fog erre a területre rakódni az úszógumi.

A hasprést azonban lehet jól, vagy rosszul is végezni, ezért nem árt megismerni a helyes metódusát. Így nemcsak a sérüléseket, kellemetlen élményeket és nyaki fájdalmakat előzheted meg, hanem hatékonyabban terhelheted ezt a területet, vagyis gyorsabban éred majd el a kívánt eredményt.

Sikeresebb a hasazás, ha így veszed a levegőt

A tónusos hasizmok titka a hasprés helyes kivitelezésében rejlik. Először is fontos, hogy bizonyos feladatoknál, amikor tarkóra teszed a kezed, ne a kezeddel húzd fel a nyakad, hogy lendületet adj a testednek a felüléshez. Ez könnyen nyakbántalmakhoz vezethet, ráadásul a hasizom így csak félgőzzel, vagy még annyival sem dolgozik.

Koncentrálj arra az izomcsoportra, amit edzeni szeretnél, és lassú mozdulatokkal végezd a gyakorlatot. Érezd, hogy csak az a terület van befogva, és az energiakifejtés arra az egy helyre összpontosul. Ha kapkodva végzed a feladatot, az izmok kevesebb erőkifejtéssel dolgoznak, mert nem feszülnek meg, hanem mozgásban vannak.

Arra is figyelj oda, hogy ne feküdj vissza teljesen a földre, a padló és a vállaid között maradjon egy kis távolság. Ha a földről rugaszkodsz vissza, nem biztos, hogy a hasizmok adják meg hozzá a lendületet, lehet, hogy vállból nyomod fel magad, így a kifejtett energia megint csak eloszlik, és nem a formálni kívánt területnél összpontosul.

 

Ez a videó segíthet a helyes testtartásban, és abban, hogyan végezheted hatékonyabban a hasazást.

Az sem mindegy, hogy és mikor veszed a levegőt. Ne csak a tüdőd, a hasad is dolgozzon, ezzel is segíted az izmok munkáját. Akkor szívd be a levegőt, amikor kinyújtod a hasizmokat, vagyis hanyatt dőlsz, majd fújd ki, amikor préseled a hasad, tehát az izmok összehúzódnak.

 

Amennyiben fordítva csinálod a ki- és belégzést, csak fele annyi energiát adsz bele a gyakorlatba, és nem sok látszatja lesz, hiába veselkedsz neki rendszeresen. A fenti videóban nyilak mutatják a levegő útját. Próbáld ki, és láthatod majd a fejlődéseden, hogy milyen sokat számít, ha helyesen veszed a levegőt!

  • Megosztás:
hirdetés