Jean Seberg szépségéből a kislányos báj és a nőiesség egyszerre sugárzott, amivel rögtön levette a lábáról a hatvanas évek mozirajongóit. Godard Kifulladásig című filmjével vált igazán ikonikus alakká, melyben Jean-Paul Belmondo partnere volt. Mikropixie hajával és franciás stílusával is kivívta magának a figyelmet.

hirdetés

Jean Seberg svéd származású, amerikai színésznő 1957-ben, a Szent Johanna című, angol-amerikai életrajzi drámával robbant be a filmiparba. Jeanne d’Arc szerepében ismerhette meg először a közönség, de mivel korábban, 1948-ban Ingrid Bergmannal vált híressé a Joan of Arc – Szent Johanna történetének az amerikai feldolgozása -, Seberg nem igazán tűnt ki ezzel a filmjével.

Képek: Bettmann, Silver Screen/Getty Images.

 

Karrierjét a Jean-Luc Godard rendezésében filmre vitt romantikus dráma, a Kifulladásig mozdította előre, melyben Belmondo szerelmét játszotta. A Franciaországban játszódó alkotásban Jean Seberg bájos stílusa is meghatározóvá vált.

Ultramini pixie frizurájával, a párizsi divatra jellemző csíkos felsőjével, és kötött, feliratos pólójával a körvonalozódó divatforradalom egyik ikonikus alakja lett az újhullám idején. Bár amerikai színésznő volt svéd felmenőkkel, mivel ideje nagy részét Franciaországban töltötte, és megjelenésével tökéletesen beleillett abba a miliőbe, sokak számára a francia sikk egyik törékeny ideálja volt.

Képek: Silver Screen Collection/Getty Images.

 

Akkorra Audrey Hepburn már divatba hozta az extrém karcsúságot, és Hubert de Givenchy támogatásával, megalkotta a mindig elegáns, nőies nő képét. Ugyanakkor ott volt Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, és Sophia Loren, akik a végzet asszonya archetípus megtestesítői voltak azokban az időkben. Seberg sokkal inkább egy hétköznapibb, könnyebben követhető stílusikon volt, akinek szexepiljében ott bujkált egyfajta pimasz, gyermeki báj.

Kép: United Artists/Archive Photos/Getty Images.

Jean Seberg megelőzte a divatot: franciás stílusa ma is sikkes

Az ultrarövid pixie frizura őrületét nagyjából a hatvanas évek végére datálja a divat, akkor vált igazán népszerűvé ez a fazon, amikor Vidal Sassoon elkészítette Mia Farrow-nak Roman Polanski nagy filmje, a Rosemary’s Baby kedvéért. Akkoriban a legtöbb nő nyomban félredobta a tupírkontyot és a kifelé ondolált bubifrizurát, hogy kipróbálhassa a stílusos rövid vágást.

Kép: Sunset Boulevard/Corbis /Getty Images.

 

Jean Seberg már az ötvenes években is viselte ezt a frizurát, igaz, számos filmjében félhosszú, illetve hosszú hajjal jelent meg. Aranyszőke rövid fazonjához azonban gyakran visszatért, szinte a védjegyévé vált rövid pályafutása alatt.

Képek: Silver Screen Collection/Getty Images.

 

Kép: Silver Screen Collection/Getty Images.

 

Amit ma romantikus, ám pimaszul hanyag francia sikknek nevezünk, azt a színésznő zsigerből hozta a hatvanas években.

Képek: Hulton Archive, Silver Screen Collection/Getty Images.

 

Képek: Hulton Archive, Keystone/Getty Images.

 

A balerinacipő, az oversize ing, az ír halászhajókról ismert vastag kötésű, túlméretezett garbó is jelen volt öltözékeiben, de a kardigánokért, és a kétsoros gombolású szövetkabátokért is odáig volt.

Kép: Bettmann/Getty Images.

 

Leghíresebb filmes szettjei a Kifulladásig című alkotásból ismertek, a New York, Herald Tribune feliratú pólóját sokan lemásolták azóta. A matrózsíkos felső és körgalléros ruha, amit a filmben viselt, szintén népszerű darabokká váltak.

Jean Seberg ígéretes tehetség volt, aki nőkre és férfiakra egyaránt nagy hatással volt, erős karizmájának köszönhetően. Fényes karrierje azonban kettétört, amikor szimpatizálni kezdett az amerikai fekete polgárjogi mozgalommal, a Black Pantherrel.

Kép: Silver Screen Collection/Archive Photos/Getty Images.

 

Csakhamar a sajtó és az FBI célpontjává vált, különösen, amikor már nem csak jelenlétével, hanem anyagi juttatásokkal is támogatta a radikalizálódó mozgalmat, így közellenségnek kiáltották ki, és nyilvánosan meghurcolták.

Képek: Hulton Archive, Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images.

 

Amikor 1970-ben kiszivárgott a hír, hogy a színésznő és férje, Romain Gary író gyermekáldás elé néznek, a sajtó azzal gyakorolt nyomást Sebergre, hogy megszellőztette, Jean a mozgalom vezetőjétől várandós.

Sokak szerint koholt volt a vád, csak így akarták megtörni az idegileg egyébként is összeomlott nőt, aki a nyomás és a stressz hatására idő előtt megszülte kislányát, aki két nap múlva elhunyt. Seberg ettől kezdve már csak árnyéka volt önmagának. Erős gyógyszereket szedett, hogy enyhítse lelki fájdalmát, és többször öngyilkosságot kísérelt meg.

A hivatalos híradások szerint 1979-ben, negyvenéves korában önkezűleg vetett véget életének, ám halálának körülményeit azóta is sokan vitatják.

2019-ben, a velencei filmfesztiválon debütált a színésznő életét feldolgozó politikai thriller, Jean Seberg minden rezdülése címmel, melyben Kristen Stewart alakítja a gyönyörű, ámde tragikus sorsú tehetséget.

Kiemelt kép: Silver Screen Collection/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés