A kis fekete ruha, a balerinacipő, a capri nadrág és a hatalmas, sötét napszemüveg mind hozzátartozott Audrey Hepburn ikonikus megjelenéséhez, de a stílusa kibontakozását valójában a dizájnere, csodálója és egyben jó barátja, Hubert de Givenchy segítette.

hirdetés

Audrey Hepburn és Hubert de Givenchy sorsdöntő találkozására 1953-ban került sor, amikor a színésznő a Sabrina című film forgatása előtt besétált Givenchy szalonjába, hogy személyesen beszélje át a mesterrel, milyen ruhákban lépne szívesen a kamerák elé.

Bár a Billy Wilder által rendezett Sabrina vezető jelmeztervezője Edith Head volt, néhány ruhát a még frissnek számító francia divatház szolgáltatott az alkotáshoz. Ez a találkozás azonban nem csak a divattervező hírnevét lendítette előre, hanem egy életre szóló barátság és munkakapcsolat kezdete volt. Audrey Hepburnt lenyűgözte, ahogy a divattervező a szolid, klasszikus eleganciát a modern újításokkal ötvözte, és szinte azonnal beleszeretett a Givenchy ruháiba.

Stílusikon születik: Audrey Hepburn és Givenchy szövetsége

Audrey Hepburn a Sabrina film leforgatása után sem vált meg kedvenc tervezőjétől, sőt, első találkozásuk után ő lett a mester múzsája, és a Givenchy-ház arca. Az első és egyetlen Oscar-díját is egy Givenchy-ruhában vette át, de nemcsak estélyeken és filmekben viselte jó barátja kreációit, hanem a személyes ruhatára nagy részét is a szalon kollekcióiból állította össze.

 

A színésznő legemlékezetesebb fekete estélyi ruháját – amit az Álom luxuskivitelben nyitójelenetében viselt – szintén Hubert de Givenchy tervezte, ez az ikonikus darab 2006-ban, a londoni Christie’s aukción 807 ezer dollárért kelt el. Nem meglepő, hogy a francia tervező az első illatát is a színésznőnek ajánlotta, hiszen ő ihlette a L’Interdit névre keresztelt parfümöt. Audrey Hepburn volt az a nő, aki elsőként viselhette magán a Givenchy egyik leghíresebb illatkompozícióját, sőt, még a reklámarc szerepét is ő maga vállalta el.

Ám nem Audrey Hepburn volt az egyetlen hűséges kliens, aki a francia divatházat impozáns divatbirodalommá emelte. Ingrid Bergman, Marlene Dietrich, Grace Kelly monacói hercegné, Jackie Kennedy és Sophia Loren is többször megfordult a Givenchy háza táján.

Kiemelt kép: George Rinhart/Corbis/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés