A 2012 májusában elhunyt Vidal Sassoon halálhíre az egész világot lesújtotta. Nem túlzás ezt állítani, hiszen a híres brit fodrász neve már-már fogalommá vált a frizuradivatban, és generációkon átívelve köztudatban forgott. Ő volt a geometrikus bob- és a rövid pixie-fazon atyja és mestere, aki néhány ollócsapással örökre megváltoztatta a nők hajviseleti szokásait. Az általa népszerűvé vált, egyedi formák és hajvágási technikák nemcsak forradalmasították a szépségipart, de új nőideált teremtettek.

A mai napig a fodrásztörténelem egyik leghíresebb pillanataként tartják számon, amikor 1968-ban Vidal Sassoon átrepült Londonból New Yorkba, hogy Roman Polanski nagy filmje, a Rosemary’s Baby kedvéért megszabadítsa hosszú, szőke hajától Mia Farrow-t, aki a főszereplőt, Rosemary-t alakította. A nagy eseményt képekkel is dokumentálták, a film bemutatása után pedig valóságos divathullámot indított el Mia Farrow rövid pixie-frizurája, melyért nők ezrei rajongtak. A hippi trenddel elterjedt hosszú haj új vetélytársat kapott, hiszen az addig alábecsült fiús fazon új életre kelt Sassoon ollója által. Nem beszélve arról, hogy a híres brit modell, Twiggy is a rocksztárként ünnepelt fodrászmesternek köszönhette különös ismertetőjegyét, vagyis egyedi bubifrizuráját.

Bár az őszi-téli szezonban csak ritkán kapnak toplistás helyet a rövid frizurák, most ismét feltámadóban van a pixie-láz. A retró és androgün trendekkel gyűrűzik vissza, de a képek is jól bizonyítják, hogy meglepően nőies ez a fazon, mely semmit sem változott az évek során. Sassoon zsenialitása még ma is formálja a divatot.

  • Megosztás:
hirdetés