A 86 éves londoni divattervezőnek sokat köszönhetünk. Mary Quant alaposan felbolygatta a kedélyeket és a konszolidált öltözködésre kiélezett divatot, amikor feldobta a miniszoknya és a forró nadrág magas labdáját, és ezzel tulajdonképpen kitaposta az utat a modern nők számára, hogy úgy öltözködhessenek, ahogy nekik tetszik, és ebbe a társadalomnak ne legyen beleszólása.

hirdetés

Dame Barbara Mary Quant egyszerű butikosból avanzsált legendás divattervezővé, előtte couture kalapok készítésében segédkezett. A története az ötvenes évek derekán kezdődött, a kiskosztümök, a midiszoknyák, és a decens kesztyűs-kalapos öltözékek korszakában, amikor Amerikában már berobbant a szexi pin-up stílus, de ez a plakátlányos módi még nem csak távolinak és arcpirítóan kacérnak, hanem meglehetősen elérhetetlennek tűnt az európai munkásosztálybeli nők számára.

Miniszoknya, fehér gallér és bubifrizura – Mary Quant felbolygatta a divatot

A szoknya rövidre szabásával nem találta fel a spanyolviaszt a londoni Bazaar butik tulaja, tulajdonképpen csak rálelt egy piaci résre, amire már megvoltak az érdeklődők. A londoni fiatalok körében pont akkoriban kezdett kibontakozni egyfajta modernista élet- és divatszemlélet, ami szembement a kor tweedblézeres, tányérszoknyás, otthon ücsörgő nőideáljával, és a nyomasztó társadalmi elvárásokkal.

Lazább stílusra, szabadabb életre vágytak, Mary Quant pedig megadta a kezdő lökést számukra a konszolidált divat átformálásával. A zseniális üzleti vénával és divatérzékkel megáldott butikos egyszerűen ráunt a könnyen beszerezhető, egy kaptafára készült ruhákra, ezért saját kezébe vette a Bazaar kollekciójának és stílusának kialakítását. Átvette a tervezést, és a ruhák gyártásában is segédkezett, amellyel kialakította a ruhaüzlet egyedi arculatát.

Akkor jött el az ő ideje, amikor a hatvanas években felvirágzott az ifjúsági kultúra, utat tört magának a rock- és beatzene, a divatot pedig a művészetre fogékony fiatalok alakították. Míg az ötvenes évek derekán a divatvilágot és a társadalmat egyaránt sokkolta és felkavarta újhullámos törekvéseivel a fiatal tervezőnő, népszerűsége jelentősen megugrott a hatvanas években, amikor a háború utáni generáció már nem csak titokban vágyakozott az újra, hanem meg is vásárolhatta magának a trendinek számító szépség- és divatcikkeket.

 

A kemény fehér gallér, a miniszoknya, és a bohém harisnyanadrág bevezetésével Mary Quant vált a hatvanas években hódító mod divat egyik ikonikus alakjává. A londoni mod-stílus a pepita mintáival, az egyszerű, de arcpirítóan rövidke A-vonalú ruháival, a Vidal Sassoon-frizuráival az egész világon elterjedt, sőt, a mai divatirányzatokba is rendre beépül – egyébként Quant gombafazonját is a híres fodrász vágta.

A Beatles berobbanásakor a Bazaar butik lett London központi divatbázisa, hiszen a zenekar tagjainak barátnői is onnan öltözködtek. Amikor Twiggy, a brit modell híressé vált, magával vitte New Yorkba a londoni divatirányzatot. A Museum of the City of New York és a Victoria and Albert Museum kincsként őrzi a 86 éves tervezőnő divatörökségeit.

Kiemelt kép: George Stroud/Express/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés