A feszes kontúrok és tónusos testkép érdekében nem csak a has és a popsi izomzatának a karbantartása fontos, számos edzés veszi célba a lábakat, ami egyúttal a vádli területének formálását is magában foglalja. Noha sokaknál kimarad ez a terület, amikor otthoni mozgásra kerül sor, érdemes rászánni pár percet a szabadidőből, hiszen a formás, szépen kidolgozott izomzat csinossá és tónusossá varázsolja az alsó végtagokat. Ha ezt az edzést csinálod, látványos lesz az eredmény!

hirdetés

A legtöbb nő a combokra és a popsira edz, ha az alsóbb tájék feszesítése, erősítése a cél. A belső comb területének tónusozása valóban kemény dió, miközben a fenékizmok megmunkálásához is türelemre, kitartásra és kemény munkára van szükség. Az edzőtermekben mindenféle lábmunkához található valamilyen hiper-szuper gép, de otthoni edzésekkel éppúgy meg lehet dolgoztatni az alsó végtagok izomzatát.

Sokan a vádli területét kihagyják az edzés összetételéből, még az interneten található tornavideók nagy részéből is hiányoznak az erre a területre fókuszáló feladatok. A nők esetében általában nem az a cél, hogy kidomborodó, kőkemény vádliizomzatra tegyenek szert, sokkal inkább a lábszárak formálásán van a hangsúly.

A vádli tónusozása magával vonja a boka területének karcsúsodását. Az oszlopszerű, alaktalan láb, amikor a térd és a vádli vonalai nem igazán különülnek el egymástól, nem mutat túl szépen a csinosabb magas sarkú cipellőkben, ám az alsó végtagok kontúrvonalai megfelelő gyakorlatokkal csodásan alakíthatók, amennyiben nem betegség vagy genetikai tényező áll a tömbszerű lábszárak hátterében.

Ez a videó kifejezetten a vádli izomzatának megmunkálását veszi célba. Csupán öt percet vesz igénybe a feladatsor, amit érdemes beilleszteni azokon a napokon, amikor egyébként is a lábak tónusozásával foglalkozol. Arra figyelj, hogy a torna után mindenképpen le kell nyújtani az izmokat!

 

A kecses lábak körvonala határozott, avagy nem folyik szét, de nem csak emiatt érdemes munkára fogni a kétfejű lábikraizomból és a gázlóizomból álló vádlit. Gyalogláskor, futáskor, sőt, még a komotósabb kocogás alkalmával is nagy szerep jut ezeknek az izmoknak. Nem csak a láb mozgatását, hanem a talajról való elrugaszkodást is segítik. Tedd próbára a vádlid, mennyire fejlett: hány másodpercig tudsz lábujjhegyen állni? Ha ötig sem tudsz elszámolni, és máris le kell tenni a talpad, akkor bizony edzésre szorul.

A vádli területét megcélzó edzés hozzájárul a nőies alakhoz

A nőies, kisportolt alak eléréséhez bizony-bizony a vádlikat is meg kell dolgoztatni. Noha nem ez a leglátványosabb terület, magassarkúban igencsak feltűnővé válik, ha eltunyult, elhanyagolt a vádliizomzat. A terület feszesítéséhez és tónusozásához célzott gyakorlatokra van szükség, ám nem feltétlenül kell az edzőteremig rohanni a látványos eredmény eléréséhez.

A gépek segítségével súlyzós edzést tudsz csinálni, ami erőteljesebben mozgatja meg az izomzatot. Az otthoni edzések leginkább saját testsúllyal dolgoznak, sokszor pedig bőven elegendő, ha a segédeszközök nélküli tornákat választod. Bár akadnak olyan feladatok, amelyek hatással vannak a vádli izmaira is, miközben a test többi részét ugyanúgy formálják, azonban a látványos változáshoz célzott, fókuszált gyakorlatokra van szükség.

 

Az olyan genetikai adottságokon, mint például, hogy hosszú vagy rövid vádlival rendelkezel, edzéssel nem tudsz változtatni, de a szépen kidolgozott, tónusos alsó végtagok esetében optikailag nyurgábbnak tűnnek a lábszárak.

Amennyiben súlycsökkentés a cél, nem elegendő a rövid, pár perces, egy-egy területre koncentráló edzések elvégzése. Ebben az esetben kardiózni kell. Futással vagy HIIT-gyakorlatokkal érdemes próbálkozni, s ezeket a magas intenzitású gyakorlatsorokat kell kiegészíteni az erősítő, feszesítő feladatsorokkal.

Noha a túlzottan tónusos, durván kidolgozott vádliizomzat nem feltétlenül kölcsönöz nőies alakot, a saját testsúlyos, otthon végezhető gyakorlatok esetén nem kell félni attól, hogy zavaróan hangsúlyossá válik a terület. Érdemes rendszeresen végezni a torna feladatait, ám semmiképp nem szabad túlzásba esni velük, mert a túlerőltetés sem hasznos.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés