A tempós gyaloglás zsírégető tartományba tornássza a pulzusszámot, így akár ezzel is elkezdheted a rendszeres testmozgást. Az otthoni lépegetős edzés hatékonysága abban rejlik, hogy a gyors ütemű sétát kombinálja az erősítő, izomfejlődést segítő gyakorlatokkal. Ebben az esetben nemcsak a plusz kilók moccannak meg, hanem sokkal feszesebbé, tónusosabbá válnak a combok, vádlik, illetve a popsi.

hirdetés

Az erőltetett gyaloglás aerob mozgásformának minősül, hiszen felpezsdül a vérkeringés, megemelkedik a pulzus, és a test elkezdi felhasználni a tartalékait. Ebben az esetben is fontos a rendszeresség, a kitartás és a vasfegyelem, hiszen a torna végéig tartani kell a meghatározott iramot. A tempós séta zsírégető tartományba tornássza a pulzusszámot, ám érdemes rá több időt szánni, mint a futásra vagy az intervallumos edzésre, csakis ebben az esetben lesz hatékony.

A tempós gyaloglás jó alternatíva lehet, ha most kezded el a rendszeres testmozgást, vagy sérülés után szeretnél visszarázódni a megszokott kerékvágásba. Nem terheli meg annyira az ízületeket, mint a futás, mégis segít a kilók megmoccanásában. Már napi 20-30 perc erőltetett séta is sokat számít, más mozgásformával kombinálva pedig még hamarabb láthatóvá válik a változás.

 

A gyaloglás egyik legnagyobb előnye, hogy egy kényelmes cipőn kívül nincs szükségünk másra. A szabadban végezhető, a friss levegő a szervezetre úgyszintén jótékonyan hat, javul az oxigénellátás, ami a kellemes fáradtsággal együttesen hozzájárul a jobb alváshoz. A megfelelő mennyiségű, illetve minőségű éjszakai pihenés elengedhetetlen a sikeres fogyáshoz. A felborult bioritmus megnövekedett étvágyat, az anyagcsere lelassulását eredményezheti.

A tempós séta szinte bármikor beiktatható, ám a rekkenő hőség alaposan megviseli a szervezetet, ezért a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyhat. Erre jelent jó megoldást a lépegetős edzés, amit a lakásban is végezhetsz, mégis alaposan átmozgatja a testrészeket.

Pörgős, lépegetős edzés, ami segít megszabadulni a feleslegtől

Az edzésforma könnyen kardió üzemmódra kapcsolható, hiszen intenzíven mozgatja meg az izomcsoportokat, ettől válik igazán hatékonnyá. A gyaloglással ellentétben nemcsak a lábakra helyeződik a hangsúly, mivel a lendületes sétát kombinálja a combot, feneket erősítő mozdulatokkal. Az izommunkának köszönhetően a szervezet még több kalóriát éget el.

A tempós mozdulatok alaposan felpörgetik a szervezetet, a mozgáselemek dinamikusan váltják egymást, így biztosan nem fogsz unatkozni. A lépegetős edzés a gyaloglás mellett megdolgoztatja a comb, fenék izmait, hiszen sok guggolást, kitörést kell végrehajtani a mozdulatsor során. A karizmok sem maradhatnak ki a mókából, az emelések feszesítik az itt található izomcsoportokat.

 

Sokban különbözik a monoton gyaloglástól, hiszen a tempós gyakorlatok viszonylag hamar zsírégető tartományba tornázzák a pulzust, ezt a szapora szívverésből állapíthatod meg a legkönnyebben. Úgyszintén ez jelzi a gyakorlatok helyes végrehajtását. Bár 15 perc elsőre kevésnek tűnhet, kezdetnek pont ideális. A lépegetős edzést könnyedén kombinálhatod más mozgásformákkal, ettől csak még hatékonyabbá válik.

A fogyáshoz elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel és az izomnövekedést serkentő, csökkentett kalóriatartalmú étrend. A kardió mozgásformák mellett a súlyzóval végezhető, feszesítő mozdulatsorokkal egyaránt megtámogathatod a folyamatot, hiszen a gyakorlatok keveredésének köszönhetően sokkal tónusosabbá, csinosabbá válik a test, és a plusz kilók is hamarabb megmoccannak.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés