A balerinák karcsú, feszes lába irigylésre méltó, melynek izomzatát nem csak rendszeres tánccal, hanem lábgyakorlatokkal is fejlesztik. Ne ijedj meg, ez a lábedzés nem kíván balett-táncosokat megszégyenítő hajlékonyságot, és a nap folyamán bármikor, percek alatt elvégezhető.

hirdetés

Tavasszal beindul a szoknyaszezon, és bizony a bokacsizmák is jobban mutatnak feszes, nőiesen izmos virgácsokon. A lábakat egyébként a gyaloglás és a lépcsőzés is szépen formálja, ezért érdemes minél gyakrabban beiktatni a napirendedbe ezeket a mozgásformákat.

Mary Helen profi balerina egy rapid edzésprogramot mutat be, melynek gyakorlatai a comb, a fenék, a vádli és a has izomzatát egyaránt megdolgoztatják. Az ismétlődő feladatok javítják a vérkeringést az alsó végtagokban, ezáltal a bőr feszesítésére úgyszintén alkalmasak. Ám nyilván az eredmény annak a függvénye, hogy milyen gyakorisággal végzed a tornát.

5 perc lábedzés: végezd naponta!

A videóban látható gyakorlatok nagy súlyfelesleg ledolgozására nem alkalmasak, de zsírégető edzésprogrammal ötvözve a lábak vastagságából lefaragnak. Keményebbé, kontúrosabbá teszik a löttyedt, felpuhult combokat, ezáltal formásabb, keskenyebb sziluettet eredményeznek.

Amennyiben úgy érzed, napi öt perc lábedzés nem elég, növeld kétszeresére a feladatismétlések számát, és iktass be mellé olyan edzést, amely kevésbé statikus, vagyis lépegetéssel, esetleg aerob jellegű, intenzív lábmunkára épülő mozdulatokkal terheli a lábizmokat.

Ha képes vagy rá, és nem okoz fájdalmat, a feladatok közben tartsd végig spiccben a lábfejedet, ami remekül nyújtja az izmokat. Ügyelj a feszes, nyújtott lábtartásra, de ne feszítsd meg görcsösen az izomzatod. Hagyd, hogy a hasizmok is dolgozzanak a lábemelgetéseknél.

 

Nem baj, ha nem vagy olyan hajlékony, mint egy balerina, de a saját teljesítményedhez mérten, próbáld minél magasabbra lendíteni a virgácsaidat. A rugalmasság nem jön azonnal, érdemes apránként, fokozatosan elérni, tehát semmit ne erőltess, ami nem megy, vagy fájdalmat okoz.

Amikor ráérzel a gyakorlatsor helyes kivitelezésére, érezni fogod a fenekedben és a hasizmaidban is a terhelést, de a lábaidon éppúgy megmutatkozik majd az eredmény.

Mielőtt belekezdenél, ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról, melyek segítenek az izmoknak ráhangolódni a lábedzésre.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés