A pilates alakformáló hatása elképesztően látványos, ha a gyakorlatok tudatosan, precízen vannak elvégezve. A kitartás tényleg meghozza a gyümölcsét, a stressz mellett pedig a kis feleslegnek is búcsút lehet inteni.

hirdetés

A pilates alapvetően egy stresszlevezető tornaként él az emberek fejében, pedig a szuper gyakorlatok nem csupán a belső egyensúly elérésében nyújtanak segítséget. Tény, hogy a precízen végzett, kitartott feladatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember tudatosan irányítsa a testét, a befelé figyelésnek és a légzés kiegyensúlyozásának köszönhetően pedig lecsökken a stressz szintje, ám a pilates az alakformálás terén is igazi jolly jokernek számít. Nem véletlen, hogy annyi híresség választja kiegészítő mozgásformaként az edzésprogramjához, hiszen a feszes, tónusos testképet is erősen megtámogatja a pilates.

Ha fogyásról vagy karcsúsító, tónusozó edzésekről van szó, akkor első blikkre a súlyzós edzőtermi tornák és a kemény, levegő után kapkodós kardió jut az emberek eszébe. Bármilyen meglepő, nem feltétlenül kell egy órán át futni a futógépen, vagy nehéz súlyokkal guggolni ahhoz, hogy a kis felesleg leolvadjon, és egy kicsit tónusosabbá, feszesebbé és kidolgozottabbá váljon az alak.

A videóban a vlogger megmutatja, hogy milyen hatással volt a testére a rendszeres pilates. A különbség szemmel látható, a hasa sokkal feszesebb és formásabb lett, a kitartó munka tényleg meghozta a gyümölcsét.

 

A pilates tényleg alakformáló hatással bír

Ránézésre a pilates nem tűnik bonyolultnak vagy nehéznek, mégis keményen meg tudja izzasztani az embert. A nyújtó, illetve feszítő és erősítő gyakorlatok váltakozásával keményen megdolgoztatja az izomzatot, ráadásul még a mélyen fekvő izomcsoportokat sem hagyja ki a munkából.

Természetesen ahhoz, hogy valóban alakformáló hatással bírjon, a pilatest sem árt más edzéstípusokkal párosítani. Néha-néha érdemes egy-egy aerob tornával felturbózni az edzéstervet, valamint az étkezésre szintén nagyobb hangsúlyt kell helyezni a látványos átalakuláshoz. Célszerű lecsökkenteni a szénhidrát-, illetve cukorbevitelt, miközben a rost és fehérje fogyasztását mindenképpen növelni kell.

Egy félórás edzés már valóban alaposan átmozgatja a testet, az alakformálás és tónusozás mellett a felesleg ledolgozásában is segít. Ez a pilates-gyakorlatsor rendkívül hatékony, hosszú távon látványos eredménnyel szolgál.

 

Az edzés szuperül ötvözi a pilatesgyakorlatokat a HIIT-tel, ezáltal valóban szerepet vállal a zsírégetésben. A torna ettől függetlenül nem ugrálós és pattogós, azonban a HIIT elveit követi, pilatesmozdulatokkal variálva. Minden feladatot negyven másodpercig kell csinálni, majd a mozgást egy tíz másodperces pihenő követi. Ilyenkor a felkúszott pulzusszám visszaesik, a szervezet erőt tud gyűjteni ahhoz, hogy a következő gyakorlatot is maximális erőbedobással tudd végigcsinálni. Ebben a formában tehát az otthoni edzés sokkal hatékonyabb, hiszen valóban ki tudod hozni magadból a maximumot.

 

Az intervallumos tornák és az alakformáló pilates ötvözése tehát segít abban, hogy megszabadulj az esetleges feleslegtől, zsírpárnától, ám egyúttal az izomzatot is formálja és hozzájárul a szálkásabb, feszesebb és kidolgozottabb alak eléréséhez. Az izomfejlődés következtében ráadásul egyre kevesebb zsír fog lerakódni, sokkal könnyebb megőrizni a fitt formát. Persze ehhez tartósan kell figyelni az étkezésre, és semmiképp nem érdemes mellőzni a zsírégető mozgásformákat sem.

Összességében tehát a pilates fantasztikus alakformáló hatással bír. Látványos eredményt lehet vele elérni, ám mindenképpen célszerű más, aerob típusú tornákkal ötvözni. Egy ehhez hasonló félórás edzés szuperül egyesíti a két mozgástípust, ezáltal valóban hatékonyan dolgozik a felesleg ellen, s egyúttal az izmok megdolgozásában is remek eredményt lehet elérni vele.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés