Amint kimutatja foga fehérjét az ősz, és kezdetét veszik a hideg, szeles, esős napok, szinte azonnal csökkennek, vagy inkább teljesen megszűnnek a gyaloglással töltött órák. Ha hozzáadjuk az ülőmunkához az autóban, tömegközlekedésen üldögélést, könnyű kitalálni, milyen testképpel számolhatunk majd, mire átverekedjük magunkat a téli időszakon. A lábedzés fontos, és nem csak akkor, ha meg szeretnéd előzni a narancsbőr kialakulását.

hirdetés

A lábedzés alatt nem csak az edzőtermi gyakorlatok értendők. Súlyok nélkül is alaposan megdolgoztathatod a lábizmaidat, a vádlitól a combtőig, sőt, még a farizmok is profitálni fognak a terhelésből.

A lábmunka számos előnnyel jár, gondolj csak a gyaloglásra. Napi egyórányi tempós sétával például már meg lehet moccantani a zsírtartalékokat, és nemcsak a lábizmok erősödnek, megalapozva a feszesebb bőrt és a tónusosabb formát, hanem a szívizmokat is erőteljesebb munkára fogja, illetve megnő a tüdőkapacitás, és javul a szervek oxigénellátása.

Ám nem mindenkinek akad napi egy órája arra, hogy megfelelő ütemben legyalogoljon egy távot, esőben, rossz időben meg pláne nincs ilyesmihez kedve az embernek. Ilyenkor érdemes otthoni lábedzést tartani, ami alaposan átmozgatja a végtagokat, ráadásul sokkal nagyobb terhelést nyújt, mint egy szimpla séta, így naponta tíz perc is elegendő belőle.

10 perces lábedzés: mi fog változni tőle?

Csak tíz percet vesz igénybe ez az edzésterv, persze néhány percnyi bemelegítést azért érdemes hozzácsapni. Ám sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme ilyen keveset mozogni, sőt, mennyivel nyújt többet napi pár pillanatnyi mozgás, mint mondjuk az autóban, irodaszéken, kanapén ücsörgés?

Nos, nagyon sokat számít már az is, ha csak ennyi testmozgást végzel. Ugyanis felpörög a pulzus, felpezsdül a vérkeringés, a sejtek több oxigénhez jutnak, ezáltal kap egy nagy adag lendületet az ellustult anyagcsere-működés.

 

Ha javul a lábak vérellátása – ami ülő helyzetben nem mondható el –, máris csökken a narancsbőr és a megereszkedés kialakulásának kockázata. Nem lesznek tónustalanok, alaktalanok és puhák a combok, hiszen ez a fajta lábedzés elősegíti a feszes kontúrokat. A határozottabb kontúrvonal máris egy-két centit lecsal a lábak kerületéből, vagyis mérhetően vékonyabbak lesznek.

Az izmok terhelésével tónusosabb virgácsokra és farpofákra tehetsz szert, így ősszel is bátran viselhetsz feszes nadrágot, vagy harisnya-szoknya kombinációt. Ha mindennap mozogsz valamicskét, és karbantartod a lábaidat, tavasszal kevesebb eséllyel kell majd gödröcskés, felpuhult, hullámos bőrfelülettel szembesülnöd.

A tízpercnyi tornához hozzácsaphatsz heti szinten két-három intenzív zsírégető edzést, amitől könnyebben megmoccannak a plusz kilók. A fogyás és az alakmegőrzés persze, nem működik megfelelő étrend nélkül, ami mentes az üres kalóriáktól, értékes vitaminokban gazdag és tartalmazza a szükséges fehérjemennyiséget, ugyanakkor rostokban is bővelkedik. A zsírégetéshez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, az emésztés és az anyagcsere javításához pedig a kellő mennyiségű folyadékbevitelre is oda kell figyelned.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés