A funkcionális edzés egyre népszerűbb a fitnesztermekben, de mivel rengeteg típusa létezik, otthoni tréningként is végezhető. Nem csak az állóképesség és az izomzat fejlesztésére alkalmas, hanem szépen formálja az egész testet, tónusossá, rugalmassá tesz, illetve javítja a fizikai kondíciót.

hirdetés

A funkcionális edzés óriási előnye, hogy az alakon kívül az életminőséget is javítja. Ez persze, a legtöbb testmozgásról elmondható, ha kellőképpen változatosan, és jól végzed el a gyakorlatokat. Akkor miben más a funkcionális tréning? Leginkább abban, hogy a teljes testre hat, és egyszerre több izomcsoportot megdolgoztat, de ennél többet is ad, mert sokoldalúan fejleszt.

Miben más ez a fajta tréning?

Míg az edzőtermi feladatok többsége izoláltan fejleszti az izmokat, de a kondíciót nem feltétlenül javítja az izmosodás arányában, addig a funkcionális edzés az összetettebb, mindennapi mozgásra épülő gyakorlataival a mélyen fekvő és stabilitást adó izmokat éppúgy megdolgoztatja, erőnlétet biztosít, javítja az állóképességet és a mobilitást, vagyis fittebbé, mozgékonyabbá, rugalmasabbá tesz.

A funkcionális edzés valójában egy gyűjtőfogalom, többféle típusa létezik, hiszen rendkívül sokféleképpen variálható, valamint eszközökkel és azok nélkül egyaránt végezhető.

Mivel olyan mozdulatsorokból áll, melyekre a mindennapi életünk során is gyakorta szükségünk van, felkészít a kihívásokra, miközben formálja a testet, jótékonyan hat az egész keringésre, és fokozza a kondicionális képességeket. Ehhez húzó és toló mozgásokat, emeléseket, guggolásokat használ, összetett feladatokba építve, így nem áll fenn az egyoldalú terhelés veszélye.

10 perc funkcionális edzés otthon: kis súlyzókkal

Bár az edzőtermi gépek segítségével attraktív, tónusos testet lehet formálni, még nem biztos, hogy erőt adnak egy hegy megmászásához, vagy a lépcsőn felfutáshoz. Az állóképességhez változatosabb tréningfajtára van szükség, amire a funkcionális mozgásformák megoldást nyújtanak, akár csoportos edzésen, akár otthon fejleszted magad.

 

A videóban látható program 10 perc alatt is alaposan megdolgoztat, de a vezérfonalat megőrizve, tovább cifrázhatod a gyakorlatokat. A fogyás elősegítésére is alkalmas ez a feladatsor, hiszen a funkcionális edzésekre általában véve igaz, hogy az utóégetés során több kalóriát használ fel a szervezet, mint amikor célzottan csak egy-egy testterületet formálsz, erősítesz. Végezd rendszeresen, és mellette szánj időt a gyaloglásra, lépcsőzésre.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés