Ezek a gyakorlatok a kiálló has ellen dolgoznak, szépen formálják és lapítják a területet. Zsírégető edzések mellé remek kiegészítés ez a rövid torna, ráadásul csak egy szék kell hozzá.

hirdetés

Egyszerű gyakorlatok kiálló has ellen

A pocak területe rendkívül kényes, a kalóriadús, sóban gazdag étrend, a mozgásszegény életmód hamar nyomot hagy a megjelenésén. Bár genetikailag különböző hastípussal rendelkezünk – van kerekebb és szögletesebb formájú – a kiálló pocak alapvetően nem örökletes. Ha egy kicsit domborodik és teltebb, azt okozhatja rossz emésztéssel járó puffadás, a hormonok játéka a menstruáció ideje előtt vagy alatt, a szervezet vízvisszatartása, a helytelen testtartás következtében előrenyomuló gyomor, de legfőképp a renyhe izomzatnak köszönhető a domború has. A hasfal izomzatára nagy felelősség hárul.

Erős tartásával támogatja a gerincoszlop feladatát, például akár a puha, renyhe hasfalnak is betudható, ha valaki rendszeresen derékfájással küzd. Az edzetlen izomcsoportok nem képesek kellő védelmet és tartást adni a zsigeri szerveknek, a belek puffadáskor előretolulnak, a teli gyomor pedig kidomborodik. A hasizmok karbantartásával bizonyos szinten feljavítható az emésztés, hiszen a zsigeri szervek vérkeringése fokozódik a lokális torna által. A rossz tartás pedig nem tud berögzülni, így nem ró külön terhet a gerincre. Az erős hasfal javítja a testtartást, segíti a mozgékonyságot, tehát a célzott edzés nem csupán azért ajánlott, hogy laposabb legyen a terület. Az valójában a mellékhatása, elsősorban edzettebb, erősebb lesz.

Ehhez azonban összetett edzéstervre van szükség, önmagában a tónusozó gyakorlatok nem elegendőek ahhoz, hogy a kiálló pocak behúzódjon és karcsúbbá váljon a sziluett. Hiába dolgoztatod meg az eltunyult izomrostokat, a tónusos összkép abszolút rejtve marad a felgyülemlett zsírréteg alatt. Ahhoz, hogy a kis zsírfelesleg megmoccanjon, mindenképp teljes testre ható, intenzív vagy dinamikus mozgásformára van szükség, méghozzá rendszeresen végezve.

A zsírégető tornák kiegészítéseként azonban remekül működik ez a mozgássor, amihez ráadásul csak egy székre van szükséged.

 

A lapos, tónusos has elérése nem lehetetlen, bár tény, hogy néhány szimpla felülés nem oldja meg a hasi zsír és a kidülledő pocak problémáját. A személyi edzők gyakran mondogatják, hogy a lapos has elsősorban a konyhában „készül”, vagyis az erősítő edzés önmagában nem elég, muszáj megtámogatni egészséges, rostban gazdag étrenddel. A felesleg ledolgozását azonban nem ér összekeverni az erősítéssel. A kettő ugyanis teljesen más, akár a kitűzött célt, akár a mozgástípust nézzük. Vagyis érdemes felosztani a heti edzést zsírégető és erősítő napokra. Itt az erősítés alatt nem a súlyzózást, vagy a kemény testépítést értjük. Egyszerűen csak munkára fogja a hasizmokat.

 

Önmagukban a szálkásító, zsírégető edzésekkel sem sokra mész, ugyanis a renyhe hasfal miatt is kidomborodhat ez a testtájék, még akkor is, ha szó sincs felcsúszott pluszkilókról és zsírfeleslegről. Az edzett, izmos hasfal sokkal feszesebb, ezáltal laposabb és formásabb is lesz a megfelelő gyakorlatoknak köszönhetően.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés