Az ugrókötél könnyen beszerezhető, olcsó és hatékony sporteszköz, amit vétek lenne kihagyni a heti mozgásprogramból. A skipping edzés javítja az állóképességet, segíti a zsírvesztést, valamint a vádlin és combokon kívül a has, és a váll izmait is alaposan megdolgoztatja.

hirdetés

Annyi újfajta edzés kering a köztudatban, hogy a kézenfekvő, egyszerű mozgástípusokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Az ugrókötelezés pont ilyen, ami felér egy aerob edzéssel. Nyilván az is számít, hogy milyen intenzitással ugrálsz, és mennyi ideig, de, ha nem lötyögöd el, akár tízpercnyi ugrabugrával ugyanolyan eredményt érhetsz el, mint félórányi kocogással.

Ráadásul rengeteg módon cifrázhatod az ugrókötelezős gyakorlatokat, amelyeket a szabadban, vagy akár otthon is elvégezhetsz. Ha az utóbbi opciót választod, nem árt helyet csinálni magadnak a lakásban, hogy semmit ne verj le a polcról a kötéllel. Amennyiben érzékeny fülű szomszédok vesznek körül, érdemes puha, csúszásgátlós zoknit vagy mamuszt viselned.

Miért jó a skipping edzés?

A gyerekek még ösztönösen tudják, hogy az ugrálás örömet okoz. Valóban felpezsdíti az embert, és ugyanez mondható el a keringéséről is. Megnő a szervek oxigénellátása, dolgozik a tüdő, feszesedik a has. Javítja a kondíciót, akkor is, ha csak napi 10-15 percet szánsz rá, de a pozitív hatását érezni fogod a teljesítményeden, amikor mondjuk futni mész, vagy lezavarsz egy tónusozó súlyzós edzést. Röviden, sokkal jobban bírod majd a strapát, így terhelhetőbb leszel.

Ugyanakkor az ugrókötelezés mozgékonnyá teszi, és szépen formálja a lábakat, illetve pörgeti a pulzust, ha lelkiismeretesen végzed. HIIT jellegű tornába is beépítheted, hiszen az ugrálást is lehet szakaszosan, intenzív és pihenő intervallumokra felosztva folytatni. Ennek előnye, hogy így hatékonyabbá teheted a zsírégetést.

Ezért kell otthonra egy ugrókötél

Olyan eszközt válassz, ami nem túl hosszú, de nem is rövid. A lényeg, hogy ne húzd magad után a földön, de ne is kelljen meggörnyedned, ha át szeretnéd ugrani. Az ugrókötél jó mentőöv lehet, ha nincs sok időd egy komplex edzésre, de nem szeretnéd kihagyni a mozgást. Mivel egyszerre több izomcsoportot is megmozgat, és a törzset, felső végtagokat is közepesen terheli, időnként, amikor idő szűkében vagy, helyettesítheted vele az izomfejlesztő, vagy az állóképességi aerob edzéseket.

 

Ez a videó jó példa arra, hogy az ugrókötelezés milyen egyszerűen beültethető a napi mozgásprogramba. Végezheted pihenő szakaszokkal, és összevonhatod feszesítő gyakorlatokkal. Az eredmény nem marad el!

  • Megosztás:
hirdetés