A pilates nem csak szuper alakformáló edzésforma, stressz és feszültség ellen éppúgy bevethető. Az év végi időszakban különösen érdemes beépíteni az edzéstervbe.

hirdetés

Az egész év tele van kihívásokkal, sokak számára azonban talán az év végi időszak a legstresszesebb. Ilyenkor vajmi kevés idő jut a testmozgásra, hiszen decemberben durván felhalmozódik a munka és az otthoni tennivalók, tervezni kell az ünnepi lakomát és ajándékokat, ráadásul szinte garantált, hogy a legnehezebb napokon jönnek be pluszfeladatok is, amelyek már tényleg kiverik a biztosítékot. A hideg időjárás és a korai sötétedés még inkább tetézi a borús hangulatot, vannak, akik ilyenkor kevesebb motivációt éreznek magukban a rendszeres testmozgásra is.

Ez egy ördögi kör, amiből egyáltalán nem könnyű kiutat találni. A zsúfolt beosztás miatt kevesebb idő marad az edzésre, azonban éppen a torna lenne az, ami segíthetne levezetni a nap folyamán felgyűlt és beszorított feszültséget. Na de kinek van kedve és ereje a vaksötétben, hideg, nyirkos időben elindulni edzeni?

A legjobb forgatókönyv természetesen az, ha ilyenkor is tudjuk magunkat tartani a korábban bevált rendszerhez, és az edzésterven sem kell változtatni az év végi hajrá és a borús idő miatt. Előfordul azonban, hogy a temérdek feladat és a motiválatlanság úrrá lesz az emberen. Ilyenkor nem a kötelességekről mond le az illető első körben, sokkal inkább az énidőről.

Márpedig az edzés tényleg segíthet átlendülni a nehéz időszakon. Ha csak egyetlen félórás tornára van lehetőség, az mindenképpen a pilates legyen. Ez a rövid gyakorlatsor alaposan átmozgatja a teljes testet, hatékonyan és szépen formálja az alakot, miközben a felgyűlt stressztől is megszabadít.

 

A pilates beválik stressz ellen, de formál is?

Vannak, akik idegességükben inkább a keményebb sportokat kedvelik. Ilyenkor szóba jöhet a futás, ami elképesztő mértékű állóképességet igényel, de gyakran a küzdősportok segítenek lehúzni a tomboló stressz-szintet. A pilates nem egy ugrálós vagy tipikus izomtorna, ahol az erő számít. Éppen a nyugodt feladatvégzés és a befelé figyelés az, ami ennél az edzéstípusnál segíthet abban, hogy egy kicsit jobban érezd magad a bőrödben.

A pilates – noha a legtöbb ember fejében abszolút egy stresszlevezető tornaként él – nem csupán arra jó, hogy egy kicsit kiszakadj a hétköznapi körforgásból. A precízen végzett gyakorlatok hatékonyan formálják az alakot, a rendszeres edzés tényleg látható nyomot hagy a testen.

A kitartott mozdulatok, a tudatos légzés és befelé fordulás valóban csökkenti a stressz-szintet, azonban emellett az izomzatot is keményen megdolgoztatja. Nem feltétlenül kell ugrálni vagy súlyzókat emelni ahhoz, hogy az alak egy kicsit tónusosabbá váljon. A pilates segítségével csodás eredményt lehet elérni, és még csak ki sem kell mozdulni otthonról ahhoz, hogy megőrizd fitt formádat.

 

Egy teljes testre ható pilates a legtöbb izomcsoportot alaposan megdolgoztatja. A nyújtó, feszítő és erősítő mozdulatok váltják egymást a gyakorlatsorban, amelyek határozottan formálják, tónusozzák az alakot. Persze ahhoz, hogy egy nagyobb súlyfelesleget dobjon le az ember, a pilates önmagában nem elegendő, mindenképpen kardióra van szükség. A minimális hurkák ledolgozásában azonban ez a mozgásforma is segíthet.

A pilates tulajdonképpen csak első ránézésre tűnik könnyűnek és egyszerűnek, s bár tény, hogy az edzés során nem kell vért izzadni, a feladatok kemények és alaposan megizzasztják az embert. A mozgás következtében azonban több endorfin termelődik, ami nélkülözhetetlen a nyugodtabb, stresszmentes közérzethez, így minden egyes izzadtságcsepp megéri.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés