A nőies rövid frizurák választéka tovább bővül 2024-ben, az izgalmas vágástechnikák a retró fazonokat is új szintre emelik!

hirdetés

A hatvanas években Vidal Sassoon ráébresztette a nőket, hogy a sikkes, nőies megjelenésnek egyáltalán nem ellenségei a rövid frizurák, minden a fazonválasztáson múlik, ami 2024-ben éppúgy igaz. Persze, az sem lényegtelen, kinek mit bír el a személyisége a hajhosszt illetően. Van, aki az ultramini pixie-t is elképesztő magabiztossággal és eleganciával tudja viselni, míg másnak a játékosabb, bohém, vidám kisugárzását erősíti fel a rövidre nyírt fazon.

A híres londoni fodrásznak sokat köszönhet a frizuradivat, a jellegzetes Sasson-bob azóta is rengeteg fazontrendnek az alapja. Ha csak a rövid frizurákat nézzük, idén a hatvanas és a kilencvenes évek legnőiesebb vágásai formálják a divatot. Az alapok hasonlóak ugyan, de az izgalmas vágástechnikák egészen új szintre emelik a retró fazonokat.

A kilencvenes évek óta sok új stílusmix és vágáskombináció született, ráadásul a fazonírozási technikák variálásával számos módon személyre szabhatók a most divatos frizurastílusok. Az arcformához, a haj alapvető tulajdonságaihoz és az egyéni stílushoz igazíthatja a fodrász a rétegek hosszát, irányát és kialakítását, ezáltal pixie és pixie között, illetve bob és bob között is nagyon nagy lehet a különbség. Ám nem csak a jó öreg pixie tér vissza átalakult formában, szinte már zavarba ejtő a rétegesen vágott rövid frizurák idei választéka.

Ezek a nőies rövid frizurák a legdivatosabbak 2024-ben

A hatvanas évekből leginkább Twiggy, Mia Farrow, Mary Quant és Goldie Hawn rövid frizurája inspirálja az idei divatot, ámde új vágástechnikákkal fellendítve. A kilencvenes évekből átemelve pedig a Winona Ryder, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, valamint Meg Ryan által is kipróbált, nagy kedvencekké vált fazonokat gondolták újra a fodrászok.

Képek: Jim Smeal/Getty Images.

 

Attól függően, hogy mi a cél a réteges vágással – textúra vagy lágy esés kialakítása, ritkítás, esetleg dúsabb hatás elérése –, borotvával, illetve ollóval is ügyeskedhet a fodrász. A borotvával történő hajvágás most nem a csupaszra felnyírt tarkót jelenti, sőt, nem is elektromos eszközt használ a szakember, hanem pengével alakítja ki a rétegeket, azzal ad irányt a tincseknek.

Képek: Ron Galella Ltd., Rose Hartman, Barry King/Wirelmage/Getty Images.

 

Míg régen a göndör és hullámos fürtökkel rendelkező nők közül sokan vetették el a rövid frizura gondolatát, mondván, hogy úgyis szénaboglyaszerű lesz az eredmény, amint újra kunkorodni kezdenek a fodrász által egyenesre kihúzott tincsek, manapság nincs szükség hajvasalásra és ügyeskedésre, mert a fazon kialakítása eleve meghatározza a loknik irányát és formáját. Így nem kell sokat bajlódni egy rövidre vágott frizurával, sőt, az arckeretező rétegekkel lágyabbá, vagy akár játékosabbá tehető az alapfazon.

A vékony szálú haj sem akadály, rengeteg lehetőség adódik idén, hiszen a most divatos bixie, shaggy mullet, francia és choppy bob mind a trükkös rétegezésen alapszik, amellyel könnyedén fel lehet dobni a volument és jó tartást lehet adni a hajnak.

A ’90-es évek bűvöletében: shaggy mullet és réteges pixie

Bár Winona Ryder népszerű frizuráját még fiús fazonként emlegették a kilencvenes években, mai szemmel nézve ez egy roppant nőies, nem mellesleg praktikus fazon.

Az alsó rétegek megtartják a felső tincsek volumenét, így nem kell sokat kínlódni a beszárítással. Akkor is szép, ha lágy esést kap, de egy kis textúrával éppúgy fel lehet dobni. Ehhez csak némi hajformázó krém szükséges, és az ujjakkal átfésülve lazán irányt lehet adni a tincseknek. Lehet pajkosan kócos, vagy jól fésült, mindenképp izgalmas és nőies hatást kelt.

A kilencvenes években Gwyneth Paltrow is kipróbálta a pixie különböző formáit, ezek a volumennövelő verziók akár borotvával is készülhetnek.

A shag és a mullet fazon mixelésével szintén izgalmas hajfazonokat lehet kialakítani, melyek retró hatást keltenek. A texturált, rétegesen vágott tincsek mozgalmassá teszik a frizurát.

Az arc közelében C alakú hajvágással lehet íveltebbé tenni a tincseket, így formázás nélkül is szép tartást kapnak, nem csak úgy lógnak esetlenül.

Meg Ryan kedvenc frizurája újratöltve: a csodás kis bixie

A bob és a pixie sokféleképpen ötvözhető, göndör fürtökből és egyenes, vékony szálú tincsekből éppúgy sikkes fazonmixeket lehet kialakítani.

Az arckeretező rétegeknél a most divatos curve cut elnevezésű vágástechnikát is alkalmazhatja a szakember, amitől nagyon szép tartást kap a frizura.

A hatvanas évek hangulata szintén bejátszik a bixie stílusú frizurák esetében. A Sasson-bob és a réteges pixie kreatív keverésével elképesztően nőies hajfazonok születnek.

Francia és choppy bob, rétegekkel feldobva

Ez a hölgy praktikus, könnyen kezelhető frizurát kért, amit nem kell beszárítani. Sokan azt hiszik, hogy az alapvetően dús, hullámos frizurával nincs sok gond, de ez többnyire tévedés. Ahhoz, hogy ne tűnjön lestrapáltnak és rendetlennek a frizura, állandóan formázgatni kell.

Ennél a réteges bobfazonnál egy percig sem használt hajszárítót a fodrász, csupán hajformázó kencékkel igazította helyre a tincseket, melyek nagyon nőies formát kaptak a borotvás rétegezéssel, ezzel a technikával szépen megoldható a lágy esés.

A choppy bob finom és texturált rétegekkel egyaránt készülhet.

A francia bob esetében éppúgy bejátszhat egy kis shaggy hatás.

Elegáns pixie, amit a ’60-as évek hajstílusai inspiráltak

Mia Farrow és Goldie Hawn ihlette az új frizurastílusokat, ezek a nőies rövid frizurák pedig a 2024-es változatokban is roppant elegánsan mutatnak. A rétegezés roppant finom ezeknél a fazonoknál, leginkább a mini fazonú frufruknál figyelhető meg élesebb vágás.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Jim Smeal, Ron Galella Ltd., Rose Hartman, Barry King/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés