Mindenki számára mást jelent az anti-aging rutin, vannak, akik a szuper hatóanyagokban dúskáló krémekre, szérumokra esküsznek, míg mások professzionális kezelésekkel, feltöltésekkel igyekeznek fenntartani bőrük feszes, rugalmas állapotát. A módszerek roppant különbözőek, de egy valamiben megegyeznek, hogy általában csak a bőr külső ápolására, táplálására, korrigálására fektetnek hangsúlyt, pedig az öregedés folyamata belül kezdődik el.

hirdetés

A bőrünk a testünk első védelmi bástyája, a szervezetünk része, így nemcsak külső, hanem belső hatások is érik. Az emésztésünktől kezdve a nyirokkeringésünkig számos belső folyamat befolyásolhatja állapotát. Ennek tudatában a szépségápolás és az egészséges életmód elválaszthatatlan egységet alkot, bár gyakran külön lapon említik a kettőt.

 

Az öregedés gondolata a legtöbb nőt szorongással tölti el, nem véletlenül épülnek iparágak a fiatalság megőrzésére. Az internet előnye, hogy ma már mindenhonnan ömlik ránk az információ, és pofonegyszerű tapasztalatot cserélni egymással a közösségi médiában, ám pont ilyen könnyű elveszni a bőrápolási tippek erdejében, ráadásul sok esetben az úgynevezett bevált módszerek többet ártanak, mint használnak. Bús Tímea anti-aging szakértő elárulja, hogyan érdemes okosan minél tovább megőrizni fiatalságunkat, és milyen módon lassítható a bőröregedés.

A szépség belülről fakad, és ez szó szerint igaz

A testünkben minden összefügg mindennel, és nem mindegy, hogyan tartjuk karban az egész rendszert, beleértve az idegrendszerünket és a lelkivilágunkat is. Nem elég a bőrünk épségét csak külsőleg kezelni, és várni, hogy a krémektől eltűnnek majd a ráncok, vagy kisimul a botoxtól a bőr. Ezek a természetes vagy kevésbé természetes alapanyagokból készült kozmetikumok, esetleg a radikális külső beavatkozással járó plasztikai műtétek, feltöltések mind ideig-óráig működnek csak.

 

Ha pont a lényeg hiányzik, vagyis az egészséges, belső egyensúly, akkor a legjobb hatóanyagok is hatástalannak bizonyulnak, hiszen az életmódunk nagyban befolyásolja a bőrünk öregedési folyamatát.

Külső és belső gondoskodás

A kanadai LaLonde-kutatás szerint az öregedési folyamatot a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, az alvás hiánya és a stressz egyaránt befolyásolja, tehát nem meglepő módon ahhoz, hogy a fiatalságunkat minél tovább megőrizzük, elsősorban az életmódunkon kell változtatni.

Bús Tímea anti-aging szakértő

– A dohányzás, a szmog, az UV-sugárzás köztudottan káros hatással vannak a bőrünk egészségére, és a lelkiállapotunktól is függ, hogy milyen gyorsan borítják el testünket a ráncok – árulja el a szakember, majd hozzáteszi:

– Ez a felismerés hívta életre a Collagen Cocktail SMART-aging programját, ami egy komplex, kutatásokkal alátámasztott táplálkozási és életmódrendszer, melyben fontos szerepet kap a relaxáció gyakorlása, konkrét étrend kialakítása, valamint olyan, fillérekből megvalósítható technikák, amiket évszázadok óta használnak a fiatalság megőrzésére. Lényegében egy eszköztárat adok a nőiesség megéléséhez, és végigkísérek mindenkit a külső-belső szépülés folyamatán.

A kollagén, ami egyben tartja a testet

A kollagén egy fehérjetípus, amely a sejtek közti tér kitöltéséért felel, és elengedhetetlen a csontok rugalmasságához, a porcszövet felépítéséhez, illetve ez az anyag felelős a szervek és a szövetek elasztikusságáért is. A bőrünk majdnem 75%-a kollagén, és az egész testünk majdnem 30%-a is az, nem véletlenül tartják a fiatalság esszenciájának. Rossz hír a vegánoknak, hogy a kollagént a fel nem használt állati csontokból tudják kinyerni, a növényekben nem található meg ez az anyag.

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, míg nagyjából ötven-hatvan éves korunkra teljesen leáll ez a termelés. Honti Edit kozmetikus, anti-aging specialista arra figyelmeztet, hogy ha megiszunk naponta 2 liter kollagénes üdítőt, akkor sem biztos, hogy a szemráncainkban hasznosul, mivel a kollagén oda vándorol, ahol a legnagyobb szüksége van a szervezetnek, és ha gyakran fáj a térdünk, akkor az ízületekbe fog beépülni.

 

Illetve a szervezetünk kollagéntermelése sok külső és belső tényező hatására csökkenhet. Az erős UV-sugárzás nem csak a bőrt, a kollagénrostokat is károsítja, így azok hamarabb lebomlanak. Valamint a stressz és a tartós kialvatlanság belülről rombolja a folyamatot, ezáltal még idő előtt csökkenhet a bőr kollagénszintje.

Aludd magad szépre

A szakemberek szerint pótolhatjuk a kollagénkészleteket olyan ételekkel, mint a tojás, halfélék, kocsonya, vagy akár a húsleves, utóbbit azonban 12–48 órán át kell főzni, és napi minimum 1 litert érdemes meginni belőle.

Emellett kiemelten fontos a megfelelő minőségű alvás. Hiába van meg a nyolc óra, ha hajnali kettőkor kerül ágyba az ember, és délelőtt tízkor ébred meg. A biológiai óránk könnyen felborul, és amennyiben ez megtörténik, a sejtjeink egyszerűen nem tudnak megfelelően regenerálódni.

 

Érdemes holisztikusan gondolkodni az anti-aging technológiákról, mert a bőrünk akkor marad sokáig szép, ha figyelünk a relaxációra, időben lefekszünk aludni, egészségesen eszünk, pótoljuk a kollagént és rendszeresen mozgunk. Mindez persze jól működhet együtt a kencékkel, kezelésekkel, de ha az alapok hiányoznak, akkor azok önmagukban nem állnak helyt.

Forrás: Bús Tímea anti-aging szakértő/Collagen Cocktail.

Kép a szövegben: Bús Tímea

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés