Az utóbbi időben egyre több helyen találkozunk a kollagénes italokkal, kapszulákkal, amelyek belülről támogatják a bőr egészségét. Sok kencében megtalálható a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős fehérje, ám a molekulák külsőleg nehezen épülnek be, ezért a termelését serkentő hatóanyagokat szokták javasolni a szakértők. A kollagénszintézist a táplálkozással úgyszintén elősegítheted, ebben lesz a legjobb barátod a kollagén-peptid, ami hatékonyan épül be a szervezetbe!

hirdetés

A kollagén az emberi test egyik legfontosabb építőköve, ami számos biológiai funkcióért felelős. A bőrréteg feszessége is ezen a fehérjén múlik, hiszen drótkötélszerűen átszövi a kötőszöveteket. Megtalálható a csontokban, a hajszálakban, a körömben és a bőrben. Természetes módon képződik a szervezetben, ám az évek során lelassul a termelődése. A sejtek kevésbé aktívak, ezért idővel a hámréteg veszít a rugalmasságából és megereszkedik.

A szervezet 26 éves kortól kezdve egyre kevesebb kollagént termel, ám, hogy kinél mennyire gyors a csökkenés folyamata, nagyban függ bizonyos tényezőktől. A kollagénszint a dohányzás, stressz, kialvatlanság, és a káros UV-sugárzás következtében tovább apadhat. Ezek nemcsak a kollagéntermelést lassítják, hanem hozzájárulnak a kollagénrostok idő előtti széteséséhez. A napsugárzás hatására elszaporodhatnak a szabad gyökök a bőrben, amelyek roncsolják a sejteket, így azok egyre kevésbé lesznek aktívak. Emiatt még jobban megereszkedik a bőr, mivel nem tudja időben pótolni a kollagént.

Bőrápolás szempontjából a megelőzés a legfontosabb, hiszen az antioxidáns-tartalmú kozmetikumok képesek blokkolni a szabad gyököket, és sokkal később lassul le a kollagéntermelés. A megfelelő folyadékbevitelről és a helyes táplálkozásról úgyszintén nem feledkezhetünk meg, hiszen a kollagénfehérjét a táplálékkal együtt is bevihetjük.

A kollagén-peptid támogatja a szervezet kollagéntermelését

A kollagén alapvetően sok élelmiszerben megtalálható, amelyek jól hasznosulnak, ezáltal lassítják a folyamatot, és a bőrünk tovább marad telt és fiatal. A C-vitaminban gazdag ételek, mint például a citrusfélék, a káposzta vagy a goji bogyó nagy mennyiségben tartalmaznak aszkorbinsavat, ezzel jótékonyan hatnak a kollagéntermelésre. Az olajos magvak, a tojás és a zab szintén hozzájárulnak a szinten tartáshoz, ezért ezeknek is érdemes rendszeresen a tányérra kerülniük.

Ám a változatos étrend ellenére, előfordulhat, hogy kevés kollagéntermelést serkentő étel szerepel a menüben. Itt fontos megemlíteni, hogy a kollagénben gazdag élelmiszereket sem tudja teljesen hasznosítani a szervezet, mivel az emésztési folyamatok során csak egy részük épül be. Az elfogyasztott fehérje elosztódik a szervezetben, mivel a bőr és a haj mellett, a csontoknak, porcoknak úgyszintén szükségük van rá. Éppen ezért érdemes a különféle táplálék-kiegészítőkhöz, italokhoz fordulni, amelyek belülről szépítik meg a bőrt, hiszen kollagén-peptidet tartalmaznak, amely jobban felszívódik.

 

A kollagén egy hosszú aminosav-lánc, amelyet, ha szilárd táplálékból fogyasztunk el, akkor a szervezet elsőként lebontja. Ebben a formában nem kerülhet be az italokba, kapszulákba, mivel emészthetetlen, és a test nem tudja feldolgozni. A gyártók ezért a kollagén-peptidet forgalmazzák, amely egy hidrolízis során szétszakított kollagénmolekula.

A vízmolekulák darabokra szedik a hosszú aminosav-láncot, így sokkal kisebb láncok keletkeznek, amelyek könnyebben emészthetőek, és nagyobb arányban képesek felszívódni. Bár csak töredéke a kollagénfehérjének, annak egy bioaktív formája, ám azt jelenti, hogy nem csak felszívódni és hasznosulni képes, hanem a kollagénszintézist is fokozza.

A hidrolizált kollagén vízben oldódik, teljesen színtelen, szagtalan és emésztés után beépül a szervezetbe. A test újra kollagént épít belőle, a peptid regenerál, újjáépít és energetizál. Manapság már változatos formában találkozhatunk a kollagén-peptideket tartalmazó készítményekkel, amelyek hatékonyan támogatják a sejteket.

Így lesz a leghatékonyabb a kollagéntartalmú étrend-kiegészítő

A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeresen kollagén-peptidet fogyasztó nők bőre a tesztidőszak végére sokkal feszesebbé változott. Finomodtak a ráncok, hidratáltabb lett a bőrfelület, és megnőtt a sejtek természetes elasztin- és kollagéntermelése. A valóban látványos eredményekhez legalább 3 hónap szükséges, ennyi idő alatt tudnak beépülni a peptidek hatékonyan. Ez függ a mennyiségtől, illetve a bőr természetes megújulási folyamatától.

A kollagén-peptid beépülése azonban nagyban függ az életmódbeli szokásoktól – a napkárosodott, roncsolt sejtek esetében nem várható annyira látványos eredmény, mint a megfelelően megóvott, ápolt hámréteggel rendelkezőknél.

A kollagéntartalmú étrend-kiegészítőket, italokat érdemes más vitaminokkal kombinálni. Az aminosavakban gazdag étrend elősegíti a kollagén-peptidek hatékonyabb beépülését, ez a hatás pedig csak fokozódik, ha tápláló kencékkel is megtámogatod a folyamatot. A C-vitaminban, cinkben, vasban gazdag ételeknek érdemes rendszeresen a tányérra kerülniük, ám a halat, zöldleveleseket és gyümölcsöket sem érdemes kihagynod.

A kollagén-peptid tehát egy nagyon hasznos dolog, ami segít megőrizni a bőrszerkezet fiatalosságát. Ám megfelelő táplálkozás, bőrápolási rutin és egészséges életmód nélkül még ez az anyag sem képes csodát tenni. A rendszerességről sem feledkezhetünk meg, hiszen csak így tudnak a molekulák hatékonyan beépülni a szervezetbe.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés