Amikor összeszaladnak körülöttünk a teendők, gyakran az alvásidőnkből csípünk le, hogy mindennek a végére érjünk. Ám komoly árat fizetünk azért, ha rendszeresen így teszünk!

Gyakran tesszük fel magunknak a kérdést, hogy a velünk egyidős nőismerősünk vajon miért néz ki fiatalabbnak? Mit használ a bőrére? Biztosan kozmetikushoz jár, vagy ismer valami jól bevált trükköt! Az talán eszünkbe sem jut, hogy a titok, aminek birtokában van, az alvás.

A fiatalosan rugalmas, egészséges bőrkép kapcsán gyakran kerül szóba az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a rendszeres testmozgás, valamint a típusigényekhez és a korhoz kötött bőrápolás fontossága, ám a minőségben és mennyiségben elegendő alvás már kevésbé kerül hangsúlyba.

Pedig a többi szervünkhöz hasonlóan, a bőrünk is akkor regenerálódik, amikor alszunk. Ha nem fordítunk kellő időt a pihenésre, a sejtmegújulás folyamata belassul, vagy megszakad, ami éppolyan romboló hatással bír a szervezetünkre és a bőrünkre, mint a dohányzás.

Kevés alvással korábban megöregszünk

Sok mindent befolyásol az alvásciklusunk, így, ha keveset alszunk, nemcsak mentális problémákkal számolhatunk. Az agyműködésünk, az immunrendszerünk, a szívünk, az anyagcserénk, a vérkeringésünk és az érrendszerünk, illetve a hormonháztartásunk is megsínyli a tartós kialvatlanságot. A bőrünk azonban szembetűnő képet ad arról, hogy valami nincs rendben odabent, és változtatni kellene.

Egy-egy hosszúra nyúlt éjszaka után csak a sötét karikák emlékeztetnek minket arra, hogy több pihenést kíván a szervezetünk. Talán sápadtabbak vagyunk a kelleténél, de gyorsan regenerálódunk, amikor pótoljuk az elmaradt alvásidőt. Ám, ha tartós kialvatlanságban élünk, azzal visszafordíthatatlan károkat okozunk a bőrünknek, sőt, a szervezetünk egészséges működését is tönkretehetjük.

A kialvatlan, kimerült szervezet több kortizolt, vagyis stresszhormont termel, ami már önmagában is elegendő ahhoz, hogy az öregedés folyamata felgyorsuljon. A kortizol pusztítja a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelős kollagént, így hiába próbáljuk helyes táplálkozással kompenzálni az alváshiány által okozott károkat, nem sokat javíthatunk a helyzeten. A kialvatlanság sokféle vészcselekvésre készteti a sejteket, ezért, hogy helyreállítsák a rombolást, az antioxidánsok nagy részét nem a bőr hasznosítja, mert elsősorban a létfontosságú szerveket igyekszik megóvni a szervezet.

Amikor alszunk, egy ATP nevű anyagot termel az agyunk, amely a sejtszintű megújulást segíti. A bőrünk szintén azokban az órákban regenerálódik, amikor alszunk, hiszen nappal túl sok inger éri, így olyankor inkább a védekezésre fektet hangsúlyt. Amíg mi pihenünk, a sejtek lázas munkát végeznek, hogy megszabaduljanak a szabad gyököktől és a méreganyagoktól, befoltozzák a sebeket, kijavítsák az UV sugárzás által okozott károkat.

A kimerült bőr vérkeringése és oxigénellátása lassul, hiszen az alváshiány következtében az anyagcsere-folyamatok összességében meggyengülnek. Ezért szürke és fakó a bőrünk, ha fáradtak vagyunk. Mivel minden folyamat belassul, nagyobb eséllyel alakulhat ki narancsbőr, pigmentáció, pattanás, ránc, vagy arcpüffedtség. A vízháztartás felborulása miatt szárazzá, vagy ödémássá válhatnak egyes bőrfelületek.

Mennyi pihentető alvás elegendő a bőrünk szépségéért?

Bár a szakemberek nyolc óra alvást javasolnak, kevés ember életmódja engedi meg ezt a luxust. Hat-hét óra alvással – amennyiben valóban minőségi és pihentető – még megőrizhetjük bőrünk rugalmasságát, de a szervezetünk számára a nyolc-kilenc óra alvás a legideálisabb, hogy az alvásciklus minden fázisa végbemenjen.

Ehhez pihentető, stresszmentes környezet szükséges, hiszen a nyugtalan alvás nem szépít. Bár genetikailag is eltérő lehet, kinek mennyi alvásra van szüksége, hiszen vannak, akik nyolc óránál kevesebbet, mások többet igényelnek ahhoz, hogy jól érezzék magukat, az öt óra, vagy annál kevesebb alvásidő hosszútávon nemcsak visszafordíthatatlan bőröregedést, hanem súlyos egészségkárosodást okozhat. Ezért jobb, ha szentnek és sérthetetlennek tekintjük az alvásidőnket, vagyis nem abból próbálunk lecsípni magunknak egy kis szabadidőt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés