Nemcsak az egészségünk, hanem a bőrünk szépségének és épségének szempontjából sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A bőrsejtek zavartalanabbul regenerálódnak, ha rendben van az emésztés.

A ráncok elleni küzdelem nem a drága krémeknél és arckezeléseknél kezdődik. Egyre több kutatás és tanulmány jut arra az eredményre, hogy a bőröregedés lassú, vagy gyors folyamata, az általános egészségi állapotunk függvénye.

A szervezet számára minőségében és mennyiségében is megfelelő táplálkozás az egészséges életmód egyik alapfeltétele, de a bőrünk éppúgy meghálálja azt, ha bizonyos ételekből csak mértékkel fogyasztunk. A bőr öregedését tehát nem csupán az életkor és a genetika, sokkal inkább az életmód minősége befolyásolja. Stresszmentes, aktív, kiegyensúlyozott életmóddal jelentősen csökkenthető a ráncosodás mértéke, ám ez csak az egyik alapköve a fiatalos megjelenésnek, ugyanis a bőr másfajta törődést, és ápolást is igényel.

5 étel, ami gyorsítja a ráncok kialakulását

A szervezet kollagéntermelése 25-30 éves kor felett egyre inkább lecsökken. Mivel a kollagén felel a bőr rugalmasságáért és feszesség-megőrző képességéért, amikor veszítünk belőle, látványos tünetekkel szembesülhetünk.

A kötőszövetek fellazulnak, így megjelenhet a narancsbőr, a vonásaink pedig itt-ott megereszkednek, a bőr pedig rugalmatlanná, ráncossá válik. Bár a kollagén csökkenése egy természetes folyamat, vagyis az öregedés része, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kezd vészesen megcsappanni. A kollagén termelését ugyanis az életmódbeli szokásaink is jelentősen befolyásolják: a rendszertelen, vagy kevés alvás, a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás egyaránt a kollagén jelentős pusztulásához vezethet, éppúgy, mint a helytelen táplálkozás.

Bizonyos ételek magas szénhidráttartalmuk, vagy transzzsírsavakból és hidrogénezett olajokból álló összetételük miatt gyorsítják fel a bőröregedést, ha rendszeresen bekerülnek az étrendünkbe. A nehezen emészthető, zsíros ételek is ártanak a bőrnek, de nemcsak pattanásokat okozhatnak, a ráncok kialakulásáért is felelőssé tehetőek.

 

Ha az emésztés nem megfelelően működik, felborulhat a bélflóra, ami az immunrendszer egyik alapvető résztvevője. Ha a szervezetből lassabban ürülnek ki a méreganyagok, annak hatása a bőrön is megmutatkozik. Az antioxidánsok segítségével, az immunrendszer védi ki a szabad gyökök romboló munkáját, ezért az emésztés, illetve a bőr állapota szorosan összefügg, de a közérzetünkre és az egészségünkre is kihat, ha felborul a bélflóránk egyensúlya. Bár szükségünk van zsírsavakra és szénhidrátokra is, nem mindegy, milyen formában és mértékben szerepelnek az étrendünkben.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés