Az alvásnak sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, többségében a nők hajlamosak rá, hogy a sűrű hétköznapok közepette lecsípjenek egy cseppecskét az éjszakai pihenésből. Bár tény, hogy a nők zöme folyton időhiánnyal küzd, az alvásmegvonás a legkárosabb, amit csak tenni lehet egy kis szabadidő érdekében. A szépítő alvás nem csak az egészség érdekében fontos, hiszen a bőröregedés lassításában szintén nagy szerepet játszik. Jennifer Lopez elsősorban nem a csodakrémekben, hanem az egészséges életmódban hisz, ezért, amikor csak teheti, minél kevesebbet éjszakázik.

hirdetés

A rohanó életmód számlájára írható, hogy az éjszakai pihenés fontosságáról sokszor megfeledkezünk, és a korrektortól kezdve a kávéig, már bevett rutinunk van a fáradtság, valamint annak nyomainak elmismásolására. Egy darabig persze, tartható ez a tempó, még kicsit szuperhősöknek is érezzük magunkat tőle, de ne áltassuk magunkat, a túlságosan kevés, vagy rossz minőségű alvás hosszabb távon mindenképp megbosszulja magát, és alaposan rajtahagyja a lenyomatát az arcon.

Csak, hogy néhányat említsünk a romboló hatásaiból: a vérkeringésre, a vízháztartásra, sőt, a hormonokra is kihat a kielégítőnek nem nevezhető, rövidke alvásidő. A szemkörnyéki fekete karikák, duzzanatok és táskák  még a legenyhébb tüneteknek mondhatóak, amelyek együtt járnak a fizikai kimerültséggel. Hiába léteznek ügyes sminktrükkök, melyekkel látszólag felfrissíthető a bőrkép, egy idő után már nem tudjuk becsapni a tükröt, hiszen olyan sejtromboló folyamatok indulnak meg a szervezetben, melyek felgyorsítják a bőr rugalmasságának elvesztését, és a ráncok kialakulását.

 

A bőr védekező képessége is igencsak leromlik, így nem tudja felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben, és az UV-sugárzás okozta károsodásokat is kevésbé képes kijavítgatni. Nem csoda, hiszen hiába toldoz-foltoz, ha folyton félbemarad a regenerálódási folyamat, amit többnyire az éjszaka folyamán végez.

Igaz, a bioritmus és a szervezet által igényelt alvásidő egyénenként változó lehet: van, aki már hat óra után is kipihentnek érzi magát, míg másoknak szükségük van legalább nyolc órára. Az ötórányi, vagy annál kevesebb alvás azonban még az éjszakai baglyok számára is túl kevés ahhoz, hogy a szerveik hatékonyan ellássák a feladataikat. A minimálisra szabott pihenés hosszú távon felborítja az anyagcserét, legyalulja az immunrendszert, és bizony belassítja a zsíranyagcserét, ami igencsak megnehezíti a diétát. Az alvás tehát nem csak egészségmegőrző, hanem szépítő erővel is bír.

Jennifer Lopez már nem szívesen éjszakázik: nyomós oka van rá

Az 51 éves Jennifer Lopezről jól tudjuk, hogy szeret 120%-on pörögni. Énekesnőként és színésznőként gyakran túl sokat vállal egyszerre, az életében időnként egymást érik a fellépések, turnék, forgatások és fotózások. Emellett gyerekei is vannak, és nyilván, mint minden családanyának, neki is 24 óra áll a rendelkezésére, hogy mindent összesűrítsen és megoldjon.

Az énekesnő még időben észbe kapott, így nem csak az étrendjét, hanem az életmódját is teljes egészében megreformálta, amelyben kiemelt helyet foglal el a napi edzés, és a kielégítő alvás. Mindezt tűpontosan betartott napirenddel tudta elérni, de valamit valamiért.

Jennifer Lopez odafigyel a bőre egészségére, a pihentető alvást pedig elengedhetetlennek tartja. Többek között ezért is van bomba formában az 51 éves énekesnő. Kép: Emma McIntyre / AMA2020 / Getty Images.

 

Nyilván az is benne volt a pakliban, amikor életmódot váltott, hogy nőként, művészként szeretne minél tovább top formában lenni, és persze anyaként sem mindegy számára, meddig bírja szuflával a tempót, és hogy szolgál az egészsége. A rendszeres testedzés az állóképesség feljavításában is sokat segít, és tagadhatatlan, hogy az öregedés jeleit úgyszintén képes lassítani. Jennifer Lopez jó géneket örökölt, de a hozott alapanyag karbantartás nélkül ugyanúgy kókadozni kezd idővel, pláne, ha az ember túlhajszolt életmódot folytat.

Az énekesnő több interjúban hangoztatta már, hogy a szépítő alvás az egyik legalapvetőbb fegyvere a korai bőröregedés ellen, és persze az erőnlétét, nagyfokú teherbírását is főként annak köszönheti, hogy soha nem blicceli el az alvásidőt. Nagyjából kilenc-tíz órát alszik – hiszen negyventől felfelé már egyre lassabban regenerálódik a  szervezet – és a bőrszépítő hatóanyagokra is odafigyel, melyek külsőleg segítik a hámréteg megújulását.

A sztárok ritkán beszélnek a showbiznisz hátrányairól, pedig egy-egy turné után sokan szenvednek attól, hogy teljesen felborul a bioritmusuk és egyfajta alvászavar alakul ki náluk. Mindez nagyon káros a szervezetre, így nem csak a ragyogó, makulátlan bőr miatt érdemes megfelelő időt szentelni az alvásra és pihenésre.

A kevés alvás hosszabb távon az arcbőrön is meglátszik

A bőr nappal többnyire védekezik, éjszaka pedig regenerálódik, megújul, ilyenkor javítja ki a kisebb károkat. A szépítő alvás például a kollagén termelődését is elősegíti. A megfelelő mennyiségű pihenés jó hatással van a sejtekre, sokkal aktívabbak, ezért később lassul le a kollagéntermelés, illetve nem sérülnek a kollagénrostok. Ezt a folyamatot természetesen több tényező is befolyásolja, például a stressz vagy a dohányzás.

A túlságosan kevés alvás felborítja az epidermisz védőmechanizmusát ezáltal szárazzá, vízhiányossá, papírvékonnyá válhat a bőr, és idővel elveszítheti feszességét, teltségét, a rugalmatlanságából adódóan pedig sokkal hamarabb megjelenhetnek rajta a ráncok, és korábban elmélyülhetnek, mint azt az életkor indokolná.

 

A szem alatti karikák, táskák úgyszintén kapcsolatban állnak a kevés alvással. Bár a genetikai hajlam is sokat számít, már az éjszakai pihenéssel csökkenthetőek a sötét foltok. Duzzanatok esetén egy plusz párna sokat segíthet, illetve a rendszeres folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni.

A kevés alvás hosszabb távon meglátszik a vonásokon, sokkal fáradtabb, nyúzottabb hatást kelt a küllem. A vörös, táskás szemek bágyadtabbnak, idősebbnek mutatják az arcot, az elmosódott kontúrokat pedig már nehéz a helyükre billenteni. A kollagéntermelés lelassulása pedig csak még inkább rontja a helyzetet.

A pihentető alvás ösztönzi a sejteket és megszépíti a bőrt

Az éjszakai pihenés többek között abban is sokat segít, hogy a krémekkel, szérumokkal bejuttatott hatóanyagok jobban hasznosuljanak. Az értékes kozmetikai összetevők mit sem érnek, ha a regenerálódás láncfolyamata megszakad, így nem tudnak beépülni, hogy segítsék a bőranyagcsere folyamatát. Alvás közben jobb az orcának a vérellátása, ami elősegíti a megújulást. Az apró sejtecskék kétszer olyan gyorsan termelődnek újra éjszaka, mint nappal.

A kollagéntermelést támogatja az éjszakai alacsony kortizol- és stresszhormonszint, ám, ha a szervezet nem jut elég alváshoz, növekszik a kortizol termelése, ami lebontja a kollagént, illetve a bőr rugalmasságához szükséges proteint. Az alvás hiánya a ráncok hamarabbi megjelenéséhez  vezet.

 

A szervezet alvási ciklusát szabályozó melatoninnak úgyszintén nagy szerep jut a bőrápolásban. Ez a hormon irányítja az alvást és az ébrenlétet, és az immunrendszer működésére is hatással van. Legtöbbször magától indul be a termelődése esténként, és ahogy világosodik, csökken a mennyisége a szervezetben. A REM-ciklusban úgyszintén szerepet játszik. Az alvásért felelős hormon nemcsak a mélyalvási szakaszok hosszát, hanem a DNS helyreállítási képességét is befolyásolja.

Alvás közben a sérült sejtek regenerálódnak, ám kevés melatonin esetén, ez a folyamat megszűnik, és sokkal könnyebben bejutnak a vírusok, baktériumok. Hiába eszünk antioxidánsokban bővelkedő ételeket, ha a melatonin szintje alacsony, a stresszhormonoké pedig magas, a szervezetünk kevésbé tudja megállítani a szabad gyökök elszaporodását.

A hajnak úgyszintén szüksége van az alvásra, hiszen a fokozott, éjszakai véráramlás jótékonyan hat a hajnövekedésre. Ha lassan nőnek a tincsek, vagy könnyen törnek, akkor lehet, hogy a kevés, rossz minőségű alvás áll a háttérben.

Az alvás ingyen van, bárki élhet vele, ráadásul az egyik leghatékonyabb szépítő módszer, ami hozzájárul a bőr rugalmasságához, illetve a frizura erősségéhez, csillogásához. A megfelelő mennyiségű pihenésnek köszönhetően lassíthatóak a természetes öregedési folyamatok, és diéta esetén úgyszintén hasznát vesszük. Nem csodatévő, de mindenképp a bőrápolás alfája, ami mellett jobban hasznosulnak a jól felépített szépségrutin során bevitt hatóanyagok.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

Képek a cikkben: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés