Az élénk színek kombinálása uralja a divatot, a vérpezsdítő árnyalatok szép lassan belopták magukat az őszi-téli szezonba is, és legyőzték a komor szürkeséget. Bár az idén népszerű színvariációkat gúnyosan csak papagájtrendnek nevezik, nem kell megijedni a vibráló, eleven tónusoktól, mert nem olyan nehéz finomabb összhangot teremteni velük, mint ahogy azt elsőre gondolnád.

hirdetés

Minél több szín, minta és figyelemfelkeltő részletelem szerepel egy öltözékben, annál nehezebb harmonikus összhangot teremteni. Ez pont olyan, mint amikor egy seregnyi kisgyerek egyszerre kiabál az osztályteremben, és végül egyiknek a mondandója sem érvényesül, mert elvész a nagy ricsajban.

Ezért fontos, hogy a megjelenés ne legyen „zajos”, egyszerre csak két-három blokk domináljon benne, a többi pedig balanszként működjön. Ha az élénk színeken van a hangsúly, a ruhafazonok ne akarjanak „hangoskodni, ordibálni”, hanem csendestársként alkalmazkodjanak, és engedjék át a rivaldafényt a vibráló tónusoknak.

Legyen úgymond egy vezérfonal, ami nem hagyja szétszóródni és elkalandozni a tekintetet, hanem szelíden vezeti, illetve irányítása alá vonja a figyelmet.

Nem lesz zavaróan harsány az élénk színek kombinálása, ha így követed a szezon trendjét

A színritmus olyan, mint az ismétlődő ütem a versben, amit az összecsengő mondatvégi rímek teremtenek meg. Ha mondjuk, a kobaltkék a szett vezértónusa, akkor feltétlenül „rímeljen rá” valami: kerüljön be egy rokonrárnyalat, ami közel áll a kék élénkebb verziójához, esetleg lenyugtatja azt.

Két vezérszín esetén szerencsés, ha a részletekben visszaköszön ugyanaz a kolorit. A ruhadarabok mintázatában vagy a kiegészítőkön is felbukkanhat az uralkodó, domináns anyagszín.

 

Szintén könnyebb megtartani a harmóniát, ha nem a legvibrálóbb, inkább egy nyugodtabb árnyalat jelenik meg a nagyobb felületeken, a tőle eltérő társszín pedig maximum egy blúzon vagy táskán kap helyet.

A fehér, bézs, szürke és fekete, sőt, még a barna lágyabb és mélyebb tónusai is remekül balanszíroznak. Egyensúlyba hozzák az eleven színek tobzódását, lecsillapítják „zajongásukat”.

Ha a divatos sárgát túlságosan ragyogónak, elevennek találod, valamely lazúrosabb, pasztelles vagy okkeres árnyalatát építsd be a szerelésedbe, a vaníliasárga vagy a mustársárga például remekül összepasszol a hűvös tengerkékkel. Ez az összeállítás az ellentétek vonzásán alapszik, és remekül működik.

A zölddel nyert ügyed van, akkor is, amennyiben a világosabb levélzöldet, vagy a vibráló neonárnyalatát választod, hiszen csodás összhangot teremt a friss, üde színekkel, mint amilyen a fehér, a babarózsaszín, a lazúros égkék vagy türkiz.

A konyakbarna szintén összepasszol az élénkebb zöldekkel és kékekkel, sőt, a pink árnyalataival is szívesen szövetkezik, ráadásul ez nem egy szomorú, morózus barna, van benne egy kis csibészes vidámság.

A piros szenvedélyét nem érdemes elnyomni, hiszen pont ez benne a pláne, viszont nem árt takaréklángra csavarni. Ezt könnyedén megteheted, ha a rokonait szerepelteted a szettedben: a narancsvörös például szépen összecseng a rozsdabarnával, ami kicsit lecsillapítja rámenősségét.

A szivárványszínű ruhadarabokkal nem árt óvatosan bánni. Ha nagy felületet birtokol az öltözékben, mint például egy oversize kardigán, a mintázatban felsorakozó színek valamelyikét jelenítsd meg a kiegészítőkben, vagy válassz olyan rokontónust, ami az összeállítás minden színével harmonizál.

Kisebb felületen, egy sálon éppúgy megjelenhetnek a színblokkok, így kevesebb a hibalehetőség.

A téli divatszínek között most szinte tobzódnak a ragyogó, élénk árnyalatok, amelyekkel nem kell fukarkodni az új irányzatok szerint. Bátran adagolhatod az orgonalilát a lusta zöld mellé, a pirosat összeboronálhatod a halvány púderrózsaszínnel, sőt, még a rikító banánsárgát és a levélzöldet is közös nevezőre hozhatod. Az élénk színek kombinálása nem ördöngösség, kell hozzá egy kis érzék, de most sokkal megengedőbb a divat.

A narancstónusok szintén divatosak idén, de nem csak az őszi paletta bordójával, rozsdabarnájával, méregzöldjével és mustársárgájával ápolhatnak jó barátságot.

A kék bizonyos verzióival úgyszintén összeházasítható, mivel az egyik nyugtatja a másikat, nem fognak összeveszni.

A legszebb divatszínek monokróm verzióban sem zavaróak, a zöld például nagy felületen megjelenítve sem kelt émelyítő hatást.

 

Kiemelt képek: Edward Berthelot/Getty Images.

Képgaléria képei: Edward Berthelot/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés