Ez a zsírégető edzés csak lépegetős gyakorlatokat tartalmaz, de sokat segít az alakformálásban. Egyáltalán nem unalmas, változatos és hatékony mozdulatokra épül.

hirdetés

Zsírégető lépegetős edzés otthon

Bár a testmozgás sokféleképpen űzhető, hiszen egészen különböző területei vannak, amelyeken belül rengeteg mozgástípust különböztetünk meg, mégis, az emberek többsége ha fogyni akar, kapásból az ugrálós edzésekre vagy a futásra gondol elsőként. Márpedig nem csak ezekkel a mozgásformákkal érhető el látványos fogyás és átalakulás. Az otthoni, egy fokkal visszafogottabb és kezdők számára is ideális tornák éppúgy segíthetnek megszabadulni a pluszkilóktól és az úszógumitól.

Eleve az sem mindegy, hogy milyen életmódot folytat az ember, és ennek fényében milyen állóképességgel rendelkezik. Ülőmunka mellett például már egy kiadósabb séta is szuper testmozgásnak számít. Sokan nem véletlenül mérik a naponta megtett lépéseiket okostelefonjuk vagy okosórájuk segítségével. Ezek a modern eszközök segíthetnek figyelemmel kísérni a napi aktivitást, ami nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint a fittebb alak fenntartásához. Ha valaki alapvetően keveset mozog, s úgy szeretne megszabadulni a felcsúszott pluszkilóktól, a legrosszabb, amit tehet, hogy rögtön több kilométeres futással csap bele az életmódváltásba. A terhelést fokoatosan kell felépíteni, csak így tud apránként növekedni a teljesítmény, ezért egy ilyen éles váltás többet árt, mint használ. Egy kiadós, de nem túl megterhelő lépegetős edzés kezdetben éppúgy megteszi a hatását.

Ez a negyvenperces gyakorlatsor alaposan átmozgatja az izomcsoportokat, segíti és beindítja a zsírégetést, miközben egyáltalán nem unalmas. Lépegető mozdulatokra épül, ám igencsak tempós, ráadásul a karokat és a ritmusérzéket is igénybe veszi.

 

De mi az alapja a lépegetős edzéseknek, és miért érdemes őket bevetni, ha valaki fogyni akar? Nem szabad elfelejteni, hogy a semminél bármilyen mozgás több. Ha fogyás a cél, a test energiafelhasználását kell növelni, hogy beinduljanak a zsírégető folyamatok. Azok számára, akik korábban alig-alig mozogtak a nap folyamán, és jórészt ülőmunkát végeznek, egy efféle lépegetős torna már hatalmas előrelépésnek számít. Arról nem is beszélve, hogy a videóban nem csupán a séta imitálása történik negyven percen keresztül, az alaplépéseket izgalmas, változatos és izommunkát igénylő feladatokkal kell kombinálni.

A mozgás felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal javul a tápanyagok felhasználása és a sejtek oxigénellátása. A lépegetős edzés az emésztésre szintén serkentőleg hat, ami nélkülözhetetlen a fogyás beindulásához. Az anyagcsere-folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez feltétlenül szükség van a rendszeres tornára, enélkül ugyanis a felszaladt pluszkilók ledolgozása akadályozottá válik.

Fontos azonban, hogy a könnyedebb lépegetős edzések csak addig hatásosak, amíg a szervezet nincs hozzászokva a magasabb terheléshez. Ha már lazán végigcsinálod a feladatokat, mindenképpen érdemes nehezebb, nagyobb energiafelhasználást eredményező tornára váltanod, persze csak akkor, ha nincs olyan betegség a háttérben, ami tiltaná. Az edzések mellett figyelni kell az étkezésre és a megfelelő vitaminbevitelre is, ugyanis az alakformálás és a fogyás megalapozása több pillérből áll.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés