Sokan csak az intenzív testmozgást tekintik hasznosnak, pedig az egyes izomcsoportokat megcélzó és aktiváló tornák éppúgy sokat tesznek a test egészséges működéséért és a jó közérzetért. A nap nagy részét kitöltő ülőmunka – különösen görnyedt testhelyzetben – nem csak a gerincre és a hasfalra jelent veszélyt, hanem a farizmokat és a medencefenék tartóizmait is meggyengítheti. A pilates előnye, hogy speciális feladatai kímélik a gerincet, ugyanakkor fejlesztik a mélyen fekvő, ritkán megdolgoztatott izmokat.

hirdetés

Az ülőmunkát végző emberek zöme gyakran panaszkodik nyak-, hát- és derékfájdalmakra, hiszen a gerinc nagy terhelésnek van kitéve, különösen a számítógép előtt, megfelelő kar- és háttámasztás nélkül.

A farizmokról azonban kevesebb szó esik, pedig sok nő szembesül a megereszkedett, felpuhult fenék problémájával, ami esztétikailag is zavaró tud lenni, de azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tompor izomcsoportja a gömbölyded, feszes fenékív kialakításán túl, más funkcióval is rendelkezik. Ha elsatnyul, mármint felpuhul, nem csak lapos, löttyedt popsi lesz a vége, hanem renyhesége kihat a csípőízületre, a testtartásra és a medencefenék izmaira.

Mivel a medencefenék izmai tartják a húgyhólyagot, és többek között a kismedencei tartóizmok működésére is hatással vannak, érdemes sokáig top formában tartani őket. Ahogy előrehaladnak az évek, ezek az izomcsoportok egyébként is egyre rugalmatlanabbá, ernyedtebbé válnak, sőt, a várandósság során is meggyengülhetnek. Ha nagyon rossz állapotba kerülnek, annak inkontinencia, vagy méhsüllyedés lehet a következménye.

Bármennyire szélsőséges esetnek tűnnek, ezek a problémák nagyon sok nőt érintenek, és nem csak az idős kor velejárójaként. Persze, negyven év felett, az ösztrogén hormon fokozatos csökkenésével a méhet tartó izmok és ínszalagok törvényszerűen felpuhulnak kissé, ám, ha korábban is a mozgásszegény életmód volt a meghatározó, kellemetlen tüneteket okozhatnak.

Megelőzésképpen, pláne, ha ülőmunkát végez az ember lánya, nem árt néha időt fordítani a medencefenék és a farizmok karbantartására, amire tökéletesen alkalmas a pilates. Ez a mozgásforma csakúgy, mint a jóga, több legyet üt egy csapásra: segíti a helyes testtartást, megdolgoztatja a mélyen fekvő izmokat, ellazít, kikapcsol, és még az alakot is formálja.

25 perc pilates otthon: ellensúlyozza az ülőmunka egyoldalú terhelését

A pilates sokrétű mozgásforma, de a legtöbb típusáról elmondható, hogy fókuszba helyezi a kismedencei izmokat és a hasfalat. A hasizmok sem csak esztétikai célt szolgálnak a testen, hanem közreműködnek a törzs megtartásában, segítik a gerinc munkáját és a helyes testtartást, a rendszeres stimulálásukkal, megdolgoztatásukkal pedig javul a zsigeri vérkeringés, ami a libidóra, az emésztésre, és még számos belső folyamatra pozitív hatással van.

A videóban látható torna egy harminc napos széria része, és kifejezetten a medencefenékre, valamint a farizmokra koncentrál, de közben a hasizmok is dolgoznak, ami szintén előnyt jelent, ha nem csak a mély izmok működése, hanem az alakformálás is érdekel.

 

A pilates-oktató egy tömör szivacstömböt használ segédeszközként, ha nem rendelkezel otthon ilyen darabbal, egy nem túl nehéz könyvvel helyettesítsd. Ám érdemes eltekinteni a csúszós borítású művektől, nehogy a gyakorlatok végrehajtása közben magadra ejtsd a könyvet.

Ez a rövidke pilates edzés nem túl nehéz, valamint nyújtógyakorlatokat is tartalmaz, de mivel a kevésbé megdolgoztatott izmokat aktiválja, érdemes a saját tempódban haladni, mert észrevétlenül túlerőltetheted magad. A belégzésre-kilégzésre szintén ajánlott odafigyelni, hiszen a feladatok a légzéstechnikával együtt a leghatékonyabbak.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés