Testalkatuk, megjelenésük alapján is elképesztően sokfélék a nők, éppen ezért a szépség sem lehet egyarcú. Hasonlóképpen, mint a nőiesség, kortól, mérettől, és bőrszíntől független, amit nem lehet normáknak hívott feltételekkel megszabni vagy meghatározni. A plus size modellek nem a túlsúlyt, hanem a szépség sokféle megnyilvánulását, és az önelfogadást népszerűsítik. Ezek a gyönyörű nők ma is azon fáradoznak, hogy végleg eltöröljék a divat világában a kirekesztő szemléletmódot.

hirdetés

Bár manapság egyre több plus size modell tűnik fel a kifutókon és a divatfotókon, még mindig gyerekcipőben jár a szemléletváltás. A tervezők és a márkák többsége támogatja ugyan a diverzitás elfogadását, ám a modellek testalkat szerinti kategorizálása, illetve a plus size elnevezés azt sejteti, hogy még van hova fejlődni ezen a téren.

Bár a pluszos méret a legkevésbé sem meríti ki a sértés fogalmát, hiszen arra utal, hogy ezek a modellek képviselik a teltkarcsú és molett testalkatú vásárlók divatigényeit, ám egyes divatházak már nem húznak határvonalat a különféle testalkatok között, hanem ugyanazt a ruhát többféle méretben is tálalják.

Gyönyörű plus size modellek, akik ma is formálják a divatot

A kétezres évek elején, amikor még csak óvatosan kezdtek feltűnni a divatszférában az átlagos alakú és teltebb modellek, a plus size divat még élesen elkülönült a többi kollekciótól.

Manapság ez a szakadék kezd összeforrni, hiszen a pluszos méretben legyártott ruhák már nem a speciális szabásvonalakról szólnak, hanem olyan univerzális fazonokat takarnak, melyek vékony, teltkarcsú és gömbölyded idomokon egyaránt jól mutatnak, csupán a méretükben és egy-két részletükben rejlik a különbség.

 

Ennek fényében, már nincs szükség arra, hogy a modelleket különféle kategóriákba sorolják. Manapság nagyon közel állunk ahhoz, hogy a divatipar végképp eltörölje a megkülönböztető kategóriákat, de hiába fejlődött sokat ezen a téren, amíg a társadalmi elvárások, az agyonretusált fotók, és a valóságot ferdítő influenszerek hatására a tökéletességet sokan még mindig a vékony alakkal, a fiatalsággal, a feszes, sima bőrrel, és az arányos testfelépítéssel teszik egyenlővé.

Pedig mi nők nagyon különbözőek vagyunk: vannak köztünk alacsonyak, magasak, karcsúbbak, teltebbek, fiatalabbak, idősebbek, kis mellűek vagy nagy fenekűek, rövid lábúak és vastag combúak, kerek, sportos, illetve széles csípőjűek, szőkék, barnák, feketék vörösek, sőt kopaszok is, elálló fülűek, átlagosak és az átlagostól eltérőek. Épp ezért kijelenteni azt, hogy csak az egy bizonyos méretet megközelítő hölgyek lehetnek szépek, nőiesek és szexisek, pont olyan badarság, mintha azt mondanánk: kizárólag a szőke nők attraktívak, a többiek pedig csak akkor lehetnek azok, ha elérik a megszabott szőkeséget.

A plus size modellek sokat tesznek azért, hogy pozitív énkép alakuljon ki a nőkben, hiszen népszerűségüket nem csak szépségüknek, hanem magabiztos, határozott fellépésüknek is köszönhetik, amivel azt közvetítik a világ felé: a nőiesség nem attól függ, hogy mit mutat a mérőszalag és a mérleg. Sokkal több méreteknél és formáknál, ezért nem a testalkat függvénye, és nem is tipizálható.

Kiemelt kép: Gilbert Carrasquillo/FilmMagic, John Parra, Daniele Venturelli/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés