Ma már nincs kőbe vésve, hogy csak szabályos arcvonásokkal és arányos testalkattal futhat be nagy karriert egy modell, a divatvilág ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egyedi kisugárzásra, és a delejes erővel ható külső tulajdonságokra.

hirdetés

Bár a tudomány szerint a helyre közel szimmetrikus, szabályos arc könnyebben kelt vonzalmat, azt, hogy kinek mit jelent a szépség, nem lehet matematikailag kiszámítani, és megadott paraméterekkel definiálni. Ráadásul egy arányos kinézetű ember is ellenérzéseket kelthet valakiben, anélkül, hogy megszólalna, az átlagostól eltérő külső tulajdonságok pedig éppúgy vonzóak lehetnek, logikus magyarázat nélkül.

6 modell, aki nem felel meg a szépségről alkotott sztereotípiáknak: így gyönyörűek

A divatipar rengeteget változott a nyolcvanas évek óta. Míg akkoriban szigorú elvárásoknak kellett megfelelnie egy modellnek az alakját, magasságát, arányait és arcvonásait illetően, ma már a sokszínűség, a kisugárzás, és a karizma számít jobban. A szépség ezerarcú, és a divat világa elért arra a pontra, hogy nem feltétlenül egy szépségkultusz kialakulását szeretné képviselni, hanem arra próbál rámutatni a maga módján, mennyire sokfélék vagyunk.

 

Az esztétikus megjelenésről alkotott sztereotípiák leomlóban vannak, és persze, az is igaz, hogy a divatkampányok elsődleges célja a figyelemfelkeltés, ebből a szempontból pedig az extravagáns, különleges külső, vagyis a megszokottól való eltérés sokkal átütőbb hatással bír, mint a tökéletes szabályosság.

Az elálló fül, a kancsalság, a szabálytalan fogsor és a molett alkat már nem jelenthet akadályt a modellpályán, sőt, a transznemű és az androgün szépségek sem láthatatlanok többé.

Kiemelt képek: Kristy Sparow, JP Yim/Getty Images.

 

  • Megosztás:
hirdetés