Bár még mindig akadnak nagyon vékony modellek, és emiatt sok kritika éri a divatipart, azt nem tagadhatjuk, hogy rengeteget fejlődött az elfogadás és a pozitív testkép terén. A kifutókat és a divatfotókat látva most már tényleg kijelenthetjük, hogy a divat mindenkié!

Már nemcsak a divatkampányokban jelennek meg olyan modellek, akik a szépség diverzitására hívják fel a figyelmet. A divat világa az elmúlt években sokat harcolt azért, hogy kétség nélkül bizonyosságot adjon elfogadásáról, legyen szó testi fogyatékosságról, túlsúlyról, korábban szépséghibának titulált bőrelváltozásokról, különféle etnikumokról, szoptatós anyákról, várandós nőkről, vagy az öregedésről.

Pozitív testkép: eltérő modellek a kifutón

Egyre több divatház alkalmaz idős, molett, pigmenthiányos, vagy transznemű manökeneket, akik azt az üzenetet közvetítik a kifutókon, hogy a szépség egyetlen megnyilvánulása sem lehet tabu, hiszen sokfélék vagyunk.

Már nem beszélhetünk alkati adottságok, bőrszín, vagy életkor szerinti megkülönböztetésről a szakmában, sőt, láthattunk már kancsal, elálló fülű, vagy majdnem kilencvenéves modelleket is a divatbemutatókon. Rebecca Minkoff például, a szeptemberi New York Fashion Week keretein belül szerepeltetett egy modellt, aki még szoptatja gyermekét. Mara Martin és kislánya rengeteg pozitív visszajelzést kapott.

Sajnos még nem minden divatcég gondolkodik így, vagy egyszerűen még nem vették fel a ritmust a világ folytonos változásával, ami a pozitív testkép előtérbe helyezését illeti. A 2019-es őszi-téli, illetve a 2020-as tavaszi kollekciók bemutatásakor viszont már erősen érezhető volt, hogy a divathetek és a divat egyéb szegmensei, teljes átalakuláson mennek keresztül.

Míg régen testarányok, magasság és testsúly alapján kategorizálták a modelleket, és szinte egyforma testalkatú lányok lejtettek végig a kifutón, ma már nemcsak a plus size kollekciók show-ján láthatunk teltkarcsú, molett, vagy túlsúlyos modelleket. Ami még szintén különlegessé tette az idei divatbemutatókat, hogy néhány márka  bloggereket, influencereket is  felvonultatott a manökeneken kívül.

 

Kiemelt kép: Keyza Widiatmika/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés