A nyújtás remek hatással van a testre és az izomzatra, ráadásul nem csupán a hajlékonyság fejlesztésében segít. A nyújtó jógagyakorlatok a fogyáshoz és a kiegyensúlyozottsághoz éppúgy hozzájárulnak.

hirdetés

Nyújtás otthon, hatékonyan

A nyújtást alapvetően nem sokan szokták önmagában alkalmazni. Leginkább edzések előtt, illetve a mozgás végeztével, levezetésképp kerülnek sorra a nyújtó, lazító gyakorlatok. Márpedig az efféle tornák nem csupán a hajlékonyság fejlesztésében segíthetnek, a fogyáshoz is hozzájárulnak.

Ha valaki le szeretné dolgozni a pluszkilókat, természetesen nem a szimpla nyújtás fog segíteni az alakformálásban. A nyújtó feladatok leginkább a kiegyensúlyozott oxigénáramlást és az izomzat regenerációját, ellazulását segítik elő, azonban a zsírégetéshez és a fogyáshoz más típusú edzések beiktatására is szükség van. Aerob mozgásformákkal, erősítő tornákkal kombinálva azonban kifejezetten hasznos szerepet vállal a hőn áhított alak elérésében.

Ez a jógagyakorlatokat tartalmazó videó például tökéletes választás egy stresszes nap végén, vagy egy keményebb izomgyakorlatokból álló edzés után.

 

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy a nyújtás nagyban elősegíti a hajlékonyságot. Az izmok és az ínszalagok megnyúlnak a feladatvégzés során, ezáltal egyértelmű, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatoknak köszönhetően abszolút hajlékonyabbá válnak a végtagok.

A nyújtó feladatok akkor is jól jönnek, ha egy kicsit elgémberedett az izomzat. Az ülőmunka vagy a mozgásszegény életmód nagyon megviseli a testet, ilyenkor érdemes beiktatni néhány nyújtó jógagyakorlatot. Ha elmarad a rendszeres testmozgás, az az emésztésre is hatással van, az anyagcsere belassulhat, ami hosszú távon kellemetlen problémákat vonz magával. Egy egyszerűbb jóga szépen átmozgatja a testet, felpezsdíti a vérkeringést és serkenti az emésztést, segíti a szervezet kiegyensúlyozott működését.

A nyújtás a nőies megjelenéshez szintén hozzájárul, ugyanis a lassú, precíz, kitartott gyakorlatok javítják a tartást, erősítik az izomzatot. Bár kissé furcsán hangzik, hogy az edzés nem csupán a szálkás testalkat elérésével tudja növelni a vonzerőt, a görnyedt tartás sokat ront az összképen, ezért érdemes beiktatni a lazító, nyújtó jógagyakorlatokat a hétköznapi rutinba.

A test átmozgatásán túl a nyújtás a mentális egészség megőrzésében is szerepet vállal. A nyújtó gyakorlatok lényege a lassú, kitartott, precíz feladatvégzés, ami erősíti a befelé figyelést. Nem csupán magukra a mozdulatokra, a légzésre szintén figyelni kell. A pulzus lelassul, a teljes test ellazul, ami a léleknek kifejezetten jót tesz. A jógának köszönhetően abszolút ki lehet szakadni a hétköznapi rohanásból, el lehet távolodni a problémáktól, a torna abszolút javítja az általános közérzetet.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés