A kihívások, valamint a különböző volumenű problémák a mindennapjaink részét képezik. Bár egyesekről még a nehéz pillanatokban is leperegnek a gondok, másokat elképesztően megvisel a folyamatos aggódás. Az akadályokkal cseppet sem könnyű megbirkózni, testileg, lelkileg és mentálisan éppúgy lemeríthetik az embert. Ez a gyors, rövid torna remekül bevethető stressz ellen, finoman mozgatja át a különböző izomcsoportokat, miközben megszabadít a belső feszültségtől.

hirdetés

Sokszor a szimpla hétköznapok is roppant stresszessé tudnak válni. Az élet számtalan alkalommal nem várt akadályokat gördít az ember lánya elé. Noha az első és legfontosabb lépés a megoldás megtalálása, az idegeskedést a hangulat mellett a test és a lélek ugyanúgy megsínyli, éppen ezért a nehéz időkben nem árt egy kis támaszt nyújtani nekik.

A stresszcsökkentés ráadásul nem csupán az általános közérzet, valamint az egészség miatt fontos, a bőr és a szépség éppúgy magán viseli a problémák nyomait. Amennyiben hosszú távon nehézségekkel küzd valaki, ami fokozott szorongást és stresszelést idéz elő, az előbb-utóbb a bőrén is láthatóvá válik. A hámréteg szárazzá, fakóvá és rugalmatlanná válhat, akár finom ráncok is megjelenhetnek, a meglévő barázdák pedig elmélyülhetnek a stressz következtében.

A hízáshoz vezető út is gyakran szorongással, stresszeléssel kezdődik, sokan nassolással, mértéktelen evéssel fojtják el a feszültséget, ami nem csak azért káros, mert súlyfelesleg és emésztési problémák kialakulásához vezethet, hanem, mert kialakul egy hamis „önnyugtató” módszer, ami csak elnyomja a stresszt, de nem oldja fel. Ráadásul az evési rohamok nagyon megterhelik, meg is betegíthetik a szervezetet.

A stressz ugyanakkor nem csak az evési, hanem az alvási szokásokat is felboríthatja. Az alvászavarok, a kielégítő pihenés elmaradozása folytán a stresszhormonok szintje igencsak megemelkedik a testben, ami hatással van az éhségérzetre. Az, aki keveset alszik, vagy nyugtalanul tölti az éjszakákat, hajlamosabb az elhízásra, több kutatás és tanulmány is készült ezzel kapcsolatban.

Az egyértelmű, hogy ilyenkor feltétlenül cselekedni kell, s amíg nehézségek nyomasztják az embert, célszerű egy könnyed, egyszerű tornával levezetni a felgyülemlett stresszt. Noha való igaz, hogy az intenzív mozgás a zsírégetés, izomépítés és alakformálás mellett a feszültség levezetésére is alkalmas, vannak olyan napok, amikor a legtöbben legszívesebben csupán a párnába dugnák a fejüket. Ilyenkor érdemes a nyújtó gyakorlatokat előtérbe helyezni, melyek kevésbé terhelik a testet és az izomzatot, mégis segítenek csökkenteni a káros stressz mértékét és negatív hatásait.

 

Könnyed torna a kínzó stressz ellen

Ez a hétperces feladatsor főként egyszerű nyújtógyakorlatokat tartalmaz, melyek alaposan átmozgatják a legtöbb izomcsoportot. Ne ijedj meg, egyik-másik feladat azért kissé keményebben igénybe veszi az izomcsoportokat. Ha nem vagy hozzászokva a rendszeres testmozgáshoz, előfordulhat, hogy másnap reggel kellemes izomlázzal ébredsz majd.

 

Mivel a mozgás már önmagában serkenti az endorfin termelődését, a jobb hangulat és a megkönnyebbülés szinte garantált egy kiadós torna után. A nyújtó gyakorlatok és a lazább feladatsorok esetében azonban a légzéstechnikán van a hangsúly. Ahhoz, hogy valóban stresszoldó hatása legyen a mozgással töltött időnek, nagyon fontos, hogy precízen, pontosan végezd a gyakorlatokat. A nyújtás ráadásul kimozdít a komfortzónából, fellazítja a görcsösen feszülő izmokat, ami szintén hozzájárul a stressz csökkentéséhez.

A lassú, folyamatos, kiegyensúlyozott légzéstechnika csak akkor érhető el, ha minden fókuszt az elvégzendő feladatokra összpontosítasz. Egy kis befelé fordulás jót tesz az embernek, ráadásul nem feltétlenül kell órákat rászánni a hétköznapokból. Már az is elegendő lehet, ha rendszeressé teszed a tornákat, így kialakulhat egy jól bevált rutin, amikor legalább pár percre megszabadulhatsz a mérgező gondolatoktól.

Minél pontosabban, precízebben végzed a feladatokat, annál inkább azt érzed majd, hogy maximálisan uralod a testedet. Bár első blikkre furcsán hangozhat, de ezt az érzést könnyedén kivetítheted a hétköznapi helyzetekre is, csökkentve ezáltal a belül tomboló feszültséget.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés