A bányászott és a mesterséges gyémánt között ránézésre nincs semmi különbség, ám az, amiben eltérnek egymástól, hatalmas jelentőséggel bír. Az utóbbi ugyanis laboratóriumban készül, olcsóbb, és nem mellesleg etikus és fenntartható alternatívája a föld mélyéből kiásott drágaköveknek.

hirdetés

A kozmetikai iparágtól kezdve a ruhagyártáson át egészen az ékszerkészítésig mára a divat számos területén előtérbe került a környezettudatosság, ami nem feltétlenül jelent egyet a luxusról való lemondással. Egyre gyakrabban hallani arról, hogy a dizájnermárkák fenntartható alapanyagokból készítik el kollekcióikat, a bőr felhasználását például szinte már teljesen felváltotta a vegán alternatívák jelenléte. A kaktusz-, gomba- és ananászbőr már cseppet sem hangzik furcsán, ha nem is teljesen, de a korábbinál nagyobb mértékben elterjedtté váltak a divatiparban.

Most úgy tűnik, hogy az ékszerek terén is megtörtént az áttörés, ami nagy változást hoz magával. Bár egyre jobban körvonalazódik, hogy a divat és a luxus az emberek, az állatok és a természet kizsákmányolása nélkül is élvezhető, a teljes szemléletváltástól azért még messze vagyunk. Éppen ezért példaértékű az a megmozdulás, ami a mesterséges gyémánt előnyeire világít rá.

A hírességek is rákaptak a mesterséges gyémánt viselésére

Penelope Cruz és Nikki Reed nemcsak szívesen hordanak mesterséges gyémántot, hanem saját ékszercsaládot is létrehoztak belőle. Lady Gaga pedig a Csillag születik premierjén jelent meg mesterséges gyémántból készült fülbevalóval.

Emma Watson, Zendaya, Rihanna, Laura Dern, Zoe Kravitz, Meghan Markle és Karlie Kloss szintén viselt már laboratóriumban előállított gyémántokat a vörös szőnyegen.

Rihanna megannyi más ékszer mellett egy finom gyűrűt viselt a harmincadik szülinapi partiján, amelynek foglalatában a rubin és rózsaszín zafír mellett mesterségesen előállított gyémánt is volt.

A Véres gyémánt főszereplőjeként és a környezetvédelem egyik oszlopos szószólójaként egyaránt ismert Leonardo DiCaprio ennél is továbbment, ugyanis néhány évvel ezelőtt befektetett a Diamond Foundry nevű cégbe, amely mesterséges gyémántokat gyárt.

Képek: Max Mumby/Indigo, Samir Hussein/Wirelmage/Getty Images.

 

A vállalat abba is betekintést enged a honlapján, hogy milyen technológiával állítják elő forró plazmából a gyémántot. Bár ehhez energiaforrás szükséges, az innovatív napelemes villamosenergia-termelő rendszerek megfizethetővé teszik a drágakövek előállítását.
Hollywoodban egyre nő a mesterséges gyémánt népszerűsége, de már hazánkban sem ismeretlen és elérhetetlen a laboratóriumban előállított drágakő. Három év előkészítés után tavaly vezették be megálmodói a magyar mesterséges gyémánt márkát, az Artidiát.

Feil Róbert ékszerész, az Artidia mesterséges gyémánt márka tulajdonosa arról számolt be, hogy bár a laboratóriumokban készült gyémántok magját természetes gyémánt adja, előállításukhoz nem kell megbolygatni a természetet. Szabad szemmel, de még mikroszkóppal sem lehet megkülönböztetni őket a bányászott gyémántoktól, az áruk viszont nagyjából a fele a természetes drágaköveknek.

A Feil Család, Magyarország egyik vezető karikagyűrű– és gyémántgyűrű gyártója, közel 30 éve van jelen a hazai piacon. Feil Róbert és csapata nyitott az innovációkra, miután bevezették a cégnél a 3D tervezési technikát, elhatározták, hogy az Artidia márka keretében hazánkba is elhozzák a mesterséges gyémánttal készült ékszereket.

A magyar márkával a Cápák között című műsorban is megismerkedhetett a közönség. A jegygyűrűk trendjét máris alakítja a mesterséges gyémánt szenzációja, az ékszercég kollekciójában számos stílusban jelennek meg az etikus drágakövekkel díszített aranygyűrűk.

Forrás: Artidia.

Kiemelt kép: Jeff Kravitz/Getty Images.

Cikkfotók: Max Mumby/Indigo, Samir Hussein/Wirelmage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés