A márkák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra, a fenntartható divat gondolata már a legtöbb cégnél megjelenik. Ebben az élen jár Stella McCartney, aki a tavaszi szezont a gombabőr ruhával nyitotta. A különleges darabhoz pedig Paris Jacksont választották modellnek.

hirdetés

A bőrgyártás rendkívül szennyező, hiszen a szarvasmarhák nevelése sok időt és erőforrást igényel, ezért nagy az ökológiai lábnyoma, és etikai szempontból sem helyénvaló. A műbőr szintén szennyezi a környezetet, mivel a gyártása során kémiai anyagokat – többek között kőolajszármazékokat – használnak, amelyek később bekerülhetnek a természetes vizekbe.

Ezért nem meglepő, hogy egyre több márka kötelezi el magát a fenntarthatóbb divat mellett, és a szakemberek már egy ideje más anyagforrások után kutatnak. Az újrahasznosítás eddig is képben volt, számos kollekcióban jelentek már meg olyan ruhák, cipők és egyéb kiegészítők, melyek óceánból kihalászott szemétből, vagy másfajta hulladék felhasználásával készültek. A begyűjtött régi lakástextíliák és divatcikkek újragondolása sem ismeretlen, de néhány divatcég ennél is továbbment.

A gombabőr a fenntartható divat jövője

A Bolt Threads évek óta dolgozott egy természetes anyagon, ami képes kiváltani a marhabőrt. A cég mögé olyan nagy márkák álltak be, mint a Stella McCartney és az Adidas, akik anyagilag is támogatták a vállalat törekvéseit. A kitartó munka eredményesnek bizonyult, mivel kifejlesztették a gombabőrt, ami a gombák micéliumából készül.

Az innováció a Mylo fantázianevet kapta, és a gombákat alátámasztó szálszerű sejtek hálózatából állítják elő. A gombabőr nagyjából két hét alatt nő meg a fűrészporon, így lényegesen kevesebb az ökológiai lábnyoma, mint a szarvasmarháknak. Bizonyos körülmények között pedig akár magától lebomlik.

McCartney és a Bold Treads már 2018-ban alkottak egy táskát, amely gombabőrből készült. A kreációt a londoni Victoria and Albert Museumban állították ki.

A divatház tavaszi kollekciójában már jelentősebb mértékben bukkan fel a Mylo, idén már felsőrészt, illetve nadrágot is gyártottak belőle. A tervezőnő ezt hatalmas sikerként értékeli, mivel a cég kellően nagy felületű gombabőrt tudott termelni. A kreációk elképesztően menőek, és nem is gondolnánk, hogy micéliumból vannak.

Kinézetre a Mylo nem tér el a hagyományos bőrtől, mégis sokkal jobban óvja a környezetet. McCartney szerint a belőle készült ruhadarabok rendkívül légiesek, könnyűek, és igazán egyszerű bennük a mozgás.

A különleges kreációkat Paris Jackson mutatta be, aki nagyszerűen passzol a márka irányvonalához. Michael Jackson 22 éves lánya eddig is nagy figyelmet fordított a környezetvédelemre, így a fenntartható divat szintén fontos számára.

Stella McCartney a Vogue interjújában elárulta, hogy szerinte egyértelműen a Mylo anyag a divat jövője. Az iparág súlyosan szennyezi a környezetet, ezért a márkáknak közösen kell változtatni. A tervezőnő úgy gondolja, hogy a szemléletváltás elengedhetetlen, mivel csak így óvható meg a bolygó.

 

Kiemelt kép: Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés