Iris van Herpen nem tartozik a legismertebb tervezők közé, mégis érdemes megemlíteni a munkásságát, hiszen minden szezonban  elképesztő kreációkkal rukkol elő. A tehetséges dizájner most óceáni szemétből készített couture ruhákat.

hirdetés

A holland divattervezőnő nevét viszonylag keveset halljuk, hiszen nem tartozik a mainstream divatszakemberek közé. Ellentétben más divatházakkal, főként csak különleges ruhákat alkot, amelyek nem minden esetben alkalmasak utcai viselésre. Iris van Herpen fő profilja az haute couture, ám más szemszögből közelíti meg a témát.

Az haute couture magas szabászatot jelent, így amikor meghalljuk a szót, legtöbbször bevillannak az Oscar-gálák lenyűgöző alkotásai, amelyeket a kézzel készített csipke és a több réteg tüll tesz teljessé. Bár manapság a couture kreációk között találunk utcára alkalmas darabokat, mégsem ez a legáltalánosabb. A díszítés és a különleges anyaghasználat továbbra is jelen van ezekben a gyűjteményekben.

Iris van Herpen a modern technológiát vegyíti a couture művészetének szakértelmével. Ennek jegyében legtöbbször igazán különleges, vagy futurisztikus kreációkkal rukkol elő. Ő volt az első tervező, aki ötvözte a 3D nyomtatást a ruhagyártással.

A lebomló anyagok jelentik a jövőt

Legújabb gyűjteményében szintén különleges technológiával készült a darabokat találhatunk, mivel az óceáni szemét jelentette a kiindulási pontot. Iris szorosan együttműködik a Parley for the Oceans nevű szervezettel. A tervező célja, hogy a jövőben a kollekciók csak újrahasznosított anyagokból álljanak.

Számára a tervezői szoba sokkal inkább egy „couture laboratórium”, mivel munkatársai jelenleg egy olyan anyag kifejlesztésén dolgoznak, amely a gombaspórák segítségével biológiailag teljesen lebomlik. Úgy gondolja, hogy a magas szabászat nem zárja ki az újításokat és a fejlett technológiákat, hiszen eleinte a csipkekészítés, valamint a varrógép is újdonságnak számított.

A jövőben a couture lehet a határa a divat iránti nagyobb elköteleződésnek és a fenntarthatóságnak. Az újrahasznosított anyagok széles körű felhasználásával a tervezők új irányt mutathatnak, valamint inspirálhatják az embereket a megfontoltabb életre.

 

A kollekció megalkotásához szintén a gombák jelentették a legnagyobb inspirációt Iris számára. Ebben az esetben ez nem a hagyományos értelemben vett gombatestet jelenti, hanem a föld alatt található vékony szálakat, amelyeket micéliumnak nevez a tudomány. Az apró gyökerek mondhatni, a természet internetjeként funkcionálnak, hiszen ezek összekötik az egyes növényeket, amelyek így kölcsönösen segítik egymást. Ez a szimbiózis ihlette a tervezőt, így a kreációk nagy részét gyökérszálakra hasonlító motívumok díszítik.

Bár Iris van Herpen ruhái kevésbé alkalmasak utcai viselésre, mégis fontos üzenetet hordoznak magukban. Ha kíváncsi vagy a tervező legújabb darabjaira, akkor lapozd végig a galériát!

 

Kiemelt kép: Iris van Herpen. 

Képgaléria képei: Iris van Herpen.

  • Megosztás:
hirdetés