A műbőr és a vegán bőr már számos nagy divatmárka kollekcióit színesíti napjainkban, ám sokan nem is sejtik, milyen különbségeket rejtenek magukban ezek a megnevezések, illetve, hogy melyiket is éri meg választani közülük.

hirdetés

 

Amíg a műbőrökről időnként szinte sikít, hogy nem eredeti állati bőrről van szó, addig a vegán bőrök könnyebben dilemmába ejthetik a vásárlót, vajon milyen anyaggal is van dolga. Utóbbiak ugyanis tapintásukat tekintve álompuhaságúak és sokkal kidolgozottabbak a műbőrhöz képest. Textúrájuk néha megszólalásig hasonlít az állati bőrökére.

A műbőr és a vegán bőr nagyban különbözhetnek minőségükben

A műbőr kategóriában a legelterjedtebb a textilbőr, amely azt jelenti, hogy egyfajta műanyag filmréteget felkennek egy textilre. Utóbbi szerepét betöltő anyag változhat, így az lehet papír vagy szövet is. Az erre felkerülő réteg teszi az anyagot látványra és tapintásra hasonlatossá a bőrhöz. Ez leggyakrabban PVC vagy poliuretán szokott lenni.

 

A valódi bőrrel összehasonlítva, jóval rövidebb élettartamra lehet számítani, ha valaki a műbőrt választja esetleg az árérték különbségek miatt. Ezek a fajták sérülékenyebbek, kevésbé időtállóak, a szintetikus borítás miatt pedig jellemzően nem légáteresztőek.

Bár cipők esetében a több műanyagot tartalmazó műbőrök jobban tűrik a nedvességet, mint az eredeti társaik, a teljes vízállóságot szintén nem érik el, és többnyire merevek, kényelmetlenek, és hamar betörnek. A műanyag hosszú lebomlási ideje szempontjából semmiképp sem tekinthető fenntarthatónak. Mivel hamar tönkremegy, így gyakrabban kell új terméket vásárolni, ami szintén nem környezettudatos mozzanata a műbőrgyártásnak.

Eltérés a vegán és vegán bőr között

A vegán bőr néven feltüntetett termékeknél két típust különböztetünk meg. Az egyik a textilbőr, amely nem sokban különbözik a műbőrtől. Leginkább elnevezésében rejlik a lényege, hiszen így könnyebben megcélozza azokat, akik vegán életmódot élnek, és elvből nem vásárolnak állati eredetű anyagokból készült dolgokat.

A másik a növényi alapú műbőr, ami a legújabb bőrhatású anyag, amelyet ugyanezen név alatt árusítanak. Az efféle típusokat előszeretettel készítik növényi rostokból. Előállításuk során valamelyest ezekbe az anyagokba is belekerülnek polimerek, de kisebb mértékben a műbőrhöz képest.

 

Környezetbarát anyagok a ruhatárakban

A kizárólag növényekből készülő vegán bőrök kifejlesztésénél arra törekedtek, hogy egyáltalán ne kelljen olyan vegyi anyagot használni a gyártás során, amely káros lehet a környezetre, illetve hogy ne szenvedjék meg az állatok a divatcikkek előállítását. Minél szélesebb körben terjednek el ezek az anyagok, annál inkább kiszorulnak a ruhagyártás látóköréből a bőrükért tartott és felnevelt haszonállatok.

Ilyen anyag a Mirum, amely teljes mértékben biológiailag lebomló, ugyanis mezőgazdasági hulladékból állítják elő. Másik hasonló elképzelés a kaktuszbőr, ami fügekaktuszból készül és rendkívül rugalmas anyagnak ígérkezik. A MuSkin nevű márka a szubtrópusi erdők fáin élősködő egyik gombát használja fel a gombabőr előállítására.

Ezeken kívül készülnek anyagok ananászból és almából is, melyek hasonló elven a fenntarthatóság jegyében lettek megálmodva. Sajnos még csak néhány márka alkalmazza ezeket az innovációkat kollekcióiban, de tudatos vásárlással is lehet ösztönözni a divatipart arra, hogy eltekintsen az állati eredetű bőröktől. 

Kép: Christian Vierig/Getty Images.

A vegán bőrnek sokkal kevesebb szereplője van jelen a piacon, mint az állati- és a műbőrnek. Hátránya, hogy ez az anyag nem a legolcsóbb helyen szerepel az árkategóriák szerint, valahol az állati és a műbőr között helyezkedik el. Viszont, mivel a biológiai lábnyoma kisebbnek bizonyul a többinél és sok évnyi kutatás van az alapanyag előállítása mögött, amiket folyamatosan fejlesztenek, így érdemes támogatni ennek a piaci ágnak a növekedését is.

Magyar siker a vegán bőrök világában

A Nanushka néven ismert magyar márka meghódította a külföldi divatvilágot is. Híres modellek által előszeretettel viselt ruhadarabjai gyakran készülnek vegán bőrből, amelyekről kevesen mondanák meg, hogy nem valódiak.

Fotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés