Az esküvő előtt nem árt tisztázni, hogy a különböző gyűrűk jelentése mit is takar pontosan, ahogy az sem mindegy, hogy melyik ujjra kerülnek a gyönyörű ékszerek. A hagyományok és szokások nemzetenként, korszakonként vagy akár családonként egyaránt eltérőek lehetnek. Próbálunk egy kis iránymutatást adni az esküvői kiegészítők útvesztőjében.

hirdetés

A legtöbb nő a lánykérést romantikus, idilli pillanatnak képzeli el, éppen úgy, ahogy romantikus filmekben látják. Sokan csak akkor döbbennek rá, hogy pontosan nem is tudják, melyik ujjukra kell felhúzni az ékszert, amikor életük párja már ott térdel előttük. Bizony-bizony fontos mondanivalója van az esküvői ékszereknek. Az sem mindegy, hogy melyik ujjra kerülnek, de a különböző gyűrűk éppúgy más-más jelentést hordoznak. Lássuk tehát, hogy milyen típusú gyűrűket különböztetünk meg, és melyiket hol célszerű viselni.

A gyűrűk jelentése

A gyűrű az gyűrű, azonban a különböző változatok más és más jelentéssel bírnak. Az sem mindegy, hogy melyiket mikor kapja az ember lánya, ahogy az ékszer formája, megjelenése szintén sokat elárulhat annak mivoltáról. Az esküvői kiegészítők tekintetében három alapvető kategóriát különböztetünk meg, az eljegyzési gyűrűt, a karikagyűrűt és a kísérő gyűrűt.

Eljegyzési gyűrű

Az eljegyzési gyűrű általában egy köves, nőies ékszert takar, amely éppen az idilli pillanat, a lánykérés alkalmával kerül az újdonsült menyasszony kezére. Ezt a típust a férfi egyedül választja ki. Noha a filmekben az úriember mindig tökéletesen passzoló darabot vesz, a valóságban nem mindig alakul olyan fényesen a helyzet. Mivel a hölgyek a legtöbb esetben nem is tudnak az eljegyzésről, a gyűrű kinézetébe sincs beleszólásuk. Általában a család nyújt egy kis segítséget a jövendőbeli vőlegény számára, mind az ékszer stílusát, mind pedig a méretét illetően.

Az eljegyzési gyűrű általában egy nagyobb értékű ékszer, noha sokfelől lehet hallani aranyos, vicces történeteket gumicukorral vagy éppen Topjoy kupakkal való eljegyzésekről. A gyűrű a hagyomány szerint a jövendőbeli férj körülbelül háromhavi keresetébe fáj. Manapság azonban inkább a pénztárca az, ami meghúzza a határt az ékszer árát illetően. Elsődlegesen a gyűrűben lévő drágakő határozza meg a végösszeget. Noha a hagyományok alapján gyémántgyűrűvel illendő eljegyezni a menyasszonyt, a cirkóniával sem lehet mellényúlni, amely lényegesen olcsóbb megoldásnak bizonyul.

S ha már hagyományok, fontos megemlíteni azt is, hogy a régi szokás szerint a férfi kikérte a lányt annak édesapjától, s csak ezután húzott gyűrűt az ara ujjára. Manapság már kevesebben kérnek engedélyt az eljegyzésre, azonban még most is akadnak olyan fiatal párok, akik abszolút követik az egykor rendkívül népszerű, jóformán kötelező szokásokat.

 

Karikagyűrű

A karikagyűrű az, amit a férj és a feleség egyaránt viselnek, ezt húzzák fel az ujjukra az esküvői szertartás során. Az összepasszoló gyűrűk nem feltétlenül ugyanolyanok, a női verzió lehet köves, azonban megjelenése mégis eltér az eljegyzési ékszerétől. Ezeket a darabokat általában nem egy nagyobb drágakő díszíti, inkább több pici ékkővel van kirakva, s többnyire vastagabb, egyszerűbb, mint a lánykéréskor kapott gyűrű.

Manapság az a szokás, hogy a pár közösen választja ki a később viselni kívánt karikagyűrűpárt, sokan pedig személyre szabott, egyedi ékszert készíttetnek. Régebben leginkább az aranyváltozatok számítottak népszerűnek. Manapság a rozéarany, a fehérarany és a nemesacél verziók éppúgy gyakran megjelennek a repertoárban.

Kísérő gyűrű

Noha mostanság a lánykérés leggyakrabban egy köves eljegyzési gyűrűvel történik, ez nem volt mindig így. A régi időben megszokott volt, hogy már az eljegyzés során a karikagyűrű került fel az ujjakra, a menyasszony, valamint a vőlegény kezére egyaránt. Ilyenkor az újdonsült ara kapott egy kísérő gyűrűt is. Ez nagyban hasonlít a manapság használatos eljegyzési gyűrűre, azonban az ékszer akkoriban a karikagyűrűt, azaz jegygyűrűt „kísérte”. A kísérő gyűrűk jelentése, fontossága mára elhalványult, ám előfordul, hogy valaki még mindig ehhez a szokáshoz tartja magát.

 

Hol és hogyan kell viselni őket?

A legtöbb nő már kislánykorától kezdve álmodozik a lánykérés tökéletes pillanatáról. Sokan csak akkor eszmélnek rá, hogy azt sem tudják, melyik kézen kell viselni az eljegyzési gyűrűt, amikor a jövendőbelijük már ott térdel előttük, és feltette a nagy kérdést. A gyűrűk viselésére vonatkozó szabályok nemzetenként, korszakonként eltérnek, de sokan egyedi családi hagyományokhoz igazodnak.

Általánosságban elmondható, hogy az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűsujjára szokták felhúzni, majd a gyönyörű ékszer az esküvő alkalmával a karikagyűrű mellé kerül, a jobb kéz gyűrűsujjára. Sokan nemigen tartják magukat a hagyományokhoz, s inkább a bal kézen hagyják az eljegyzési ékszert, míg a karikaváltozatot a jobb kezükön viselik.

A karikagyűrűt az esküvői ceremónián a jobb kéz gyűrűsujjára húzza fel az ifjú pár. Azonban abban az esetben, ha a lánykérés karikagyűrűvel történik, az ékszer az esküvő időpontjáig a bal kézen viselendő. Ilyenkor a hölgyek esetében szóba jön a kísérőgyűrű is, amely a bal kéz középső ujjára kerül, majd az esküvő után a karikagyűrűvel együtt a jobb kézre vándorol, ugyanúgy a középső ujjakra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés