A szép ékszerek a legtöbb nőnek felkeltik a figyelmét. Manapság már nem olyan nehéz egy-egy csillogó darabhoz hozzájutni, hiszen az egyszerű fémből, olcsóbb kövekkel kirakott csecsebecsék már megfizethető alternatívát kínálnak a luxuskreációk mellett. Ám évszázadokkal ezelőtt ez nem így volt. A gyémántból, más drágakőből készült kreációkat csak a legbefolyásosabbak viselhették. Ilyen darab a Remény gyémánt, ami a legenda szerint még Marie Antoinette nyakát is díszítette.

hirdetés

A világon számos különleges gyémánt van. Ezeknek egy részét még az 1800-as években találták, a nagyobb darabokból több kisebb ékszer készült, ám az sem volt ritka, hogy csupán formára csiszolták a drágakövet, és eredeti méreteit megtartva került be egy rendkívüli, ritka foglalatba. A nagyobb kövek jelentős részét királyi családok birtokolták, koronázási ékszerek részei voltak, esetleg az uralkodó koronáját díszítették.

A lélegzetelállító drágakövek közül kiemelkedik a Remény gyémánt, ami kék színnel és kalandos múlttal rendelkezik.

A Remény gyémánt a világ egyik leghíresebb drágaköve

A gyémántot valószínűleg Indiában találták, mivel Jean Baptiste Tavernier francia ékszerkereskedő az egyik utazása során ezzel tért haza. A pontos lelőhelye ismeretlen, ahogyan azt sem tudni, hogy pontosan mikor bányászták. A kő ekkor 112 karát volt, a kereskedő 1668-ban rögtön el is adta XIV. Lajos francia királynak. Ezután a követ átcsiszolták, szív formát kapott, a végleges mérete pedig 67 karát lett.

A különleges kék gyémánt a királyi ékszerek között kapott helyet, azt csakis az uralkodó viselhette. A French Blue elnevezést kapta, később XVI. Lajos francia király felesége, Marie Antoinette is viselte. Ami nem is csoda, hiszen a királyné köztudottan rajongott a szép ruhákért, különleges ékszerekért. A francia forradalom idején a kő eltűnt, csak évekkel később, 1812-ben bukkan fel. Ekkoriban egy londoni ékszerkereskedő említi meg, hogy Daniel Eliason gyémántkereskedő rendelkezik egy 45,5 karátos kék gyémánttal.

 

A kék követ valószínűsíthetően a French Blue-ról vágták le. 1820-ban IV. György brit király megvásárolta a követ, ami a halála után egy magángyűjtőhöz, Henry Philip Hope-hoz került. A gyémánt manapság is az ő nevét viseli.

Ezután a gyémánt többször is gazdát cserélt, ám kivétel nélkül mindenkire szerencsétlenséget hozott. 1909-ben vásárolta meg Pierre Cartier ékszerész, aki egy Evalyn Walsh McLean nevű hölgyek adta el. Cartier a Remény gyémánthoz különleges foglalatot készített, a nyaklánc további gyémántokból állt. A társasági hölgy számtalan alkalommal viselte, nem tartott a kő legendájától, miszerint balszerencsét okoz.

 

Evalyn halála után a követ Harry Winston ékszerész vásárolta meg, aki 1958-ban a Smithsonian Intézetnek adományozta. Egy egyszerű barna borítékban küldte el az ékszert az intézetnek. Az ékszerhez 2010-ben új foglalat készült, manapság már ebben látható.

 

Kiemelt kép: Topical Press Agency / Getty Images.  

Képek a cikkben: Kiemelt kép: Heritage Images, UniversalImagesGroup, Topical Press Agency / Getty Images. 

  • Megosztás: