Narancshéjból, banánrostból és kókuszdióhéjból készült ruha is megtekinthető most Budapesten. Az interaktív bemutató nemcsak izgalmas, de előremutató is.

hirdetés

Március 13-án kezdődött és március 25-ig megtekinthető Magyarországon is az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása. A fenntartható bioanyagokból, például banánrostból, narancs-, illetve kókuszdióhéjból készült ruhákat és kiegészítőket bemutató interaktív tárlat a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékének üvegtermében kapott helyet.

A GROW című tárlat a holland Fashion for Good Museum utazó tárlata. A kiállítás a divat- és a textiliparban használt bioanyagok világát mutatja be eddig soha nem látott, fenntartható anyagtípusokból készült ruhadarabok és kiegészítők, valamint egy interaktív játék formájában. Mivel az expó célja, hogy inspirálja a divattervezők és a vásárlók következő generációját, a szervezők kifejezetten oktatási intézményeket választottak a tárlat helyszínéül. Így került a tárlat Magyarországon a Budapesti Metropolitan Egyetemre.

Az ingyenes GROW-kiállítás és annak keretén belül a narancshéjból készült ruha március 25-ig, a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusának üvegtermében, hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg. A kiállítás az EU Horizon 2020 által finanszírozott Allthings.bioPRO projekt keretében valósul meg.

 

Narancshéjból készült ruha is van a repertoárban

A Fashion for Good Museum fiatal divattervezőket kért fel arra, hogy a természet adta lehetőségek felhasználásával készítsenek olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyekkel bemutatható, hogyan használhatóak a divat- és textiliparban a különböző bioanyagok.

Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes holland tervezők többek között banánrostot, kókuszdióhéjból készült bőralternatívákat és parafaport használtak, hogy bemutassák ezeknek az innovatív anyagoknak a lehetőségeit.

 

A GROW-kiállítás legkülönlegesebb darabja Karim Adduchi divattervező és illusztrátor munkája. Az egyedi, narancshéjból készült selyemruhát a látogatók nemcsak megnézhetik, de meg is érinthetik, ami még izgalmasabbá teszi a tárlatot.

Első ránézésre meg sem lehet mondani, hogy a fiatal tervező egy igazán különleges anyagból álmodta meg a nőies, különleges kreációt. A narancshéjból készült anyag rendkívül puha és selymes tapintású, kifejezetten könnyed, így remekül alkalmazható nőies, légies darabok elkészítésekor is.

Karim Adduchi nem csupán a narancshéjból készült ruha miatt vált elismertté, noha való igaz, ez az alkotás a fenntartható divat egyik legegyedibb és legcsodásabb darabja. Az ifjú tervező a divat világán túl is tevékenykedik, festőként és illusztrátorként éppúgy sokak számára ismerős lehet a neve.

Huong Nguyen ruhája éppen olyan izgalmas és lenyűgöző. A mindössze 26 éves tervező kapokszállal dolgozott a kreáció elkészítésekor, amelyet egyébként főként töltőanyagként alkalmaznak.

Frederieke Broekgaarden imádja a művészetet és a kultúrát, a ruhatervezéskor is ezekből inspirálódik. A kiállításban megtekinthető ruha elkészítéséhez cellulózrostot használt. Az egész folyamatban a megfelelő anyag felkutatása volt számára a legizgalmasabb.

Eva Sonneveld sem hétköznapi anyagot használt a ruha megalkotásához. A banánrost legalább annyira különleges, mint a narancshéj, a fiatal tervező pedig imád kísérletezni az új, extrém szövetekkel. Célja, hogy az általa megálmodott darabok történetet meséljenek el, s ne csak szimplán egy viseletként gondoljanak rájuk.

Charlotte Bakkenes szintén kapokrostot használt a ruha elkészítéséhez, amelyet akár egy vörös szőnyeges eseményen is el tudnánk képzelni, olyannyira lenyűgöző és látványos a hatalmas uszálynak köszönhetően. A fiatal tervező fontosnak tartja a fenntarthatóságot, minden általa készített kreációban visszaköszön, különösen az anyaghasználatban.

Forrás: METU/Fashion For Good.

Kiemelt kép és cikkfotók: Szekeres Máté.

  • Megosztás:
hirdetés