Június 12-én különleges modellek vonultak végig a kifutón a londoni divathéten, akik rávilágítanak arra, hogy a szépségnek sok arca van, ezért nem lehet feltételekhez kötni, vagy megszabott kritériumok közé szorítani.

hirdetés

A divat mindenkinek szól kortól, nemtől, bőrszíntől, magasságtól és testalkattól függetlenül, ám néhány évvel korábban még nem teljesen jött át ez az üzenet. A modellszakmát főként a testkép idealizálása jellemezte, pedig a szépség nem köthető pusztán a külső jegyekhez, hiszen a kisugárzással, az attitűddel lesz teljes. Bár roppant különbözőek vagyunk, így nehéz lenne mindenkire ráhúzni ugyanazokat az elvárásokat, volt idő, amikor csak olyan modellek léphettek a kifutóra, akik testalkatukat, méreteiket tekintve megfeleltek a megszabott feltételeknek.

A szépség idealizálása roppant veszélyes tud lenni, hiszen még akkor is, ha nincs rossz szándék mögötte, kirekesztő közeget teremt, láthatatlanná teszi azokat a tulajdonságokat, amelyeket egyébként a valóságban szabadon szépnek gondolhatunk. A divatvilágot gyakran bírálták akkoriban, hogy tárgyiasítja a modelleket, mivel a karrierjüket illetően főként a testi adottságaik játszottak döntő szerepet, holott a megnyerő megjelenés, kisugárzás és tehetség nem a centiken, genetikai adottságokon múlik, ahogy a szépséget, nőiességet sem lehet mérőszalaggal vagy az életkorral mérni.

Az elmúlt években hatalmas szemléletváltáson ment keresztül a divatipar. Figyelembe véve, hogy a vásárlóréteg igen sokszínű, és ez a különbözőség mind az egyéniségben, ízlésben, stílusban, mind a külső adottságokban, megjelenésben megnyilvánul, a kifutókon és a divatkampányokban is a diverzitás elfogadása és megjelenítése lett a cél.

A testpozitív mozgalmak sokat segítettek abban, hogy felismerjük, nem kell egy eszményi ideálképnek megfelelnünk ahhoz, hogy kicsit is a magunkénak érezzük a divatot. A trendek nem azt diktálják, hogyan kell kinéznünk, pusztán lehetőségeket, eszközöket kínálnak arra, hogy a saját belátásunk, ízlésünk szerint öltözködjünk, sminkeljünk, és úgy vállaljuk fel önmagunkat, ahogy nekünk tetszik. Ezt azonban a vásárlókat megszólító divateseményeken is világossá kell tenni, máskülönben elvész az üzenet.

Sokfélék vagyunk, így a szépség sem lehet egysíkú: különleges modellek a kifutón

Manapság már igencsak eltérőek a modellek, más-más alkatú, kinézetű személyek képviselik a kifutókon és a reklámokban a társadalom sokszínűségét, akik arra is rámutatnak, hogy az egyéniség, a kisugárzás különleges erő, ami éppúgy páratlanná, egyedivé tesz minket, mint a megjelenésünk.

 

Angel Sinclair aktivista és egykori modell több mint tíz éve indította el a Models of Diversity jótékonysági szervezetet, amelynek célja, hogy sokszínűbbé tegye a divat-, szépség- és médiaipart, és utat nyisson olyan tehetségek számára, akik korábban nem kaptak lehetőséget ezekben a szakmákban. Bár a divatvilág nagy változáson ment keresztül a szervezet megalapítása óta, a testtípusok kategorizálása még érezhető olykor, így a Models of Diversity továbbra is arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a kifutóknak, divat- és szépségreklámoknak a társadalmunk sokszínűségét kellene tükröznie.

A londoni divathét fénypontja a Models of Diversity különleges divatshow-ja volt, melynek célja, hogy lehetőséget biztosítson az életkorukban, megjelenésükben, adottságaikban és egyéniségükben teljesen eltérő modellek számára, hogy felfedjék, kibontakoztassák tehetségüket.

Kiemelt kép: Stuart Wilson/BFC/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés