Világszerte egymás után zajlanak a divathetek, melyek a jövő tavaszi-nyári kollekciókba engednek betekintést, a kifutókon pedig nemzetközi és hazai ikonikus modellek is megfordulnak. Epres Panni a magyar Kata Szegedi márka bemutatóján vett részt, Claudia Schiffer pedig több mint húszéves kihagyás után tért vissza a pódiumra a Versace megbízásából.

hirdetés

A Budapest Central European Fashion Weeket követően egymást érték a divathetek a divatfővárosokban. Berlinben és Koppenhágában még a nyár folyamán bemutatták a 2024-es tavaszi-nyári kollekciókat, a sort Budapest követte, majd szeptemberben New Yorkban, Londonban és Milánóban is lezajlott a bemutatók sorozata, Párizsban pedig hétfőn, szeptember 25-én vette kezdetét a rendezvény.

A divathetek mindig tartogatnak meglepetéseket, a kollekciókon kívül nemcsak a sztárvendégek, hanem a manökenek éppúgy reflektorfénybe kerülnek, idén pedig olyan világszerte vagy hazai fronton ismert modellek is felbukkantak a kifutókon, akik a divatszakma kiemelkedő, ikonikus alakjai.

Ikonikus modellek a divathetek kifutóin

Ha az elmúlt 10-15 évet vesszük, jól érzékelhető a divatvilágban történő változás. Azon túl, hogy nagyobb figyelem kerül a fenntarthatóságra és egyre jobban látszik a törekvés az iparág pazarló működésének megreformálására, a sokrétű közönség elérésére, megszólítására tett igyekezet is megfigyelhető a divatmárkák és tervezők esetében.

Természetessé vált, hogy a negyvenes-ötvenes, illetve hatvan év feletti nők szintén jelen vannak a kifutón és a szezonális kampányokban, sőt, a foglalkoztatott modellek éppolyan sokszínűek, mint azok az emberek, akik rajtuk keresztül kapnak betekintést a divattrendekbe.

A kilencvenes években ismertté vált ikonikus modellek közül sokan visszatértek a divatvilág vérkeringésébe az elmúlt években. A londoni divathét nyitóeseménye, a Vogue World őket is ünnepelte a show keretein belül.

 

Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington és Linda Evangelista egymás kezét fogva vonult végig a színpadon, miközben Annie Lennox a There Must Be an Angel című Eurythmics-dalt énekelte kórus kíséretében. A manökenek azután a közönség soraiban tettek egy kört, mintha kifutón sétálnának. Kate Moss drámai bevonulása szintén emlékezetes pillanata volt a nagyszabású rendezvénynek.

Az 54 éves Christy Turlington korábban a New York-i divathéten vett részt, ahol a Ralph Lauren 2024-es tavaszi-nyári bemutatóján sétált végig a kifutón. A fináléban aranyszínű ruhában vonult fel a modellek élén, természetességével és gyönyörű mosolyával mindenkit elkápráztatott.

A milánói divathéten a Versace okozott nagy meglepetést, a divatshow-ján felvonuló modellek között ugyanis az 53 éves Claudia Schiffer is feltűnt, aki több mint húsz éve visszavonult a pályáról, manapság már csak elvétve vállal fotózásokat. A kifutón azonban régóta nem láthatta a közönség, ám olyan volt, mintha csak egy pillanat telt volna el az utolsó divatbemutatós szereplése óta.

Kép: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images.

 

A 46 éves, gyönyörű magyar modell, Epres Panni szintén részt vett a Milánóban megrendezett divathéten. A Kata Szegedi márka felkérésének tett eleget, amely a Budapest Select kollektív divatbemutató keretein belül mutatta be 2024-es tavaszi-nyári kollekcióját a Thefour és a Zsigmond mellett, a Palazzo Reale-ban.

Fotókredit: Imaxtree.

 

Szegedi Kata és Benus Dániel, a márka tervezőpárosa barátjukként és múzsájukként emlegeti Epres Pannit az Instagram-oldalukra feltett fotó mellett.

A magyar modell a CALZEDOMANIA 2.0 rendezvényén szintén részt vett, ahol világsztárok mellett magyar hírességek is tiszteletüket tették a vörös szőnyegen.

A következő szezon újdonságait bemutató divathetek sok meglepetést tartogattak, a nézők és a szakmabeliek visszajelzése alapján egyöntetűen nagy szükség van az ikonikus modellek jelenlétére, akik csak még jobban fokozzák a rendezvénysorozat népszerűségét.

Kiemelt kép: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images.

Cikkfotók: Daniele Venturelli/WireImage/Getty Images, Imaxtree.

  • Megosztás:
hirdetés