Amikor szóba kerül a divatszakma, a legtöbb nőnek a kifogástalan külső adottságok jutnak eszébe. Sokan úgy gondolják, esélytelen ezen a területen érvényesülni akkor, ha valaki nem teljes mértékben tökéletes. Azonban már csak a fogalom, mint tökéletesség vagy szépség, önmagában elképesztően szubjektív. Nincs olyan séma, ami megszabná, mi számít tökéletesnek, és mi nem. A modellek egyedi külsővel is kitűnhetnek a tömegből, a karakteres vonások pedig még inkább felértékelődtek az elmúlt években. A női szépség sokszínűségét érzékeltetik a telt alkatú, elálló fülű, pigmenthiányos, szeplős, vagy albínó manökenek, akik elől már nem zárkózik el a divatvilág.

hirdetés

 

A szépséget mindenki más szemmel méri, ezért képtelenség kategorizálni és határok közé szorítani. Nem lehet életkortól, testalkattól függővé tenni, és képtelenség bizonyos arcvonásokkal vagy testi adottságokkal meghatározni. Sok évnek kellett eltelnie, mire rájött a divatszakma, hogy nem a tökéletesség számít, hanem az, milyen hatást gyakorol másokra egy-egy modell. A kampányok és divatfotók zöme ma már üzenettel bír, provokál, vagy kiszakít a szürke valóságból, sokszor pedig a nők önértékelését célozza meg.

Míg a művészetben és természetben mindig is egyértelmű volt, hogy a tökéletlen formák képesek leginkább harmóniát teremteni, a divatvilágban évtizedeken keresztül tombolt az abszolút tökély hajhászása, vagy legalábbis a vágy, hogy megteremtsék annak illúzióját. Ez a szemlélet mára szerencsére igencsak háttérbe szorult, és sokkal inkább a szépség diverzitása kap hangsúlyt.

Mára nem csak a transznemű modellek és plus size szépségek kapnak lehetőséget, hogy érvényesüljenek ebben a nehéz szakmában, az egyedi külsővel megáldott, szépséghibával rendelkező nők is elképesztő karrierutat járhatnak be.

A modellek egyedi külsővel is szárnyalhatnak a szakmában

A legnagyobb divatcégek is rájöttek arra, hogy az emberek figyelmét jobban megragadja az, ami nem mindennapi. Kíváncsiságot, érdeklődést szül az, ha valami vagy valaki eltér a megszokottól. Sajnos ez a figyelem nem mindig pozitív módon nyilvánul meg a mindennapokban, a divatszakma azonban próbálja ezt egy elfogadottabb vonalra terelni. A kifutókon, divatfotókon olyan modelleket alkalmaznak, akik vonzzák az emberek tekintetét, hiszen cseppet sem átlagosak, és valamiben jelentősen eltérnek a megszokottól.

A modellszakma valóban számos szépségideált teremtett már, azonban ezzel egy időben igyekszik kiemelni az egyedi, valódi megjelenést is. Sokszor az hagy bennünk mély, emlékezetes nyomot, ami kicsit más, és kicsit eltérő. Ez a nyitottság, amit a divat egyre inkább tanúsít, a társadalmat is arra ösztönzi, hogy legyen elfogadóbb, befogadóbb a hétköznapitól eltérő emberekre és dolgokra.

 

Vannak, akik alakjukkal hoznak valami mást, valami újat a szakmába, míg mások arcvonásaikban térnek el az átlagtól. Sokukat az utcán vagy egy bevásárlóközpontban szólított le még fiatal lányként egy-egy menedzser, miután a szakember kiszúrta a tömegből. És ez az az ominózus pont, amikor a hozzáértők egyértelműen látják, hogy valaki sikeres lesz a szakmában. Egyedi külsejével magára vonzza az idegen ember tekintetét.

Az elálló fülek, az egymástól távol elhelyezkedő szemek vagy szokatlan arcvonalak még nem elegendőek azonban ahhoz, hogy topmodellé váljon valaki különleges megjelenésével. A kisugárzás, a karizmatikus fellépés, a szakma iránti érdeklődés és alázat is hatalmas mértékben járul hozzá a sikerhez. Az azonban tény, hogy már nem a „tökéletesség” elve alapján válogatják ki egy-egy munkára a modelleket, így nem ez az aranykártyás belépő ahhoz, hogy valaki nagy karriert fusson be a divat világában.

Kiemelt kép: Peter White/Frazer Harrison/Getty Images for NALU Swimwear/Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés