A divat rendszerint változik, ám vannak nők, akik nehezen veszik fel a ritmust az aktuális trendekkel. Az átlagnál kisebb termettel megáldott hölgyek számára nem csupán a divatos megjelenés fontos, az előnyös szabásra éppúgy figyelniük kell. A magyar márka megmozdulása figyelemre méltó és szívmelengető. Ritkán látni olyat, hogy alacsony modellek vonulnak végig a kifutón, ráadásul rájuk tervezett ruhadarabokban.

hirdetés

Az első magyar divatbemutató, ahol alacsony modellek rájuk tervezett ruhában léptek kifutóra

Alacsony nők fashion modellként a divatiparban

Rendhagyó divatpillanat történt a RaM Colosseumban a III. The Fashion Show-n, ahol a petite size modellek először léphettek a kifutóra olyan kollekcióban, amelyet valóban rájuk terveztek. A divatiparban nem megszokott, hogy alacsony nőket alkalmazzanak modellként, de a Petite Anita Janik szembement ezzel a status quóval, mert nála kizárólag átlag alatti testmagasságú hölgyek vonultak fel a Budapesten megrendezett divateseményen.

Számos tervező és márka készít szebbnél szebb kreációkat, melyeket jellemzően a Budapest belvárosában megtalálható showroomokban, pop-up store-okban és a tervezők online felületein érnek el a hazai dizájnerek szerelmesei. A nemrégiben tartott fashion show-n ezúttal a megszokott magasságú nők mellett petite size, alacsony modellek is a kifutóra léphettek. Hazánkban most először történt hasonló, hogy olyan kreációkat mutattak be a nagyérdemű közönségnek, amelyeket a tervező kifejezetten rájuk álmodott meg.

 

A magyar márka történelmet írt

A Fashion Diffusion Hungary október 29-én rendezte meg a III. The Fashion Show & Díjátadó gálát, ahol közel húsz tervező kreációi vonultak fel. A rendezvényt neves előadók tették roppant izgalmassá. A többi tervező mellett az innovatív Petite Anita Janik legújabb kollekciója is debütált, ezzel méltán különlegessé téve az eseményt. Ő az első magyar petite size tervező, aki az általa megálmodott darabokat alacsony fashion modellekkel mutatta be. Mondhatni, új fejezetet írt a divatvilágban.

– Tudomásunk szerint eddig soha nem volt rá példa Magyarországon, hogy egy fashion show-n az alacsonyabb nőkre tervezett, petite darabok mutatkozhassanak be a közönségnek, ráadásul az ennek megfelelő adottságú lányokon. Eddig csak a divatiparban meghatározott sztenderdekkel rendelkező modellek kaptak többnyire esélyt ruhák bemutatására kifutón. Most viszont a petite size adottságú modellek is megjelentek, képviselve a társadalomnak ezt a szegmensét – mondta Janik Anita, az első magyar petite size dizájner.

 

A kollekciónak fontos társadalmi üzenete van

– Eddig többnyire a célközönség hétköznapi igényét kielégítő, klasszikus darabok kaptak nagyobb szerepet az első évünkben. A show-n viszont előremutató, trendkövető ruhák mutatkoztak be, merészebbek és a kreativitásnak teret engedő darabok. A modellek többek közt aszimmetrikus vonalvezetésű blézert, csavart ruhát, maxi ingruhát viseltek. Ebben a kollekcióban sokféle szín, az arany és az ezüst is felbukkant. Megjelent a flitter, a selyem, a neoprén. Minden darabba belevittünk egy csipet rafinériát. A modellek egyike pedig a „Petite is beautiful”, azaz „A pici gyönyörű” feliratú táblával lépett a kifutóra, amely nem titkoltan társadalmi szemléletformáló üzenetet hordoz – mondta a 155 cm magas Janik Anita, első számú petite szakértő.

A márkát a közönség is gyorsan megszerette, melyet jól mutat, hogy a bemutatót megelőző év tervezője közönségszavazáson kiemelkedően a legtöbb voksot szerezték kategóriájukban.

– A divat mindenkié kellene, hogy legyen, de a fast fashion nem reflektál a problémákra és kirekeszti azokat, akik nem átlagos mérettel rendelkeznek. Ilyen vagyok én is: minden nadrág szárban rövid rám, túl hosszúak a lábaim… Az, hogy a Petite Anita Janik a 163 cm alatti hölgyeknek készít ruhákat, és részt vett az eseményen, nagy örömmel tölt el – mondta Tóth Anita Zsanett, a Budapesten megrendezett esemény főszervezője.

 

Először került átadásra a márka által alapított „Év Petite Modellje” díj is, melyet a közreműködő influenszer, az Instagramról is jól ismert és a TikTokon már több mint 300 ezer követővel bíró fitneszguru, ODETT vehetett át a magyar márkától. Ezenfelül a márka alapítói három Petite Nagykövetet is választottak, valamint minden a kollekciójukat a kifutón bemutató lányt kitüntettek az „Official Petite Model” címmel, hazánkban először.

– Véleményem szerint egy alacsonyabb lány is ugyanolyan egyenjogú és értékes, mint bárki más. Azt gondolom, hogy nemtől, kortól, súlytól vagy épp magasságtól függetlenül mindenki értékes lehet a társadalomban. Nekünk fontos a stílus, szeretjük a szépet, legyen szó ruháról vagy bármiről. Éppen ezért szerettük volna most megmutatni nagy nyilvánosság előtt a petite size adottság szépségét – fűzte hozzá Dajkó György, a petite.hu társalapítója.

 

Úgy tűnik, új fejezet előtt állunk a magyar divatiparban, amely akár még több modellnek adhat lehetőséget. Az elfogadás mellett küzdő márkának az előző, „Jóból keveset adnak” kampányában is hasonlóak voltak a törekvései.

– Nem kis dolog szerintünk, hogy végre petite size lányoknak is sikerült esélyt adni arra, hogy fashion kifutón modellként érvényesüljenek. Nekünk fontos, hogy minden nő megélhesse a nőiességét és csinosan, vonzón öltözhessen. Mindent megteszünk azért, hogy üzenetünk a hétköznapokban is eljusson a társadalomhoz, azt sugallva, hogy a természetes adottságaik is éppen olyan gyönyörűek, mint a divatipari sztenderdekben megszokottak – mondta Janik Anita, a Petite márka társalapítója.

 

Képek: Petite.hu/Veres Ildikó.

Forrás: Petite Anita Janik.

  • Megosztás:
hirdetés