Egy divatbemutató általában az új kollekcióról szól, ám néha-néha előfordulnak bakik, de az is megesik, hogy maguk a szervezők szeretnék kicsit felborzolni a kedélyeket a látványvilággal. Mutatjuk az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatait.

hirdetés

A divatbemutatók minden esetben az adott márka új kollekciójának felvonultatásáról szólnak. A legtöbb ilyen eseménynek nagy feneket kerítenek, sok tervező és márka a szezonális fashion weekeken mutatja be a legfrissebb kreációkat. Egy-egy darab örökre megragad a divatrajongók emlékezetében, némelyik eseményt pedig az izgalmas show-elemek miatt tudják felidézni.

Tény, hogy a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a modellek vonulása a lehető legkülönlegesebb legyen, ám ahogy a vörös szőnyegen, úgy a kifutón is előfordulnak olyan bakik, amelyek abszolút elviszik a show-t a zseniális luxusruhák helyett. Az is előfordul, hogy a bemutató már eleve úgy sikerül, hogy a körítés emlékezetesebb, mint maga a kollekció.

6 divatbemutató, amit a bakik és a sokkoló elemek tettek emlékezetessé

Anna Sui Fashion Show, 2017

A modellek élete nem csak játék és mese, ezt pedig Gigi Hadid esete is abszolút megerősíti. A manökeneknek nem sok ideje van az öltözködésre egy-egy bemutató előtt, márpedig a luxusmárkák mindig igyekeznek a legtöbbet kihozni a vonulásból. A legapróbb részlet is számít ilyenkor, nemhogy a cipő, amit azért túlzás lenne pusztán apró részletnek minősíteni.

Gigi Hadid azonban fél pár lábbeliben érkezett a kifutóra, amit annak ellenére, hogy gigamagas sarkú cipőről van szó, remekül ellensúlyozott. A fiatal modell pipiskedve tudta le a kötelező kört, mozgásán azonban cseppet sem volt észrevehető az aranyos baki.

Kép: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Getty Images.

 

Louis Vuitton Fashion Show, 2011

Ma már elképzelhetetlen lenne, amit Kate Moss 2011-ben megcsinált, a híres szupermodell pedig már akkor is sokaknál kiverte a biztosítékot ezzel a húzásával. Úgy vonult végig a kifutón, hogy közben cigarettázott, ráadásul mindezt a National No Smoking Dayen, azaz a dohányzás tilalmának világnapján tette. A világnap egyértelműen hangsúlyozza, hogy a cigarettázás milyen káros, életveszélyes szenvedély, nem véletlen, hogy mi magunk és úgy általánosságban a sajtó is elhatárolódik a dohányzás népszerűsítésétől, s manapság ez már a divatvilágról éppúgy elmondható.

Kate Moss igazi vadóc volt, akit cseppet sem érdekelt mások véleménye. Valószínűleg ő maga sem népszerűsíteni akarta a cigarettázást, az egész műsor egy provokáció, polgárpukkasztás volt a részéről. Szinte hihetetlen látni ezeket a felvételeket, ma egy ilyen divatbemutató már aligha állná meg a helyét.

A szupermodell azóta felhagyott káros szenvedélyével, még ha nem is lett az egészséges életmód szószólója, néhány interjúban saját maga vallott arról, hogy sokkal energikusabbnak, egészségesebbnek érzi magát füstmentesen.

Képek: Toni Anne Barson/Dominique Charriau/WireImage/Getty Images.

 

Michael Kors Fashion Show, 2016

Egy divatbemutató bizony-bizony hatalmas kihívás a modellek számára. A szervezők mindig igyekeznek a legtökéletesebb körülményeket megteremteni, ugyanis cseppet sem egyszerű úgy vonulni rengeteg ember előtt, hogy az ember lánya nem nézhet a lába elé, ráadásul még az erős reflektorok is elvakítják.

Elegendő egy csúszós talaj vagy túlzottan magas sarok, egy rossz lépés, s a modell máris a földön landol. A Michael Kors 2016-os bemutatóján így járt Bella Hadid is, aki egy kanyart követően találta magát a földön. A gyönyörű manöken méltóságteljesen kezelte a helyzetet, azt kell mondanunk, hogy ő még elesni is csak kecsesen tud.

 

Vivienne Westwood Fashion Show, 1993

Naomi Campbell nem bírta megállni nevetés nélkül, amikor 1993-ban a földre huppant egy elképesztően magas sarkú, platformtalpú cipőben. A Vivienne Westwood bemutató olyannyira emlékezetessé vált, hogy gyakorlatilag mindenkinek eszébe jut, amikor Naomi szóba kerül. Maga a modell is mosolyogva gondol vissza a bájos bakira, régebben még az Instagramján is megosztotta magáról az aranyos videót.

 

AVAVAV Fashion Show, 2022

És ha már az eséseknél tartunk, nem lehet kihagyni a felsorolásból a tavalyi év egyik legmeghökkentőbb bemutatóját, amit az AVAVAV márka vitt a kifutóra. A milánói fashion week emlékezetes pillanata nem a ruhák miatt vált felejthetetlenné, maga a koncepció volt hajmeresztő. Amikor az első modell elesett, mindenki azt gondolta, hogy pusztán egy véletlen baki az egész, majd érkeztek a többiek.

A kifutón csetlő-botló manökenek vonultak, ekkor már láthatóvá vált, ez bizony nem a véletlen műve. A látvány még így videón visszanézve is szürreális, a bemutató a paródia határát súrolja.

A show mindenesetre felhívta a figyelmet arra, hogy a nyakatekert cipődizájnok viselése olykor bizony nem csak kényelmetlen, hanem meglehetősen veszélyes lehet. A modellek felkészítése valószínűleg nagy munkát igényelt, hogy a megjátszott esés semmiképp se okozzon sérülést.

Alexander McQueen Fashion Show, 1999

Van, hogy egy divatbemutató nem feltétlenül a bakik miatt válik felejthetetlenné. Az Alexander McQueen 1999-es bemutatója nem csupán a ruhák miatt volt emlékezetes, a márka olyan show-t csinált, ami még manapság is megállná a helyét a kifutón.

Shalom Harlow ruháját robotok festették össze, így a gyönyörű, izgalmas kreáció tulajdonképpen a közönség szeme láttára készült el. A jelenet lélegzetelállító, emlékezetes és rendkívül egyedi.

 

Kiemelt kép: JP Yim/Getty Images for Michael Kors/Getty Images.

Cikkfotók: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images/Toni Anne Barson/Dominique Charriau/WireImage/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés