A Victoria’s Secret nem csupán elképesztő és maradandó élményt okozó bemutatóiról híres, a legendás fehérneműmárka kötelékébe tartozó modellek megdöbbentő történetekkel állnak elő, ezzel csökkentve a vállalat renoméját. A meglepő vallomások a legtöbb divatrajongót elképesztik, bár korábban is sejthető volt, hogy a modellek irreálisan vékony testalkata nem egy egészséges diéta eredménye.

hirdetés

A márka igyekszik javítani a rossz hírnevén, az új arculat tervezése és az angyalok korának lezárása már egy teljesen más képet fest a vállalatról, a nőkhöz való hozzáállásuk hatalmas fordulatot vett, azonban a volt Victoria’s Secret-modellek őszintesége, vallomása nem sokat segít a presztízsük korrigálásában.

Sok kislány álma, hogy egyszer híres modellé váljon, viszont a legtöbben nem is gondolják, hogy mi zajlik a színfalak mögött, s a csúnya igazság az, hogy a szupermodellek élete cseppet sem meseszerű. Több korábbi Victoria’s Secret-angyal számolt be irreális elvárásokról és elképesztő mértékű koplalásról, többek között Selita Ebanks, Bridget Malcolm és Erin Heatherton is szókimondóan vallott a velük szemben támasztott elvárásokról.

A vékony testalkat a tökéletes ideál?

A #metoo-mozgalom fontos, új szemléletet vezetett be világunkba, mára számos nő áll bátran kamerák elé, vagy esetleg ragad mikrofont és számol be a vele történt borzalmas eseményekről. Az áldozathibáztatás mind a mai napig jelentős problémát jelent a társadalomban, azonban egyre többen szabadulnak ki az indokolatlan szégyenérzet karmai közül, s hozzák nyilvánosságra történetüket, amivel rengeteg nőnek segítenek megküzdeni a saját nehézségével.

A divat világa köztudottan nehéz terep, azonban a kilencvenes évek közepétől megjelenő, sőt, szinte napjainkban is idealizált vékony testalkat még inkább megnehezítette az elszánt modellek mindennapjait. Az elvárt testkép tökéletes megtestesítője akkoriban Kate Moss volt, a törékeny alkatú, beesett arcú modell a kilencvenes évek közepétől divatba hozta a heroinsikket.

Kitálaltak a modellek: a meglepő vallomások sokkolták a divatvilágot

A harmincéves Bridget Malcolm által a közösségi médiában nyilvánosságra hozott meglepő vallomás meghökkentette a nagyvilágot. Az ausztrál modell arról mesélt, hogy még nem volt 18 éves, amikor a márka tanácsadói drogfogyasztást és aktív nemi életet javasoltak neki az általuk ideálisnak vélt, tehát elképesztően vékony testalkat elérésének érdekében.

Az angyal mindent megtett a hőn áhított tökéletes formáért, küzdelme pedig gyógyszerfüggőséget, alkoholproblémákat és különféle pszichiátriai kórképeket eredményezett. A manökennél súlyos evészavarok és pánikrohamok jelentkeztek.

Egy másik szőke szépség, Erin Heatherton arról mesélt a „Fallen Angel” nevű podcastben, hogy a Victoria’s Secret-modellszerződés kötelezte őt arra, hogy táplálkozási tanácsadóhoz járjon. Ezzel alapvetően nem is lenne probléma mindaddig, amíg a folyamat egészséges kereteken belül zajlik. A 32 éves modell azonban arról számolt be, hogy különböző étvágycsökkentő szereket és hormoninjekciókat kapott az elvárt testalkat elérésének érdekében.

 

Nem csak az amerikai szupermodell beszélt az irreális fogyásról, a meglepő vallomások sorozata a 38 éves Selita Ebanks történetét is tartalmazza, aki a Hollywoodi történetek című sorozatban szintén arról beszélt, hogy a szerződésben foglaltakat követni kellett, és ez a kódex magában foglalta az elvárt testsúlyt is, amit szinte lehetetlen volt tartani. Elmondása szerint a természettel kellett felvenni a harcot annak érdekében, hogy megfeleljen minden kritériumnak, amiket az angyalokkal szemben támasztottak.

Teljes korszakváltás a Victoria’s Secret háza táján

A korábbi Victoria’s Secret-szupermodellek közül sokan nem szólaltak meg a divatmárkát kellemetlen helyzetbe hozó nyilatkozatok kapcsán. A márkával sok-sok évig dolgozó Adriana Lima, Miranda Kerr, valamint Heidi Klum se nem igazolta, se nem cáfolta a volt angyalok megdöbbentő történeteit. Alessandra Ambrosio mindössze három hónappal azután, hogy életet adott gyermekének, csúcsformában vonult végig a Victoria’s Secret kifutóján, ám ő sem reagált az exangyalok által elmondottakra.

A Victoria’s Secret jelentős energiát fektet abba, hogy helyrehozza lerombolt renoméját, és ahogy a világban egyre szélesebb körben terjed a pozitív testkép szemlélete, úgy a divatmárka is igyekszik erre az útra lépni. A vállalat hatalmas korszakváltáson megy át, manapság már számos plus size modellt is alkalmaznak.

Bár az amerikai cég népszerűsége a meglepő vallomások miatt is csökkent, hatásuk továbbra is jelentős a fiatal nők önképére, így az üzenetük tartalmának megváltoztatása elképesztően fontos és időszerű volt. A korszakváltás jegyében egy csodálatos kollekcióval is előállt a többek által vádolt márka, masztektómián átesett nők számára készítettek fehérneműt, ami egy fantasztikus és igazán szép kezdeményezés volt a részükről.

A legtöbb márka, modell, híresség és blogger igyekszik testpozitív képeivel radikális változást előidézni a divatvilágban és a közösségi médiában, amivel rengeteg lány önbizalmát próbálják növelni, s hozzásegítik őket testük elfogadásához.

 

Kiemelt kép: Mark Metcalfe/Getty Images for David Jones/Getty Images.

Cikk képei: Adam Jeffery/CNBC/Randy Brooke/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés