A kalóriacsökkentés és a fogyást segítő étrend mellett a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás is elengedhetetlen ahhoz, hogy megmoccanjanak a plusz kilók. Olykor ezt a legnehezebb betartani, pedig a rendszeresség különösen fontos a hatékonyság érdekében. Ezt a rövidke táncos kardió edzést könnyű beiktatni a mindennapokba,  és nem csak a hangulatodra lesz jó hatással, hiszen minden testrészt megmozgat!

hirdetés

Sokszor nem az időhiány miatt maradoznak el az edzések, hanem egyszerűen unalomba fulladnak. Egy feszített tempójú munkanap után gyakran a háta közepére sem kívánja az ember a monoton tornagyakorlatokat, motiváció nélkül pedig hamar elsikkad a nagy elhatározás.

Rendszeres testmozgás nélkül azonban még két-három kilótól is nagyon nehéz megszabadulni, ráadásul az egészség szempontjából sem mindegy, hogy mennyire része az életünknek a sportolás, ami nagyon sokféle mozgásformát magába foglalhat. Csakúgy, mint az étkezés terén, az életmódváltás hosszú távon kifizetődőbb, mint mondjuk, egy rövid ideig betartott diéta. Vagyis a mozgás nem csak napi 15-20 percnyi edzést jelent.

 

Most, hogy már a nyár küszöbén toporgunk, sokkal egyszerűbb átszervezni az életformánkat. Belefér több gyaloglás és szabadtéri program, ami lehet egy kiadós biciklizés a családdal, barátokkal, vagy kosarazás, teniszezés, görkorcsolyázás, kinek mi jön be igazán. Ezen felül, ki lehet egészíteni változatos edzésekkel a napi mozgásadagot.

Ha csak negyedórányi ugrabugrára van idő, akkor jöhet egy intenzívebb gyakorlatsor, ami lehet kardió, HIIT tréning, aerobik, vagy bármi, ami zsírégető tartományba pörgeti fel a pulzust.

Érdemes arra koncentrálni, hogy mi az, amit hosszú távon tudunk tartani? Ami örömet okoz, és elég aktív, mégsem kínszenvedés számunkra. Kezdőként a fizikai állóképességünket éppúgy ajánlott figyelembe venni, hiszen, ha többször meg kell állnunk, mert nem bírjuk a tempót, az kudarcélményt okozhat, nem mellesleg, magában hordozza az izomsérülés veszélyét.

Ezért nem árt olyan mozgásformát választani, ami motiváló erővel bír számodra, magyarán, nem úgy tekintesz rá, mint egy kellemetlen, de szükséges feladatra, hanem kikapcsolódásként éled meg, valahányszor belevágsz.

A kardió edzés sok mindenre ráhúzható: a lényege, hogy kimozdítja a pulzust a nyugalmi tartományból, ezáltal a szervezet elkezdi felhasználni a lerakódott felesleget. Az efféle mozgástípusból elegendő napi 30-40 perc, ám a kulcs most is a rendszerességben rejlik. Az aktív életmódnak köszönhetően megváltoznak a szervezetben az anyagcsere-folyamatok, és fokozódik a zsíranyagcsere.

A hatékonyság érdekében nem árt változatosan felépíteni az edzéstervet: nem kell unásig ismételni minden áldott nap ugyanazt a kardió tornát, egyik-másik napon leváltható alakformáló, súlyzós, vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatokkal. Az erősítés a feszes kontúrok érdekében fontos, de bármilyen edzésbe vágsz bele éppen, a bemelegítésről és a nyújtásról se feledkezz el.

Pörgős táncos kardió edzés: garantáltan kikapcsol, és a fogyást is segíti

A táncos alapú edzéseknek fontos eleme a zene, ami felturbózza a kedved, megadja az alapritmust, és persze, motivál. Ha a videó összeállítása nem épp a kedvedre való, állíts össze saját zenei listát, némítsd le a felvételt, és mozgolódj a kedvenc ütemedre. Nagyban fokozza a lelki erőt, tehát nem elhanyagolható részlet, ráadásul a gyakorlatok intenzitását is megalapozhatod a pörgősebb számokkal.

 

Ehhez a kardió edzéshez nem szükséges előedzettség, így kezdők is belevághatnak. Természetesen a bemelegítésről ebben az esetben sem szabad megfeledkezni, hiszen a sérüléseket csakis így kerülheted el. A feladatsor változó intenzitású gyakorlatokból áll, keverednek az erősítő és a táncos mozdulatok, így garantáltan nem fogsz unatkozni!

A látványos és tartós fogyáshoz napi 15 perc ugrabugra még kevésnek bizonyul, ezért nem árt kiegészíteni az edzést olyan mozgásformákkal, melyek rendszeresen beépíthetőek a mindennapjaidba.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés