Manapság kétségkívül a HIIT-edzések a legnépszerűbbek, a ’80-as évek derekán azonban az aerobic töltötte be ezt a sikeres pozíciót, mely ismét fellendülőben van a csoportos tornák között. A ritmikus, ütemes gyakorlatoknak óriási kultusza volt anno, nemcsak megkönnyítették és élvezetesebbé tették az alakformálást, hanem az öltözködési divatra is hatással voltak az edzéseken viselt színes dresszek, testnadrágok és lábszármelegítők. Ez a videó 1987-be repít vissza, alacsonyabb intenzitású feladatokat tartalmaz, így akár kezdők számára is ideális lehet.

hirdetés

A ’80-as évek kedvence az aerobic volt

A nyolcvanas években szinte teljesen átszőtte a divatot az aerobic-őrület, ezt a tornát tartották a legideálisabbnak arra, hogy egy nő teljeskörűen karbantartsa magát. Míg manapság bebizonyosodott, hogy az intenzívebb intevallumos edzésekkel gyorsabb eredményt lehet elérni a zsírégetés terén, az aerobic úgymond kissé háttérbe szorult. Pedig nem kevésbé hatékonyabb, ha a fogyás és a tónusos alak elérése a cél, ráadásul mindenkinél más-más mozgástípus válhat be attól függően, milyen az állóképessége, és mit kíván elérni.

Már a hetvenes években ismertté vált ez a sportolási forma, amely nyújtással és erősítő gyakorlatokkal ötvözi a ritmikus aerob jellegű mozdulatokat, ám a nyolcvanas években kezdett igazán elterjedni. Jane Fonda jelentősen hozzájárult a sikeréhez, sokakat mozgatott meg abban az időszakban, nők milliói imádták a kazettáit.

Nem csupán a klasszikus sportruházat miatt váltak ikonikussá ezek a videók, a hatékonyságuk miatt sokan még mind a mai napig ezekre mozognak otthon. A zene ritmusa remekül passzol a gimnasztikus feladatokhoz, az ütemes mozgással pedig látványos eredményt lehetett elérni.

Az aerobic divathulláma még a kilencvenes évekbe is átnyúlt. A kor modelljei gyakran választották ezt a mozgásformát, hogy megtartsák formás idomaik feszességét. A nyolcvanas években, illetve a kilencvenes évek elején a sportosan nőies alak volt a szépségideál, a reklámokban, a magazinokban és a naptárokon gyakran szerepeltek magasan felvágott fürdőruhába bújtatott, tónusos combú, kerek csípőjű és darázsderekú nők. Cindy Carwford szintén a korszak ideálját testesítette meg, ő maga is gyakran adott ki olyan videókazettákat, melyek az aerobic és fitness népszerűsítésére szolgáltak.

Ennek a tornatípusnak kétségkívül az az egyik legnagyobb előnye, hogy bár erősíti az izmokat, nem szálkásítja le nagyon a testet, már-már finomra hangolja az alakformálást, hiszen megőrzi a nőies alak ívelt és kerek formáit, miközben feszesebbé, határozottabbá teszi a kontúrvonalakat. Ez az 1987-es videó akár kezdők számára is ideális lehet, közepes intenzitású feladatokból épül fel a gyakorlatsor, melyek hosszú távon látványos eredménnyel szolgálnak.

 

Manapság csökkent a népszerűsége, de csoportos tornaként még nem szorult háttérbe

Bár a népszerűsége csökkent, az aerobic nem tűnt el a VHS-kazettákkal együtt a süllyesztőben. Manapság a legtöbben a zsírégető HIIT-edzésekben hisznek, ha a fogyás és az izomfejlesztés az elsődleges cél. Ezektől az új típusú, intervallumos tornáktól sokan elképesztően gyors eredményt várnak, miközben az aerobic segítségével szintén elérhető a hőn áhított, sportos alak.

A különféle testedzéseket végezhetjük aerob és anaerob tartományban. A különbség nem a mozgás típusában, hanem annak intenzitásában, illetve erőkifejtésében rejlik. Aerob sporttevékenység lehet például a kocogás, úszás, biciklizés, tempós gyaloglás. Bár az aerob edzés nem egyenlő az aerobic típusú tornával, ez is a halmazába sorolható.

Az aerob tartományban végzett testmozgás jellemzője, hogy viszonylag ugyanaz az intenzitás valósul meg végig, vagyis a nem túl magas és nem túl alacsony erőkifejtést igénylő mozgásformák ide sorolhatóak. A közepes intenzitású gyakorlatok elvégézése közben nagy mennyiségű oxigént használ fel a szervezet ahhoz, hogy előállítsa a szükséges energiát. Ilyenkor a légzés gyorsabb, mélyebb a nyugalminál, de még nem kell kapkodni a levegőt, vagyis nincs szükség pihenőszakaszokra a kifulladás miatt, mint az intervallumos edzések során. Persze az sem jó, ha még komótosan beszélgetni tud közben az ember, az általában az alacsony terhelésre utal.

Aerob mozgás gyakorlása közben jobban tudunk koncentrálni a feladatok helyes elvégzésére, és tovább bírjuk a tempót. Az intervallumos tornák során a cél a pulzusszám zsírégető módba való feltornázása, amelynek köszönhetően növekszik az oxigénfelhasználás, beindul a fogyás. Kérdés, hogy a monotonabb, alacsonyabb intenzitású aerobic segítségével is el lehet érni a kívánt hatást? Mivel a szervezet oxigénfelhasználása ugyanúgy megnő, a zsírégetés is megvalósul, mint a kardió és a HIIT jellegű edzéseknél. Csupán másként éri el a szervezet: ha a pulzusszámot végig ugyanabban a kissé megemelt tartományban sikerül tartanunk, ami monoton intenzitással valósulhat meg, akkor a testünk nem szénhidrátot használ fel, hogy előállítsa a szükséges energiát, hanem a zsírtartalékhoz nyúl.

Az aerobic végezhető intenzíven és közepes erőkifejtéssel, bár sokat kell ugrálni, nagyjából ugyanaz marad végig a tempó, így nem leng ki a pulzusszám a közepes tartományból. Ha csökkent állóképességgel fogsz neki, elképzelhető, hogy így is kifulladsz a végére, de nem fogsz izomból veszíteni, mint a legtöbb kardió esetében, és a ritmikus mozgás lényegesen megkönnyíti a dolgod.

 

Az aerobic nem véletlenül hódította meg a ’80-as évek sporttrendjeit

Noha való igaz, hogy a nyolcvanas évek slágertornája, az aerobic alacsonyabb intenzitást igényel, a monotonitás és az egyenletes, komótos tempó ellenére ez a mozgásforma szintén hozzájárul a tónusos alak eléréséhez. A teljes testet átmozgatja, a legtöbb izomcsoportot munkára készteti. Habár a mozgás üteme lassabb, a kiegyenlített ritmus éppúgy hozzájárul a zsírégetéshez és a fogyáshoz, mint a HIIT-edzésekben látható kemény sebesség.

Az aerobic titka az ismétlésszámban rejlik. A feladatokat szünet nélkül kell végezni, a test oxigénfelhasználása megnő, így hosszú távon egyértelműen hozzájárul a felesleg ledolgozásához. Az anyagcserére szintén remek hatással van, beindítja a bélmozgást, ami szintén nélkülözhetetlen, ha a súlyvesztés a cél.

Az alacsonyabb és közepes intenzitású, egyszerűbb aerobicgyakorlatokat kezdők is végezhetik, de a már haladók számára készülő videók sem pörgetik meg annyira a pulzust, mint a kardió vagy a HIIT. Ha az alakformálás, a pluszkilók leadása és az elért testsúly megtartása a cél, érdemes adni egy esélyt ennek a mozgásformának.

További előnye, hogy az aerobic az otthon kényelméből éppúgy végezhető, mindenféle segédeszköz és méregdrága felszerelés nélkül. Nem szükséges csoportos tornára beiratkozni, rengeteg videó található az interneten, melyekből ellesheted a helyes mozdulatokat. A nyolcvanas években szárnyra kelt fitneszruhák nem véletlenül voltak olyanok, amilyenek. Szabásaik a tónusos, kisportolt, de nőies vonalakra fektették a hangsúlyt. Bár mai szemmel nézve feltűnő és kirívó holmik ezek, azt mindenképpen el kell ismerni, hogy kifejezetten csinossá formálták a testet, és még kényelmesnek is bizonyultak edzés közben.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés