Az rövid intenzív, és hosszabb pihenőszakaszokkal felturbózott aerobik hatékony zsírégető mozgásforma, ami szuper alternatíva lehet, ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, de a futást nem tartod túlságosan élvezetesnek. A táncos, vidám elemekkel tarkított mozdulatsorok hatására a pulzusszám megemelkedik, és megnő a szervezet oxigénigénye, ezáltal rengeteg kalóriát égethetsz el, miközben garantáltan jól fogsz szórakozni!

hirdetés

Az álomalak eléréséhez elengedhetetlenek a kardió típusú gyakorlatok, hiszen ezek zsírégető tartományba tornásszák a pulzust. A HIIT-edzéstípus előnye, hogy gyakorlatilag bármire ráhúzható, így a monoton aerobikot is képes fellendíteni. A magas intenzitású intervallumedzés – HIIT – lényege, hogy az intenzív, pulzuspörgető mozdulatsorokat kis pihenőszakaszok váltják, melyek nem a teljes leállást jelentik, csak kissé visszavesznek a dinamikus tempóból.

Mivel a szervezetnek nagyobb energialöketre van szüksége ahhoz, hogy a lazuló etapokból kitörve csúcsra járassa az erőtartalékait, így a zsírégetés is hatékonyabb. Az edzés után még órákig több oxigénre lesz szüksége a testnek, ennek köszönhetően jobban pörög az anyagcsere, és beindul az utóégető hatás. Megfelelő diétával kombinálva már rövid idő alatt szép eredményeket lehet elérni az intervallumos edzésekkel.

Legtöbben a futásra esküsznek, ám sokan kevésbé tartják izgalmasnak ezt az edzésformát, és inkább más alternatívát keresnek. A biciklizés vagy az úszás úgyszintén kardió sportnak minősül, ám ezekre több időt kell szánnod ahhoz, hogy a zsírraktárakhoz nyúljon a szervezet. Választhatod a lendületes aerobikot is, ami nem hiába népszerű évtizedek óta!

 

A nyolcvanas évek egyik kedvelt mozgásformája az aerobik volt, és a mai napig rengeteg régi felvételt lehet találni az interneten, amiben a nők színes tornadresszekben ugrabugrálnak ütemesen. A fitneszőrületbe tökéletesen beleillett ez az edzéstípus, ami a pörgős alapzenéivel, az ütemre megkoreografált mozdulataival, szórakoztató élménnyé tette a sportolást.

Ám az aerobikot nem szabad lebecsülni, hiszen kifejezetten hasznos. Az ütemes mozdulatok hamar zsírégető tartományba tornásszák a pulzust, a szervezet ebben az esetben elkezdni felhasználni a tartalékokat. Az egyszerre több izomcsoportot megmozgató, ritmikusan ismétlődő mozdulatsorok több oxigénfelhasználást igényelnek, ami kedvezően befolyásolja a zsírégetést. Idővel sokkal karcsúbbá válik a sziluett, a változás pedig nem csak centikben mérhető, hanem átrendeződik a test: feszesebb, tónusosabb, formásabb lesz.

Zsírégető táncos aerobik, ami segít lefaragni a felesleget

A tornát Jane Fonda régi videói inspirálták, hiszen a színésznő korábban az aerobikkal alapozta meg kontúros, karcsú alakját. Számos mozgásformába belekóstolt, sokaknak mégis a színes tornadresszben tornázó híresség képe maradt fenn. Fonda még manapság is sokat edz, bár 83 éves, a mozgás ugyanúgy része a mindennapjainak.

A videó alapját az aerobik jelenti, amely intenzív, pulzuspörgető szakaszokkal egészül ki. A táncos mozdulatok mellett helyet kapnak a guggolások, kitörések és a lábemelések, melyek nem hagyják, hogy leégesd magadról az izmokat. Ezek erősítik a comb, illetve a fenék izmait, így még hatásosabbá válik a mozgás.

 

A tömény edzés alaposan átmozgatja a testet, kicsivel több, mint félóra, ám tartalmazza a bemelegítést és a nyújtást. A szuper hangulatról a nyolcvanas évek diszkóslágerei gondoskodnak, a felszabadult jókedv közepette pedig észre sem fogod venni, úgy elrepül az edzés.

A súlyvesztéshez elengedhetetlen a megfelelően összerakott edzésterv, ami egyaránt tartalmaz kardió, illetve feszesítő gyakorlatsorokat. A változatosság elősegíti a fogyást, az erősítő edzések pedig kontúrosabbá varázsolják a sziluettet. Az izomnövekedést támogató diétáról sem szabad megfeledkezni, hiszen így a szervezet csupa hasznos tápanyaghoz jut, ami szintén hozzájárul a kilók leapadásához.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés