Azt, hogy meddig jó egy kozmetikum, egyrészt meghatározza, hogy milyen lejárati idő szerepel a csomagoláson. Azonban emellett számos más tényező is utal rá, ha ideje váltani. Mutatjuk, mik ezek.

hirdetés

Értelemszerűen nem kell sokat taglalni, miért is ne használj olyan terméket bőrödön, aminek már lejárt a szavatossága. Ugyanúgy, ahogyan egy romlott ételt sem ennél meg, az arcodra vagy testedre se használj olyan kozmetikumot, aminek már rég a kukában lenne a helye.

Ellenkező esetben súlyos gyulladást, kiütéseket is okozhat az adott termék. A drága, különleges darabokat nehéz szívvel dobjuk a szemetesbe, de ha nem tesszük, súlyos árat fizethetünk. A felhalmozás – főleg a sminkek esetében – ezért sem célszerű, hiszen gyakran nincs elég időnk arra, hogy a terméket maximálisan kihasználjuk.

Honnan tudhatod, hogy meddig jó egy kozmetikum?

Minden terméken szerepel egy kis ikon – PAO -, ami egy tégelyt ábrázol, benne egy számmal és mellette egy M – ez a hónapot jelzi – betűvel. Ez a szám azt jelöli, hogy a felbontástól számítva hány hónapig használható biztonsággal a termék.

Ha vásárláskor tudod, hogy a kozmetikumot nem fogod a napokban elkezdeni használni – például csak tartaléknak vetted meg -, nem érdemes kipróbálni, felbontani, hiszen akkortól már folyamatosan csökkenni fog a szavatossági ideje.

 

Egyes termékeken konkrét dátum jelzi, meddig használhatod a kencét biztonsággal. Emellett már számos applikáció, honlap létezik, ami a termék sorozatszáma alapján megmondja, mikor készült.

Ugyanis, ez is számottevő tényező. Púdereknél a gyártási idő után – felbontatlanul – még körülbelül öt évig jó a termék, szemre használandó cikkeknél három évig. Alkoholt tartalmazó parfümök esetében ez az időtartam szintén öt év. A bőrápolási készítmények is minimum három évig jók még a gyártás után, ha addig nem bontották fel őket.

A szemedre különösen vigyázz!

Sminkek esetében különösen a szem környékén használatos termékekkel érdemes vigyázni. A szempillaspirál, szemceruza, szemhéjtus és a szemfesték okozhatja a legnagyobb bajt, ha már megromlott. Súlyos gyulladást is kiválthat, és egy termék sem éri meg azt az árat, hogy a látásodat veszélyeztesd!

A baktériumok könnyen elszaporodnak a termékekben, akármennyire is vigyázol vagy gondolod úgy, hogy tisztán tartod a kozmetikumaidat. Ez sajnos elkerülhetetlen, így mindenképp figyelj oda, mit mennyi ideig használsz. A szakértők szerint minden szem környékére felvitt terméket három havonta cserélni kell, akármi is van feltüntetve a csomagoláson.

Mire figyelj még?

A púder textúrájú készítmények szinte alig tartalmaznak romlandó összetevőket, így azok jóval több ideig bírják, mint a krémes állagú termékek. Emiatt a szemfestékekre nem feltétlen vonatkozik a három hónapos megkötés. Ha viszont érzékeny a szemed, jobb betartani a szakértők tanácsait.

A rúzsok akár három évig is elállhatnak, azonban mindig a csomagoláson jelzett időt vedd alapul. Ha a termék darabossá válik, furcsa szaga, állaga lesz, elszíneződött, az összetevők láthatóan elszeparálódnak egymástól, semmiképp se használd tovább. Ugyanez érvényes az alapozókra és minden egyéb krémes vagy folyékony kozmetikumra. Ezek viszont általában rövidebb ideig, egy-két évig bírják.

 

A bőrápolási kencék közül a tégelyesek romlanak meg leghamarabb, hiszen abba ujjunkkal nyúlunk bele. Akármennyire is tiszta kézzel tesszük ezt, óhatatlanul kerülnek bele baktériumok. Ezért érdemes a tubusos, nyomós termékeket előnyben részesíteni.

A szérumok, hámlasztók, lemosók, tonikok általában fél, inkább egy évig használhatók biztonsággal. Ennek ellenére mindig azt nézd, amit a csomagolás javasol! Szintén befolyásoló tényező lehet, hol és hogyan tárolsz bizonyos készítményeket. Némelyik nem bírja a fürdőszoba párás, meleg közegét, és van, amit hűvös, száraz helyen kell elhelyezni, máskülönben hamarabb romlik az állaga.

Ha a termékeidet megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolod, mindig tiszta kézzel nyúlsz beléjük, illetve visszacsavarod kupakjaikat, megőrizheted ígért szavatosságukat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés