Különösen most, a maszkviselés idején, a krémes szemfesték a sminkelés egyszerűbb formáját ígéri. Ráadásul a por állagú szemhéjpúderekkel ellentétben, nem törik össze olyan könnyen, ha egész nap magával cipeli az ember a neszesszerében. Ám ennek is megvan a használati technikája, amivel nem árt tisztában lenni, hogy ne csúszkáljon el a szemhéjon, és ne keltsen foltos, elkenődött hatást.

hirdetés

A krémes szemfesték nagyon népszerű, hiszen ragyogó fényt ad a szemhéjaknak, viszonylag könnyű vele bánni, és praktikus kiszerelésekben kapható, például vastag hegyű ceruza formájában, amivel lényegesen egyszerű satírozni.

Ha helyesen alkalmazzák, megkönnyíti a sminkelést, viszont néhány bakival nagyon eltolhatja a megjelenést, ezért érdemes kicsit foglalkozni azzal, hogyan vihető fel percek alatt ízlésesen, és mire kell ügyelni az eldolgozása során.

4 gyakori hiba a krémes szemfesték használatakor, és a sminkelés helyes módja

Állagából adódóan, a krémes szemfesték kicsit másképp működik, mint a szemhéjpúder. Bár szépen lehet rétegezni, érdemes kitapasztalni a különféle formulák tulajdonságait. Vannak matt hatású, vízfényű, és gyöngyházas ragyogású változatok, de nem ajánlott egy sminkhez nagyon sokfélét alkalmazni belőle.

Shelbey Wilson szerint az egyik leggyakoribb hiba, amikor a krémes szemfesték elmaszatolva az egész szemhéjra felkerül, pláne, ha csokoládébarna, vagy bármilyen sötét árnyalóról van szó. A rétegek kialakítása éppúgy fontos, mint a szemhéjpúderek esetében. A bolyhos ecsettel szétmaszatolt festék formátlan, cakkos szélt adhat, és olyannak tűnhet, mint egy nagy paca a szem körül.

A vlogger tanácsa, hogy először egy halvány, matt tónussal alapozd le a szemhéjadat, a sötétebb krémes szemfestéket pedig csak a külső szemzughoz vidd fel, annak meghosszabbításaként. Ecsettel dolgozd el, hogy füstös legyen, majd válassz egy csillogóbb, világosabb árnyalatot, amivel a szemhéj nagy részét beboríthatod. Nem árt, ha árnyalásként matt felületű szemfesték kerül fel, szintén a külső szemzughoz. Ha ceruzával rajzolod meg, egy kúpos, átlós ecsettel szépen eldolgozhatod a remegős vonalat.

 

Szintén hibafaktor lehet, ha olyan eszközzel dolgozol, ami nem megfelelő a kézügyességedhez. A bátrabbak és a szakavatottabbak ujjbeggyel, kissé ütögető, lapogató mozdulatokkal is eloszlathatják a festéket, de kezdők számára az ecset sokkal kézenfekvőbb lehet. A festék egyenletes elkenéséhez, nagyoló mozzanatokhoz szuper segítség lehet egy bolyhosabb ecset, míg a precíz formázáshoz, rétegezéshez és tónusozáshoz egy átlós formájú, enyhén kúpos eszköz a legmegfelelőbb.

Megesik, hogy a kiválasztott festék nem jó minőségű, könnyen csomósodik, vagy gyatra fedést ad, és emiatt nem lehet egyenletesen felvinni. A vlogger szerint érdemes többfélét kipróbálni, hiszen lehet, hogy a kívánt eredmény azért marad el, mert túl gyorsan szárad a krémes állag felülete, így nem tudod szépen kialakítani az árnyalásokat, vagy egyszerűen egy zsírosabb szemhéjon nem úgy működnek a lágyabb pigmentek. Fontos a szemhéj lealapozása, mielőtt gyöngyházfényű festéket raksz fel, hiszen a krémesebb állag könnyebben elcsúszkálhat.

Míg a szemhéjpúder esetében a világosabb, lazúrosabb árnyalatokkal könnyedén működhet az egytónusú szemfestés, a krémes fajtákkal már nem mutat olyan jól. Nem árt mélységeket, és világos területeket kialakítani úgy, ahogy a videón láthatod.

Shelbey Wilson a jobb szemén mutatja be a helyes rétegezési módokat, melyek nem keltenek maszatos hatást. Nem kell annyi árnyalatot összedolgozni, mint egy fütsös szemsminknél, ami szemhéjpúderrel készül, már két tónussal gyönyörűen hangsúlyozhatod a tekinteted. A lényeg, hogy krémes festéket soha ne vigyél fel teljesen a szemöldök vonaláig, és ne telibe fess vele, hanem egymás mellé rakd le a rétegeket, és finoman dolgozd össze ecsettel.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés