A bőrápolás sminkelés előtt is rendkívül fontos. Sokkal jobban mutat és tartósabb lesz a makeup, ha nem hagyod ki a legfontosabb lépéseket.

hirdetés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bőr számára mennyire fontos a megfelelő, tudatos ápolás és gondoskodás. Ahhoz, hogy mindig egészséges, hidratált és egységes legyen a bőrkép, szükség van a legfontosabb hatóanyagokra és tápláló kencékre. Sokan azt gondolják, hogy a reggeli és esti rutin által karbantartott hámréteggel már nincs is mit tenni, hiszen a ragyogó bőrön garantáltan szépen mutat majd az alapozó, a makeup tartós és gyönyörű lesz. Tény, hogy az ápolt, hidratált bőrön a smink nem adja ki nagyon az esetleges bőrhibákat és valószínűleg tovább marad a helyén, mégis van néhány olyan lépés, amit nem érdemes kihagyni a sminkelés előtt.

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy a bőrproblémákat smink segítségével próbálják elfedni. Természetesen a jól elkészített makeup sokat dobhat a megjelenésen, azonban hosszú távon semmiképp nem megoldás, hogy a piros foltoknál, a pattanásoknál vagy a hegeknél két réteggel több alapozót alkalmaz az ember. Ahhoz, hogy tényleg mutatós és hosszan tartó legyen az eredmény, célszerű bevetni a legütősebb arcápolási trükköket. Arról nem is beszélve, hogy a gondos ápolás és előkészítés nem csupán a smink szépségén és tartósságán javít, a bőr állapotára éppúgy pozitívan hat.

 

Bőrápolás sminkelés előtt

Megfolyt alapozó, csillogó bőr, elkenődött kontúrvonalak. Valószínűleg mindenkinek ismerősek ezek a problémák, hiszen a legtöbb nő legalább egyszer találkozott már velük. Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor a gondosan elkészített smink egy órával később már nem fed olyan szépen és mázgálódik, ráadásul már az esetleges bőrhibákat, tónusbéli egyenetlenségeket sem takarja el. Szerencsére a megfelelő lépésekkel abszolút elkerülhetők az említett bakik.

Tisztítsd meg a bőrödet

Habár általában reggelente sminkelünk, az arctisztítás ilyenkor is nélkülözhetetlen. Sokan úgy vannak vele, hogy csak este vetik be a jól bevált arctisztítót, hiszen akkor kell lemosni az aznapi makeupot, illetve a nap folyamán bőrre tapadt koszt. Az éjszaka során mégis mi történhet, ami miatt ismételten alapos tisztításra van szükség? Lehet, hogy kissé furcsán hangzik, azonban sminkelés előtt mindenképpen szükség van a hámréteg megtisztítására. Egyrészt, mert felfrissül tőle a bőr, másrészt a felesleges faggyú is eltávolításra kerül az elhalt bőrsejtekkel együtt. Finom vattával vagy törölközővel töröld át az arcod, így még a hámló, elhalt rétegtől is megszabadulhatsz. Persze ezt leginkább a rutinba illesztett hámlasztó hatóanyagokkal érheted el, ám a sminkelés előtti tisztítás is rásegít az egyenletes, friss bőrkép megteremtéséhez. Az alapozó így sokkal szebben, egyenletesen fed majd, valamint az eredmény is tartósabb lesz.

A tonerek nem kötelezők, de segíthetnek

A tonereket alapvetően hasznos jóként emlegetik a szépségápolással kapcsolatban. Nem kötelező, mégis szuper elemei a bőrápolási rutinnak. Rengeteg típusuk létezik, számos hatékony összetevővel dúsítják őket, amelyek mélyen hidratálják és táplálják a bőrt. Nagy előnyük, hogy sminkelés előtt könnyedén alkalmazhatók, hiszen a bőr pikk-pakk beszívja a könnyed, folyékony anyagot, ezáltal jól rétegezhetők és még az előnyeiket is abszolút kiélvezheted. Tökéletesítik az arctisztítást, finoman puhává varázsolják a bőrt, amelyen az alapozó könnyebben megtapad, ezáltal sokkal tartósabb lesz a smink és szebb eredményt ígér.

 

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

A bőrápolás legfontosabb lépése sminkelés előtt, mégis gyakran elmarad. Hidratálás nélkül nem is érdemes nekikezdeni a sminkelésnek, hiszen a bőr durván megsínyli a makeup okozta szárazságot, ráadásul az egyébként is dehidratált, hámló bőrön az eredmény sem lesz olyan mutatós. Teljesen mindegy, hogy zsíros vagy éppen száraz a bőröd, a hidratálást semmiképp nem érdemes kihagyni a reggeli rutinból. Válassz könnyed állagú, gyorsan felszívódó krémet vagy szérumot, így nem kell hosszú perceket várnod, mielőtt felkennéd az aznapi makeupot. A szemkörnyéket se hagyd ki a hidratálásból, ugyanis a korrektor önmagában nem biztos, hogy elegendő a ragyogó, friss és üde tekintet megteremtéséhez.

A primer csodákra képes

A primer mind a tartóssághoz, mind pedig a ragyogó eredményhez hozzájárul, ezért érdemes betervezni a rutinba. Sminkelés előtt célszerű felvinni a számodra legkényelmesebb, leghatékonyabb formulát. A bázistermékeken sokkal könnyebben megtapad a smink. Ezáltal az egész nap folyamán a helyén marad a makeup, nem kenődik el és nem mázgálódik. Ezen túl a különböző verziók megoldást nyújtanak a problémákra is. A zsíros bőrre való primerek például megakadályozzák, hogy az olajosodás miatt idő előtt csillogni kezdjen a bőröd, mattítják és simítják a hámréteget. Olyan termék is akad, ami csökkenti a pórusok láthatóságát, így használata után sokkal egyenletesebbnek tűnik a bőrfelszín, ráadásul nem engedi, hogy az alapozó megüljön a tágabb, elernyedt falú pórusokban. A hidratáló, nyugtató hatóanyagokkal dúsított primerek pedig a bőrszárazsággal és irritációval veszik fel a harcot, így járulnak hozzá a szebb, letisztultabb eredményhez.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés