A sminkeszközök fertőtlenítése és tisztítása időről-időre elengedhetetlen, de a púderek sterilizálását sem árt megejteni.

hirdetés

Optimális esetben alaposan megtisztított arcra kerül fel a smink, így sokan méltatlankodnak azon, mégis miért kell gyakran tisztogatni a sminkkészletet, és a festék felviteléhez szükséges eszközöket. A kozmetikusok esetében ez nyilvánvaló, hiszen több embert sminkelnek, de akkor is ügyelni kell a higiéniára, ha csak a saját bőrünkkel érintkeznek az ecseteink, púdereink.

Hogy miért? A legjobb példa erre a törölköző esete, mert ugyebár azt is tiszta bőrön, mosakodás után használjuk, mégis gyakorta kimossuk. A sminkeszközöket ráadásul időnként hurcolgatjuk magunkkal a táskánkban, ami alap esetben is koszolódáshoz vezethet, de most különösen ügyelnünk kell rá, hogy ne tároljuk piszkos, esetleg cseppfertőzésnek kitett felületeken.

Közös mosdókban nem jó ötlet a csap szélére letenni a púderszivacsot, rúzst, szemceruzát, vagy ecsetet, egymás között cserélgetni meg pláne nem ajánlott. Illetőleg, még egy enyhe nátha után is érdemes lefertőtleníteni a sminkcuccokat, de egyébként sem éri meg sokáig halogatni az eszközök tisztogatását. A higiéniás elvek betartásával a kötőhártya-gyulladás, a herpesz, és számos bőrfertőzés elkerülhető, sőt, a pattanások kialakulása is megelőzhető.

Sminkeszközök fertőtlenítése: egyszerű, de hasznos tippek

Olykor-olykor a folyó csapvíz és a babasampon is megteszi arra, hogy eltávolítsd az ecsetekből és szivacsokból a bőrről felvett elhalt hámsejteket, olajat. Ám időnként muszáj megejteni a púderek és sminkeszközök fertőtlenítését.

Praktikus házi megoldások

A háztartási ecet gomba- és baktériumölő hatását is kiaknázhatod, viszont ez a módszer sem nyújt teljes körű fertőtlenítést. Egy csésze meleg vizet keverj össze fél csészényi ételecettel, majd fürdesd meg benne az ecsetet úgy, hogy lassan körözve átkavargatod vele a folyadékot.

Sokan a sebbenzinre esküsznek, amit benzinum medicinale néven lehet beszerezni patikákból és gyógyszertári webáruházakból. A sebbenzin oldja a szennyeződéseket és fertőtlenítésre is alkalmas, viszont nem árt körültekintően használni. Önts ki belőle egy keveset pohárba, majd az ecset körkörös mozgatásával mosd ki a szálak közül a port.

A természetes szőrt sajnos szárítja, de az előbb-utóbb a szappanozást is megsínyli. Ha nagyon zsírosak a sminkecsetek, egy csészényi vízhez adagolj két evőkanálnyi sebbenzint, és egy evőkanálnyi sampont. Ne áztasd benne sokáig az ecseteket, mert károsíthatja a sörtéket. Tisztítás után az ecseteket sima vízzel öblítsd át, majd szárítsd meg őket. Félvizesen soha ne tárold zárt helyen a sminkeszközöket, illetve ne használd úgy őket, mert a szálak között könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, gombák.

Alapos sterilizáláshoz egy csésze desztillált vízhez keverj egy-két evőkanálnyi 90%-os gyógyszertári alkoholt, majd adj hozzá az oldathoz egy kis babasampont. Az alkohol éppúgy, mint a sebbenzin elpárolog az ecsetszálak közül.

Speciális fertőtlenítő folyadékok

A legtöbb kozmetikai márka forgalmaz ecsettisztító folyadékokat, melyek nem csak tisztítják, hanem fertőtlenítik és ápolják a szálakat, pamacsokat. Ezeket webáruházakból is beszerezheted, csakúgy, mint a sminktermékek fertőtlenítésére használatos spray-ket. Az efféle permetek speciális összetétele nem szárítja ki a kőpúderek, bronzosítók, szemhéjpúderek és pirosítók felületét, illetve a színükben sem okoz elváltozást. Gyors sterilizáláshoz az eszközfertőtlenítő kendők és spray-k alkalmasak.

Púderpárnák és sminkszivacsok tisztítása

A sminkszivacsok esetében az alapozómaradványok okozhatnak gondot, hiszen ezek többnyire olajos szennyeződések. Sokan antibakteriális folyékony szappannal, vagy a zsíroldásra tökéletes samponnal, mosogatószerrel mossák át az efféle eszközöket. Bármelyik mellett döntesz, ajánlott vízzel feloldani a tisztítószert, és abban átnyomkodni a szivacsot. A durva dörzsölés kárt tehet az anyagban, ezért lehetőleg mellőzd.

A mikrós módszer éppúgy népszerű: egy mikrózható kis tálkát félig tölts meg vízzel, és miután az alapozó nagyját már kimostad a szivacsból, helyezd bele. Fél percre, vagy egy percre tedd be a mikrohullámú sütőbe, magas fokozatra kapcsolva, azután hagyd kihűlni a felforrósodott vizet, majd amikor már biztonságos, csavard ki a szivacsot.

Ennél szokatlanabb, de célravezető megoldás lehet a mosógépes tisztítás. Mosogatószerrel öblítsd ki a szivacsból a festékmaradványokat, tedd mosózsákba, és dobd be a gépbe 60 Celsius-fokos programra. Ha nincs otthon mosózsákod, magas hőfokot toleráló harisnyát, vagy zoknit is használhatsz. Miután beletetted a szivacsot, köss görcsöt a szájára.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés