A szempillák hullása természetes dolog, hiszen a szálak elöregednek, és rendszeresen cserélődnek. Ám előfordulhat, hogy a szokásosnál jóval több szálacska marad a vattakorongban az arctisztítás során, a probléma hátterében pedig sokszor apróságok állhatnak.

hirdetés

A hajhoz hasonlóan a szempillák is folyamatosan cserélődnek. Átlagosan három hónapot töltenek a szemhéjakon, majd kihullanak, és átadják a helyüket az új szálaknak. Ha alkalmanként négy-öt pillát találsz a vattakorongon, az normális, ám érdemes megfigyelni a hosszukat. Ha az apró, növésben lévő szálacskák távoznak, az okot adhat az aggodalomra.

A szempillák hullását okozhatják egészségügyi problémák, mivel bizonyos autoimmun betegségek esetén távozhat a testszőrzet, ilyen lehet az alopecia. A vérszegénység, a vitaminhiány és a pajzsmirigy probléma szintén a kiváltó okok között szerepelnek. Ezekben az esetekben tömegével távoznak a szálak, amelyek nem is nőnek vissza, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Ám a legtöbbször egészen banális dolgok húzódnak meg a pillák elvesztése mögött.

Allergia és irritáció

A szem körüli bőrfelület rendkívül érzékeny, így könnyen előfordulhat, hogy egyes anyagok irritálják, ami a pillák elvesztéséhez vezethet. Allergiás reakciót válthat ki például a szempillaspirál, a szemhéjtus vagy a műszempilla-ragasztó. Ám a sminklemosó folyadékok ugyanúgy megviselhetik a szemhéjakat.

A bosszantó jelenség abban az esetben is felütheti a fejét, ha a test más részein nem tapasztalsz allergiára utaló tüneteket. Ha úgy látod, hogy jobban hullanak a pilláid a kelleténél, érdemes mellőzni az adott kence használatát.

Műszempillák

A műszempillák elképesztően népszerűek, sok esetben azonban a ragasztó bőrirritációt okozhat. Ám nem ez az egyedüli mellékhatás. Sokszor a túlságosan hosszú, nehéz szálak megterhelik a pillákat, amelyek később letörnek és kihullanak. A szakemberek szerint érdemes kerülni a többszálas megoldásokat, inkább a finomabb, rövidebb verziókat válaszd.

Helytelen tisztítás

A szemkörnyék tisztításakor alkalmazott erős, dörzsölő mozdulatok szintén hozzájárulnak a pillák életének a megrövidüléséhez, a gyenge szálak ugyanis könnyedén kihullhatnak. Mindig óvatosan töröld át a területet sminklemosóval, majd arctisztítás után is finoman itasd fel a nedvességet a törölközővel.

Stressz és hormonális változások

A stressz hatására elvékonyodhatnak a pillák és kihullhatnak, ez a jelenség érintheti a hajszálakat is. A fokozott feszültséggel együtt járó pótcselekvések – például a szem gyakori, erős megdörzsölése – szintén hozzájárulnak a szálak elvesztéséhez.

A szervezetben lezajló hormonális változások nagyban befolyásolhatják a szálak minőségét, és nem ritka, hogy a változókorral a szempillák is vékonyabbak lesznek.

Fontos tehát, hogy megfelelő készítményeket használj, amelyek nem irritálják a szemkörnyéket, és a pillákkal is kíméletesen bánnak. A műszempillával sem érdemes túlzásba esni, hiszen hosszabb távon a szálak letöredezéséhez és kihullásához vezethet.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés