Az ideális alapozó kiválasztása legalább olyan fontos szempont, mint a sminkelési technikák elsajátítása, ehhez pedig jobban meg kell ismernünk bőrünket.

hirdetés

 

Nincs is rosszabb annál, mint amikor aggodalmasan igyekszünk elfedni a makacs pattanásokat, szem alatti karikákat, vagy az arc egyenetlenségeit, majd utána amiatt feszengünk, hogy milyen feltűnő vagy maszkszerű lett sminkünk egy rosszul megválasztott alapozó miatt.

A megfelelő alapozó kiválasztása megkímél a sminkkatasztrófáktól

Ha szívesen elkerülnéd az ilyen kellemetlen szituációkat és sminkbakikat, akkor csupán néhány egyszerű aranyszabályt kell megjegyezned az alapozókkal kapcsolatban. Mindezek tudatában, többé senkinek nem kell majd attól tartania, hogy természetes fényben figyelemért kiált a nyak és az arc színe közti erős kontraszt.

Milyen a bőröd színtónusa?

Ez a legfontosabb része az alapozó kiválasztásának, mivel ezzel elkerülhető, hogy az erősen elütő árnyalatok kerüljenek a kosaradba. Ebben az segít, ha belövöd, milyen színtónusú az arcbőröd.

 

Válassz hideget, C-cold jelzéssel, ha porcelán, rózsaszínes vagy kékes tónusok keverednek a bőr árnyalatában. A meleg, vagyis a sárgás és őszibarackos színváltozatokhoz inkább W-warm jelzésű termékeket keress. A semleges, N-neutral alapozó akkor kerül a képbe, ha az imént felsorolt árnyalatok között egyszerűen nem találod a hozzád passzolót.

Hol teszteld le először?

A tökéletes árnyalat kiválasztásához a megfelelő helyen kell kipróbálni az alapozót. Ezt az arc szélén, az állkapocstól egészen a nyakig terjedő területen érdemes elvégezni.

Ha alaposan megfigyeled a bőröd, láthatod, hogy természetes módon különféle színű területekkel rendelkezik, például a szemek alatt, az orr és a száj körül sötétebb, míg foltokban arcpír is mutatkozhat, illetve átüthetnek a kékes erek. Éppen ezek miatt különböztetünk meg altónusokat, ezért szükséges lehet több különböző alapozót kipróbálni egyszerre.

A napon fény derül az igazságra

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy kiválasztják a bőrükhöz leginkább passzoló színt, azonban amint kilépnek a mesterségesen megvilágított falak közül, máris más árnyalatnak tűnik a gondosan felkent alapozó. Ezt könnyen elkerülheted, ha nem sárgás vagy rideg fényben sminkelsz, és mielőtt kilépsz az utcára, elhúzott függöny mellett, az ablak előtt is alaposan szemügyre veszed a makeupot.

Vásárlás előtt pedig érdemes többféle tesztert felvinni a bőrre egy-egy sávban, majd az utcára kisétálva újra megvizslatni – ehhez nem árt egy kis tükröt is magaddal vinned. Amennyiben valamelyiket jónak gondolod, még mindig visszamehetsz, hogy betedd a kosaradba.

 

Legyenek szezonális alapozóid

A melegebb hónapok érkezésével nem csak lelkünk, külsőnk is kivirul, a nap által rengeteg D-vitaminra és persze pigmentáltabb bőrtónusra teszünk szert. A bronzos bőr pedig teljesen más alapozót igényel, mint a sápadtabb téli verziója.

Természetesen nem minden bőrtípusnál következik ez be, hiszen az érzékenyebb bőrűeknek kerülniük kell a közvetlen napfényt a magasabb égésveszély miatt. Ám van, akinek a nyári melegben könnyen kipirosodik az arca, amire megint más tónusú fedés javasolt, lehetőleg jól szellőző, leheletkönnyed textúrával társítva.

Válassz bőrtípusodnak megfelelő alapozót!

Többféle típus közül válogathatsz, hiszen sok termék a kényes bőr igényei szerint lett kialakítva. Ebből a gondolatból született meg a BB krém is, amely hidratáló összetevőkből és lágyan fedő pigmentanyagokból áll össze. Ez a kevésbé pattanásos, illetve szárazabb bőrre tökéletes megoldást nyújt. Zsírosabb bőrre ajánlott primert alkalmazni a matt hatás érdekében, vagy a sminket púderrel fedni a fényesebb területeken.

Vannak olyan professzionális alapozók, melyek komolyabb tetoválások elfedésére is alkalmasak, ezeket többnyire sminkmesterek alkalmazzák, hiszen a bőr ezek alatt nehezen kap levegőt, így mindennapos használatra egyáltalán nem ajánlott.

A stresszhelyzeteket, az izzadást is jól tűrő vízálló verziók szintén körültekintő használatot igényelnek, hiszen szinte egybeolvadnak a bőrrel. Az olajosabb állagú változatok a száraz, érett hámrétegen működhetnek jól, amennyiben nem durva fedésűek, hanem légiesen könnyedek és folyékonyak. Nem jó, ha megül a festék a ráncokban, ezért a selyemtextúrájú, lazúros fedésű alapozók megfelelőbbek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés